Manuel Goded Llopis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manuel Goded Llopis
Manuel Goded Llopis.jpg
Tegning av Llopis da han var rundt 50 år
Født15. oktober 1882
San Juan
Død12. august 1936
Barcelona
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Spania
TroskapSpanias flagg Kongeriket Spania
Den andre spanske republikkens flagg Den andre spanske republikken
Spanias flagg under Franco Nasjonalist-Spania
VåpenartSpanish Army
Tjenestetid19001936
Militær gradGeneral
EnhetDen spanske hærs emblem Den spanske hær
StillingChief of Staff of the Army
Deltok iRif-krigen i 1920
Den spanske borgerkrigen

Manuel Goded Llopis (født 15. oktober 1882 i San JuanPuerto Rico, død 12. august 1936 (henrettet) i Barcelona) var en høytstående puertoricansk offiser i den spanske hæren. Han var en av de første generalene som sluttet seg til Francisco Francos opprør mot Den andre spanske republikken i det som skulle utvikle seg til Den spanske borgerkrigen. Tidligere hadde han utmerket seg i særlig slaget ved Alhucemas i Rif-krigen i 1920.

Han ble født på Puerto Rico mens øya fortsatt var en spansk koloni. Her fikk han sin grunnutdannelse, men familien flyttet til Spania da øya gikk over til USA etter Paris-avtalen i 1898 som avsluttet Den spansk-amerikanske krigen.

I Spania fikk han militær utdannelse, og avanserte i gradene. Da opprøret i Spansk Marokko under ledelse av Abd el-Krim brøt ut i 1920, ledet Goded 8. september 1925 en vellykket amfibielanding i Al Hoceima, senere kjent som slaget ved Alhucemas. Denne aksjonen ble senere ansett som avgjørende i krigen, og innledningen på avslutningen. Etter krigen ble Goded utnevnt til brigadegeneral og sjef for generalstaben for de spanske styrkene i Nord-Afrika.

Ved opptakten til kuppet som førte til Den spanske borgerkrigen, var Goded første ved generalstaben i Madrid, med ble av lederne i Den andre spanske republikken ansett som upålitelig og plassert som leder for styrkene på Balearene.

Han ble sent til Catalonia for å kjempe for nasjonalistene mot anarkistene i regionen, men var tallmessig underlegen og ble tatt til fange 11. august 1936. Dagen etter ble han henrettet ved skytingMontjuïc i Barcelona, hvor han fortsatt ligger begravet.