Overpresident

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav Noske var overpresident i Provinsen Hannover fra 1920 til 1933

Overpresident (tysk: Oberpräsident) eller overregjeringspresident (Oberregierungspräsident) var en tittel på et politisk embede i kongedømmet Preussen og senere Fristaten Preussen.[1] Overpresidenten var den øverste leder i hver enkelt av preussens ulike provinser, og hans rolle tilsvarte landsstattholderne i de østerrikske kronlandene.

På 1600-tallet og 1700-tallet ble overpresidenten utnevnt av forskjellige kurfyrster og konger, og var bare ansvarlig overfor disse. Fra 1808 til 1815 var overpresidenten forvaltningens øverste leder i de enkelte provinsene. Overpresidenten var ikke forgjengeren til regjeringspresidenten, som var direkte underlagt innenriksministeren i Preussen. Overpresidenten hadde rett til å informeres av regjeringspresidenten om alle sider av provinsen, og kunne selv gripe inn i situasjoner med overhengende farer.

Under over- og regjeringspresidenten stod en Landeshauptmann, som ledet den utøvende makten til forvaltningen i provinsene, og som ble valgt av Provinsiallanddagen eller det lokale parlamentet. Flere av overpresidentene var også corpsstudenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.