Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Magdi»)
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid
Abdelmaguid i 2011
Født3. juni 1984Rediger på Wikidata (39 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseRapper Rediger på Wikidata
Utdannet vedOslo Handelsgymnasium
Universitetet i Oslo[2]
NasjonalitetNorge
Medlem avKarpe
Musikalsk karriere
SjangerRapping
InstrumentVokal
IMDbIMDb

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (født 3. juni 1984 i Oslo) er en norsk rapper og audiovisuell kunstner. Han er mest kjent som et av to medlemmer i den norske rap-gruppen Karpe, tidligere kjent som Karpe Diem.

Karpe[rediger | rediger kilde]

Duoen møttes første gang i 1998, da begge holdt på med musikk på hver sin kant. I 2000 dannet de Karpe Diem og begynte å spille konserter sammen. I 2004 debuterte de med EP-en Glasskår, som lå seks uker på VG-lista Topp20 med 9. plass som høyeste plassering. Debuten solgte til gulltrofé. I 2006 kom deres første album, Rett fra hjertet, som solgte 18 000 eksemplarer og etablerte Karpe Diem i Norges hiphopmiljø. For albumet ble de belønnet med Alarmprisen 2007 og de ble nominert til Spellemannprisen 2006 i klassen hiphop.

I 2008 kom oppfølgeren Fire vegger, som solgte over 30 000 eksemplarer og ble det mestselgende norskspråklige hiphopalbumet. Med albumet vant de også Spellemannprisen i klassen hiphop.

I 2010 kom albumet Aldri solgt en løgn, som ble det første norske hiphopalbumet som nådde førsteplassen på VG-lista. Albumet ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen hiphop, og singelen «Ruter» ble nominert i klassen årets hit. Karpe Diem mottok prisen som Årets spellemann. Karpe Diem ble dermed de første hiphopartistene til å bli årets spellemenn. I 2010 ble Karpe Diem de første som mottok Bendiksenprisen, utdelt av kulturdepartementet. Samme året mottok de også prisen for «Best Norwegian Act» under MTV Europe Music Awards.

I 2010 mottok Karpe Diem Sigval Bergesen d.ys Almennyttige pris. De valgte å bruke prispengene på å renovere Røde Kors sitt ressurssenter i Groruddalen, samt å holde en gratiskonsert for de under 18 år på Rockefeller i Oslo.

Sangen «Tusen tegninger» fra albumet Aldri solgt en løgn ble fremført under Nasjonal Minneseremoni for 22. juli 2011 i Oslo Spektrum. Karpe Diem vakte oppmerksomhet da duoen som respektive hindu og muslim fremførte låtene «Byduer i dur» og «Tusen tegninger» i Oslo domkirke 30. juli 2011. På ettårsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011 fremførte de «Påfugl». For platen Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden fikk de Spellemannprisen 2012 i klassen pop. Platen ble også kåret til årets beste norske plate for 2012 av vg.no.[trenger referanse]

Høsten 2013 ble Karpe Diem tildelt P3-prisen på P3s første prisutdeling, P3 Gull på Sentrum Scene i Oslo. De vant Spellemannprisen 2015 i klassen årets musikkvideo for «Hvite menn som pusher 50» regissert av Marie Kristiansen. I tillegg var låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» nominert i klassene årets låt og årets musikkvideo. Duoen fikk to priser i P3 Gull 2016: årets liveartist og årets låt for «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

I oktober 2015 lanserte de et nytt visuelt og musikalsk prosjekt kalt Heisann Montebello. Til sammen ni låter med hver sin musikkvideo ble gitt ut i løpet av en periode på to år. For albumet vant duoen klassene «Urban» og «Årets album» under Spellemannprisen 2016. De var i tillegg nominert i klassen «Tekstforfatter» for samme album og «Årets musikkvideo» for «Den islamske elefanten», regissert av Thea Hvistendahl.

De reiste på klubbturné våren 2016, før de i august kunngjorde at de i april 2017 skulle spille tre konserter i Oslo Spektrum. De tre utsolgte konsertene utgjør kjernen i den Thea Hvistendahl-regisserte filmen Adjø Montebello (The Monkey & The Mouth), der liveklipp veves sammen med et fiksjonsunivers i en historie om religion, rase, legning og vennskap. Filmen hadde norsk kinopremiereden 7. desember 2017, og ble vist i kun fire dager. Over 50 000 kinogjengere forhåndsbestilte billetter, og i premierehelgen reiste Karpe rundt for å besøke ulike kinoer og se filmen sammen med publikum. Filmen ble nominert fire ganger før Amandaprisen 2018 og vant i kategorien «Scenografi og produksjonsdesign». Den ble valgt ut til Tallinn Film Festival, CPH PIX Film Festival og Tromsø Internasjonale Film Festival og vant Kanonprisen for beste produksjonsdesign i Kosmorama Film Festival i Trondheim 2018. Fredag 21. desember ble filmen gitt ut digitalt.

I 2019 ga de ut albumet SAS PLUS / SAS PUSSY. Utgivelsen kom som et hørespill på ett spor som varte i rett i underkant av en halvtime. For albumet fikk de Spellemannprisen 2019 i klassen «Årets album» og var i tillegg nominert i klassene «Urban» og «Årets låtskriver». Mot slutten av 2019 kom det to store og svært ulike nyheter fra Karpe. De lanserte hele ti konserter i Oslo Spektrum i august 2021 (utsatt til 2022 pga. Covid-19-pandemien), samtidig som de inviterte 100 heldige fans til en opplevelse de kalte SAS Skien. Sistnevnte foregikk i Festiviteten i Skien, et historisk bygg med 114 rom som Karpe kjøpe i 2018.

Alle som sikret seg billett til en av konsertene i Spektrum, kunne søke seg til en enestående opplevelse i det mystiske bygget. I oktober 2020 ble til sammen 100 publikummere, fordelt på fem kvelder, invitert inn i en opplevelse som ble kalt SAS Skien. Showet var så hemmelig at selv Karpes egen familie og venner aldri fikk oppleve det. Media fikk ikke tilgang, og de inviterte måtte legge igjen mobilen utenfor bygget.

Den 17. august 2020 opprettet Karpe Patel & Abdelmaguid Foundation. Med det ga Karpe bort masterrettighetene og inntektene fra alle sine utgivelser siden 2004 til formål innen bistand for flyktninger, asylsøkere og/eller innvandrere. Prosjekter og organisasjoner som jobber for å bedre situasjonen til flyktninger, asylsøkere og innvandrere kan motta penger fra fondet. Det stilles ingen spesielle krav til prosjektenes størrelse eller nedslagsfelt. Både verdensomspennende prosjekter og små lokale prosjekter kan motta midler fra fondet, så lenge arbeidet er i tråd med fondets overordnede formål. Det er planlagt én tildeling i oktober, første gang i 2021.

Han er gift med artisten Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid.[3]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ universitas.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «På den første daten med Magdi fra Karpe, sa hun: «Det er 50 prosent sannsynlighet for at jeg kommer til å dø ung.»». www.aftenposten.no. 11. mai 2023. Besøkt 20. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]