Malmøhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmøhus
Malmøhus med vollgraven
Beliggenhet
LandSverige[1]
StedMalmö kommune[1][2][3]
Historiske fakta
Eier(e)Statens fastighetsverk[4]
Etablert1434
Kart
Kart
Malmøhus borg
55°36′18″N 12°59′15″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted (sv)

Malmøhus er en borg i Malmö og Nordens eldste bevarte renessanseslott fra 15261530. Slottet inneholderi dag flere forskjellige muséer.

Dansk tid[rediger | rediger kilde]

Et tidligere slott samme sted ble påbegynt i 1434 av Erik av Pommern. I forbindelse med muren ble den såkalte Myntergård oppført. Den var et kastell omgitt av høye murer og et borgtårn. Frederik I beordret i 1526 sin lensmann på Malmøhus, Albert Ravensberg, til å bygge et nytt slott. I 1530 fikk han utbetalt en stor sum for fire års byggearbeide, og i denne perioden oppførtes den nåværende hovedbygning. I 1534 brøt Grevens feide ut, og borgerne rev den veldige muren med skytteganger, som utgikk fra hovedbygningen og omkranset slottsgården.

I årene 153740 ble slottet på Christian IIIs ordre forsterket med en voldgrav og volder med fire store hjørnetårn av tegl.

Fra 155459 fikk den senere kong Frederik II lov til holde hoff her, hvor han førte et muntert ungdomsliv. Det var trolig også her han forelsket seg i adelskvinnen Anne Hardenberg, hvis farbror Eiler var hoffmester for kronprinsen.[5] Maria Stuarts tredje mann, James Hepburn, 4. Jarl av Bothwell, ble holdt fanget her 156773. Den siste danske kongen som bodde på slottet var Frederik III i år 1652.

Svensk tid[rediger | rediger kilde]

Malmøhus slott i kveldsbelysning

Mens Skåne var dansk bodde lensmannen i Malmøhus Len, Oxie Herred, Ingelsted Herred og Jerrested Herreder her. Da Skåne ble svensk ble slottet benyttet som bolig for slottskommandanter og flere av de skånske guvernører. Det ble også brukt til å oppbevare politiske fanger, heriblandt Jørgen Krabbe og Carl Gustaf Armfeldt d.y., som døde her 1792.

I 1828 ble Malmøhus gjort om til fengsel. Deler av festningen ble ombygget med nye fengselsavsnitt. Etter en slottsbrann 4. september 1870 ble fengselets østre, søndre og vestre lenger gjenoppført. I 1909 ble fengselet nedlagt og i 1937 ble det gjort om til museum. De tre fengelslengene ble revet. I dag er slottet restaurert for å gi et inntryk av hvordan det så ut på 1500- og 1600-tallet.

Malmøhus i grand vue

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]