Bjørn Jervås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Jervås
Født17. sep. 1962Rediger på Wikidata
Død27. aug. 2014Rediger på Wikidata (51 år)
Beskjeftigelse LåtskriverRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Kallenavn"Berzerch", "Bjørn Bugger", "Ras Irie B"
SjangerPunk, rock, reggae
InstrumentGitar, bass, nyabinghi
Ensemble(r)
Manna
Tidligere band
Hjertesvikt A/S, Snowcats, Irie Darlings

Bjørn Jervås (født 17. september 1962, død 27. august 2014) var en musiker bosatt i Bodø. Han startet opp med musikk i 1977; da var det hovedsakelig punkrock det gikk i. Hans siste band, Manna, har gitt ut Norges første norskpråklige reggaealbum Salma (Smart Patrol Records).

I 1976 flyttet Jervås til Helsingfors, Finland med familien. Under et besøk samme år i sin mors hjemland, Tyskland, stiftet han første bekjentskap med punkrock, og vel hjemme begynte han straks å lære seg instrumentet bassgitar. Året etter – i 1977, hadde han konsert i Helsingfors med sitt første band.

I 1977 begynte han i tillegg å høre mye på reggae, noe som også fikk stor betydning. Da sommeren kom i 1979, var han tilbake i Bodø, og samme år startet han og klassekameraten Petter «Pogo» Taranger bandet Hjertesvikt A/S. Da konverterte Jervås til gitar.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Jervås var en drivkraft i rockemiljøet i Bodø gjennom tre tiår og spilte i:

I tillegg var han med i mange andre prosjekt, som Big Bam Boo (coverlåter av 1-2-6 i reggaeversjoner), Rognan Håndballag og 20th Century Propeths. I tillegg jobbet han mye med hiphop-gruppen Tungtvann. I januar 2010 stilte Jervås opp som medlem i koret Team Joddski i TV 2-produksjonen Det store korslaget.

Jervås var i mange år (styremedlem fra starten i 1979) med i styret av Bodø rockeklubb, og han startet nåværende X Rockeklubb i 1997. I tillegg jobbet han som leder for avdeling Nord i Norsk Rockforbund.

Når det gjelder reggae, må Bjørn Jervås sies å være den definitive veteran i Norge, da det neppe er musikere som har hatt lengre sammenhengende fartstid innen denne sjangeren enn ham her til lands. Bjørn Jervås var også med sitt daværende band, Irie Darlings, på Jamaica i 1994, og spilte inn et album. Dette var etter at en single – "Babylon Fall", utgitt på det jamaicanske selskapet High Times hadde nådd 11.-plass på X-News "Top Twenty". Dette albumet var produsert av Earl Chinna Smith, gitarist bl.a i The Wailers og Melody Makers.

Ved siden av musikken tok Jervås utdannelse i Forsvaret, der han jobbet som befal i 9 år. Fra 1996 arbeidet han med vanskeligstilt ungdom. Han hadde også interesse for historie, og var bidragsyter og konsulent på flere bokutgivelser om 2. verdenskrig.

Jervås døde etter lengre tids sykdom i 2014.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]


musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.