Hopp til innhold

Montjuïc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montjuïc
LandSpania
StedSants-Montjuïc
Bygningsdata
Gulvareal 458,5 hektar
Kart
Kart
Montjuïc
41°21′51″N 2°09′29″Ø

Museu Nacional d'Art de Catalunya ved Plaça d'Espanya

Montjuïc (IPA-uttale: /ˌmɔntˈdʒuik/) er en høyde sørøst i Barcelona i Catalonia i Spania. Herfra ble havna og den gamle delen av byen styrt. Navnet betyr «Jødeåsen» på middelalderens katalansk. I moderne tid er Montjuïc mest kjent for å ha huset Verdensutstillinga i 1929 og flere av øvelsene under de olympiske leker 1992.

Montjuïc har alltid vært et strategisk sted for forsvar av byen. Derfor har det i mange år vært festninger på høydedraget. I 1751 ble slottet som er der den dag i dag konstruert. Under Spanias frigjøringskrig ble slottet okkupert av franskmennene. Slottet ble også brukt som fengsel for politiske fanger under Francos diktatur.

I 1928 ble stedet valgt som hovedområde for verdensutstillinga. Det ble derfor bygget flere paviljonger langs fjellsida og langs begge sider av veien som fører til Plaça d'Espanya, som ga en strålende utsikt over byen.

Teletårnet på Montjuïc

I dag er Montjuïc mest assosiert med idrett, på grunn av de mange idrettsanleggene som er konstruert der. Her finnes anleggene hvor mange av øvelsene under De olympiske leker 1992 ble avholdt: Olympiastadion (til 2009 hjemmebane for fotballaget Espanyol), Palau Sant Jordi, bassenger for stuping og svømming og det gamle sportspalasset, som nå er gjort om til Barcelona Teatre Musical, hvor det holdes teaterforestillinger og musikaler.

På Montjuïc finner man også flere andre turistattraksjoner, blant annet Poble Espanyol, som er en etterligning av gamle spanske landsbyer, og som har både restauranter, barer og steder for forestillinger. En annen attraksjon er teletårnet, tegna av Santiago Calatrava.

Høyden er også stedet for viktige kulturinstitusjoner. I tillegg til det nevnte Barcelona Teatre Musical, finner man også Teatre Lliure, Mercat de les flors (Blomstermarkedet), el Teatre Grec (det Greske Teateret), Joan Miró-museet, CaixaFòrum-museet og Museu Nacional d'Art de Catalunya (det Katalanske Nasjonale Kunstmuseet) på Montjuïc. I tillegg finner man her den historiske botaniske hagen, som har en unik samling med kaktus, og den nye Jardí Botànic de Barcelona (Barcelonas botaniske hage), som har spesialisert seg på Middelhavsfloraen.

Ved foten av Montjuïc er Plaça Espanya, som kan ses fra det vakre nasjonale kunstmuseet. I sommerhalvåret holdes det lys- og lydshow med fontenene på plassen flere kvelder i uka, noe som tiltrekker seg mange turister. Dette showet kalles Font Màgica.

Utsikt til Montjuïc fra Park Güell.