M16

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
M16
Basisdata
OpphavslandUSAs flagg USA
TypeAutomatgevær
Produsent(er)Colt
Innført1967
Bruker(e)USA, Israel, Hellas, med flere
Tekniske data
Kamring5,56 x 45 mm NATO
MekanismeGassdrevet
Skuddtakt700-950 Automatisk
90 3 Skudd Salve skudd/min
Vekt3,4
Vekt, ladd3,85 kg
Lengde1000
Magasinkapasitet20, 30,90 og 100
SiktemidlerHullsikte

M16 er et amerikansk automatgevær i kaliber 5,56 mm.

M16 har vært standardvåpen for det amerikanske infanteriet siden 1967 og er i bruk i 15 andre NATO-land. M16 har en klone med navn Diemaco C7, som er standardvåpen for de væpnede styrker i Danmark og Canada. Det finnes også en sivil halvautomatisk variant, AR-15, og flere kloner av denne.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Den originale M16-riflen ble designet av Eugene Stoner som AR-15, mens han jobbet for Armalite Corporation. AR-15 var en oppdatering av AR-10. På AR-15 rettet Stoner ut kolben slik at rekylen fra skuddene gikk direkte i skulderen. På tidligere rifler hadde kolben vært krummet slik at siktet kommer på høyde med øyet. Dette førte imidlertid til at riflen løftet seg om kolben av rekylen fra hvert skudd. Stoner løste dette med å heve siktet og lot kolben være rett.

Stoner gjorde en annen dramatisk endring med AR-15 ved å redusere kalibret fra 7,62 mm til 5,56 mm. Dette reduserte rekylen i tillegg til at rekylen nå gikk rett bak i skulderen og det ble dermed mye lettere å skyte helautomatisk ild med AR-15. At ammunisjonen ble mindre førte også til at en soldat nå kunne bære med seg dobbelt så mange fulle magasiner i kamp enn tidligere.

Den amerikanske våpenprodusenten Colt, kjøpte rettighetene til AR-15 av Armalite Corporation i 1959. I 1967 adopterte det amerikanske forsvar våpenet, under navnet M16.

Før Armalite solgte rettighetene til AR-15, testet Stoner flere forskjellige typer krutt i riflen, og kom fram til at en finkornet kruttype egnet seg best. Men da den amerikanske hæren introduserte den for soldater under Vietnamkrigen i 1965, brukte de patroner med grovt krutt, noe som forårsaket mange tekniske feil i våpenet. Dette sammen med dårlig vedlikehold førte til at våpenet ofte låste seg. M14-riflen, som soldatene i Vietnam var vant med, var et eldre og mindre avansert våpen som krevde mindre vedlikehold. Da årsaken til de mange feilene med våpenet ble funnet, ble det introdusert nye pussesett samt at rutiner og disiplin rundt våpenpuss ble strammet opp. Dette førte til at barnesykdommene til M16 i Vietnam forsvant. Dog er systemet fortsatt belemret med visse problemer: bl.a. følsomhet for sand og støv i mekanismen, oppbygging av avleiringer fra kruttgassene i kammer- og mekansimeområdet siden kruttgassen som driver mekanismen blir ledet direkte tilbake til kammer/sluttstykke i våpenet, også det at den første versjonen brukte mye unødvendig ammunisjon som ble et problem etter vært derfor innførte de "Burst" variantene i senere tid. Disse gassene er også varme, og varmdannelsen i sluttstykket og sluttstykkebæreren har også negativ effekt på funksjonen.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Det finnes et utall versjoner av M16, både sivile og militære. Listen under er de vanligste i amerikansk militær tjeneste.

  • M16 – originalen
  • M16A1/A2 – forbedrede varianter (A2) inkluderte 3 Skudd Salve
  • M16A3 – helautomatisk, produsert i lite antall
  • M16A4 – den siste amerikanske militære versjonen, har skinne for montasje av siktemidler i stedet for det karakteristiske bærehåndtaket (A4) inkluderte 3 Skudd Salve .
  • M4 Carbine – videreutviklet karabinutgave


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]