MS «Bourbon Dolphin»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°55′N 0°26′V

MS «Bourbon Dolphin»
Generell info
SkipstypeAnkerhåndteringsfartøy
Bygget2006 ved Ulstein Verft, Norge (byggenr. 274)
FlaggstatNorge
Eier Bourbon Offshore Norway
Rederi Bourbon Offshore Norway
StatusForliste i 2007
Jomfrutur 2006
MMSI-nr.258456000
Tekniske data[a]
Lengde75,20 m
Bredde17,00 m
Dypgående6,50 m
Toppfart17,5 knop
Hovedmaskin4 dieselmotorer
Ytelse16 100 bhk (12 000 kW)
Tonnasje2 974 BT
Lasteevne2 500 dødvekttonn
Lastekapasitet486 m² lastedekk

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MS «Bourbon Dolphin» var et ankerhåndteringsskip eid av rederiet Bourbon Offshore Norway i Fosnavåg. Skipet forliste 12. april 2007 og åtte av besetningen på 15 omkom.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det var bygget ved Ulstein Verft i 2006 og var av typen «Ulstein A102.» Skipet kantret under flytting av anker for den halvt nedsenkbare flyteriggen «Transocean Rather» om lag 75 nautiske mil nordvest for Shetland, klokka 17.08 den 12. april 2007. Sju av mannskapet på 15 ble reddet i live, tre ble funnet omkommet og fem ble aldri funnet.[1] De overlevende ble fløyet inn til Lerwick på Shetland. Ifølge vitneutsagn kom ankerkjettingen over på babord side av båten og dro den rundt.[2] Skipet ble liggende lenket til boreriggen med kjølen i været. Av sikkerhetshensyn valgte man derfor å evakuere 72 av den 99 mann store besetningen på Transocean Rather.

I løpet av fredag 13. april gjennomførte dykkere fra Royal Marines flere dykk ved båten for å lete etter savnede. Søket måtte avsluttes av sikkerhetshensyn. Etter dette ble redningsaksjonen omdefinert til en bergingsaksjon. Første del av denne operasjonen var å kutte ankerkjettingen som forbandt skip og borerigg.

Søndag 15. april kl. 21.15 sank «Bourbon Dolphin» på 1100 meters dyp.[3] Havaristen var da klargjort for slep inn til Collafirth på Shetland.

Forsikringselskapet Gard har meddelt at det er mulig, men teknisk krevende å heve skipet. Prisen for en slik operasjon vil imidlertid være så høy at man ikke anbefaler noen heving.

Sjøforklaring[rediger | rediger kilde]

Under sjøforklaringen kom det frem at rett før kantringen hadde man på Bourbon Dolphin forsøkt å ta ned indre styrbord styrepinne (Towing-pin). Dette var ikke mulig på grunn av for stort trykk fra ankerkjettingen mot pinnen. Skipet ble deretter rettet et par grader opp mot styrbord. Dette lettet trykket på styrepinnen som dermed lot seg senke. Ankerkjettingen raste samtidig mot babord og skipet la seg over. Samtidig stoppet begge hovedmotorene på styrbord side. Man prøvde deretter å trykke på nødknappen som mannskapet trodde skulle løse ut all kjetting og dermed lette kraften på skipet. Det viste seg at systemet, et nyinstallert vinsjesystem, ikke var konstruert for nødutløsning, men for kontrollert utløp av kjetting ved strømbrudd. Dette var ikke noen av mannskapet klar over, og da nødutløseren ble trykket, ble ikke ankerkjettingen sluppet raskt nok ut. Skipet ble deretter dratt rundt av vekta fra ankerkjettingen.

I etterkant av sjøforklaringen nedsatte Justis- og politidepartementet en egen granskingskommisjon for å undersøke forholdene i forkant av ulykka mer grundig. Kommisjonen leverte sin rapport den 28. mars 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]