Manuel Goded Llopis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manuel Goded Llopis
Goded NAC Archive.jpg
Født15. oktober 1882[1][2]Rediger på Wikidata
Spanias flagg San Juan, Puerto Rico
Død12. august 1936[1][2]Rediger på Wikidata (53 år)
Den andre spanske republikkens flagg Barcelona
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
TroskapSpanias flagg Kongeriket Spania
Den andre spanske republikkens flagg Den andre spanske republikken
Spanias flagg under Franco Nasjonalist-Spania
Tjenestetid19001936
Militær gradGeneral
Deltok iRifkrigen, Den spanske borgerkrig

Manuel Goded Llopis (født 15. oktober 1882 i San JuanPuerto Rico, død 12. august 1936 (henrettet) i Barcelona) var en høytstående puertoricansk offiser i den spanske hæren. Han var en av de første generalene som sluttet seg til Francisco Francos opprør mot Den andre spanske republikken i det som skulle utvikle seg til Den spanske borgerkrigen. Tidligere hadde han utmerket seg i særlig slaget ved Alhucemas i Rif-krigen i 1920.

Han ble født på Puerto Rico mens øya fortsatt var en spansk koloni. Her fikk han sin grunnutdannelse, men familien flyttet til Spania da øya gikk over til USA etter Paris-avtalen i 1898 som avsluttet Den spansk-amerikanske krigen.

I Spania fikk han militær utdannelse og avanserte i gradene. Da opprøret i Spansk Marokko under ledelse av Abd el-Krim brøt ut i 1920, ledet Goded 8. september 1925 en vellykket amfibielanding i Al Hoceima, senere kjent som slaget ved Alhucemas. Denne aksjonen ble senere ansett som avgjørende i krigen og innledningen på avslutningen.[trenger referanse] Etter krigen ble Goded utnevnt til brigadegeneral og sjef for generalstaben for de spanske styrkene i Nord-Afrika.

Ved opptakten til kuppet som førte til Den spanske borgerkrigen, var Goded første ved generalstaben i Madrid, med ble av lederne i Den andre spanske republikken ansett som upålitelig og plassert som leder for styrkene på Balearene.[trenger referanse]

Han ble sent til Catalonia for å kjempe for nasjonalistene mot anarkistene i regionen, men var tallmessig underlegen og ble tatt til fange 11. august 1936. Dagen etter ble han henrettet ved skytingMontjuïc i Barcelona, hvor han fortsatt ligger begravet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, Manuel Goded Llopis, 169698156
  2. ^ a b Spansk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Manuel Goded Llopis, 10807