Malatya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malatya
Panoramabilde av Malatya
LandTyrkias flagg Tyrkia
ProvinsMalatya
StatusBy
TidssoneEET
Postnummer44000
Areal922,16 km²
Befolkning426 381
Bef.tetthet462,37 innb./km²
Høyde o.h.954 meter
Nettsidewww.malatya.bel.tr
Politikk
BorgermesterAhmet Çakır
Posisjonskart
Malatya ligger i Tyrkia
Malatya
Malatya
Malatya (Tyrkia)
Kart
Malatya
38°21′02″N 38°18′34″Ø

Byen og provinsen Malatya

Malatya (armensk: Մալաթիա, Malat'ya; gresk: Μαλάτεια, Malateia;[1] kurdisk:Mêlêtî; gammelsyrisk: ܡܠܝܛܝܢܐ‎ Malīṭīná) er en by i Malatyaprovinsen i Tyrkia. Den ligger ved foten av Taurusfjellene. Per 2010 bodde det rundt 401 705 mennesker i byen.

Stedet for byen har vært bosatt for tusenvis av år. Assyrerne kalte byen for Meliddu,[2] og som en følge av den romerske ekspansjonen mot øst, ble byen omdøpt til Melitene på latin. Stedet for oldtidens Malatya ligger noen få km fra den moderne byen i hva som i dag er landsbyen Arslantepe og nær det avhengige distriktssenteret Battalgazi. Dagens Battalgazi var lokaliteten av byen Malatya fram til 1800-tallet da en gradvis forflytning av byen til dagens tredje lokalisering begynte. Battalgazis offisielle navn var Eskimalatya («Gamle Malatya»); inntil nylig var det et navn som kun ble benyttet lokalt.

Klima[rediger | rediger kilde]

Malatya har et steppeklima med varme og tørre somre, og kalde og snørike vintre. Den høyeste dokumenterte temperaturen var 42.2 °C den 31. juli 2000. Den laveste dokumenterte temperaturen var -19 °C den 27. desember 2002.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Universitet İnönü, et av de største universitetene i den østlige regionen av Tyrkia, er lokalisert i Malatya. Det ble etablert i 1975 og har tre institutter og ni fakulteter på sin kampus, og med mer enn 2500 ansatte og 20 000 studenter. Dets store kampus ligger i den sørlige delen av Malatya. Det er også 162 videregående skoler i Malatya.

Sport[rediger | rediger kilde]

Malatya İnönü Stadium

Malatyas offisielle lag er Malatyaspor i fargene rød og gul. Laget kjemper per 2012 i andre divisjon. Lagets stadion er Malatya İnönü Stadium som ligger byens sentrum. Byens andre lag er Malatya Belediyespor med fargene grønn og oransje og kjemper for tiden i tredje divisjon.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Markedet i Malatya og Aprikosfestivalene har blitt holdt siden 1978 hvert eneste år i juli for å fremme byen og aprikoser, og for at produsenter skal ha et møtested. I løpet av festivalene er det ulike sportsaktiviteter, konserter og aprikoskonkurranser.

Når det ikke feires for aprikosen, er det en festival for kirsebær ved distriktet Yeşilyurt i Malatya og for druer i distriktet Arapgir. Det skjer også årlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Μαλάτεια, Τουρκία Arkivert 1. august 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ Hawkins, John D. (2000): Corpus of Hieroglyphic Luwian Inscriptions. Vol. 1: Inscriptions of the Iron Age. Walter de Gruyter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]