Magellan-tåre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magellan-tåre
Magellan-tåre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fuchsia magellanica
Norsk(e) navn: Magellan-tåre
Hører til: Fuchsia,
nattlysfamilien,
Myrtales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Chile og Argentina. Forvillet flere steder.

Magellan-tåre (Fuchsia magellanica) er en liten, løvfellende busk med en opprett, tett vekstform. Greinene er først stivt opprette, men senere blir de lett hengende. Barken er først vinrød og glatt, men senere blir den brun og oppsprukket. Knoppene er kransstilte eller – sjeldnere – motsatte. Bladene er lansettformet med tagget rand. Oversiden er blank og mørkegrønn, mens undersiden er lysegrønn. Blomstringen skjer over en lang periode fra slutten av juli til midt i oktober. Blomstene henger enkeltvis ned fra bladhjørnene på tynne, røde stilker. Blomsten har fire utstående, røde begerblader og fire små, fiolette kronblader. Pollenbærere og griffel rager langt nedenfor blomsten. Fruktene er saftige bær, som i milde kyststrøk på Sørvestlandet kan bli modne etter en god sommer og høst. I så fall spirer frøene villig, men med planter av meget blandet kvalitet.

Rotnettet består av noen få, høytliggende hovedrøtter med mange, fint forgreinede siderøtter. I hjemlandet pollineres arten av kolibrier. Her i landet klarer insekter det samme. Fruktene er spiselige og forhandles i Chile under navnet chanchitos.

I hjemlandet blir den 5 × 5 m (50 × 50 cm/år). I Norge blir den 1,5 × 1,5 m(25 × 25 cm/år), og dersom den dyrkes utendørs fryser den selv i gode områder helt ned i løpet av vinteren.

Denne arten vokser på meget fuktige steder i Chile og Argentina: langs vannløp, ved fosser og i fuktige skoger helt ned til Ildlandet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]