Hopp til innhold

Makroner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Makroner
LandFrankrike
OpprinnelseFrankrike
Hovedingredienseralmond meal
marengs
salt

En typisk makron

Makroner er småkaker laget av eggehvite, finmalt mandel, melis og sukker. Makroner er runde, kuppelformede kaker med flat bunn, noen centimenter i diameter, med en relativt fast overflate og – avhengig av variant – et kornete, luftig eller mykt innhold. Konsistensen kommer fra de marengslignende ingrendiensene. Luftigheten avhenger av eggehviten og det forekommer intet mel eller hevemiddel i makroner.

Makroner er ofte sammensatt to og to med en søt, smakssatt smørkrem imellom. Kremen, og også selve marengsene, smakssettes med mange ulike smaker, avhengig av situasjon, sesong, område, og så videre. Sjokolade er en typisk smak.

Historie[rediger | rediger kilde]

Makronene har fått oppmerksomhet og internasjonal utbredelse takket være et antall konditorier i Paris. Et ledende navn er det store konditoriet Ladurée som i slutten av 1900-tallet tok hjelp av konditoren Pierre Hermé og eksperimenterte frem makroner med nye farver og smaker.[trenger referanse]

Ladurée har solgt makroner siden 1930-tallet og de hevder selv å være først med å legge sammen mandelkakene til makroner, noe som dog er usannsynlig.

I Frankrike kalles de dobble fylte makronene for macaron, hvilket er samme navn som de enkle tradisjonelle mandelkakene som de har sitt opphav fra. Disse tradisjonelle macarons har en lang historie i Frankrike og er lokale spesialiteter i flere områder. Även dette navnet på de tradisjonelle kakene har på 1800-tallet spredt seg mellom landene i Europa. I Tyskland finnes for eksempel makrone og i engelsktalende land finnes macaroon, de er mer solide og laget enten av kokos eller mandelmasse.

Variasjon[rediger | rediger kilde]

Luxemburgerli

I Japan er det vanlig at man bytter ut den kvernede mandelen mot malt peanøtt og smakssetter med wagashismaker. Det kalles da makoron. Konditoriet Sprüngli i Sveits selger Luxemburgerli som er lik makronen men mindre og luftigere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]