Colt Canada C7

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
C7
Danish AR M95.png
Basisdata
Opphavsland Canada Canada
Type:Automatgevær
Produsent(er) Diemaco
Bruker(e):Canada Canada
Danmark Danmark
Nederland Nederland
Tekniske data
Kamring 5,56 x 45 mm NATORediger på Wikidata
Mekanisme:Gassdrevet, roterende sluttstykke
Vekt, uladet:3,3 kg
Vekt, ladd:3,9 kg
Lengde:1020 mm
Magasinkapasitet:20 og 30

C7 og C8 er automatgeværer fra Colt Canada, tidligere kjent som Diemaco. C7 er en klone av det velkjente M16-geværet som er standardvåpen til de væpnede styrker i USA, mens C8 er en klone av M16s viderutvikling: karabinversjonen M4. Sagt på en annen måte, C8 er karabinversjonen av C7. Alle nevnte geværer er en del av AR-15 familien, og har dermed røtter tilbake til utviklingen av M16 på 60-tallet. C8 sin fordel fremfor nevnte våpen er dens «heavy barrel», et ekstra tykt forkrommet løp, som tåler ekstrem ildgivning uten å gløde eller endre form.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har Hærens jegerkommando (HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK) C8 som sitt standardvåpen, da med en versjon kalt C8SFW, hvor SFW står for Special Forces Weapon. C8SFW er karabin-formet og svært lik C8 og M4.

Forsvarets spesialkommando testet ut HK416 i en periode, men gikk fort tilbake til Diemaco C8SFW. Grunnen er at HK416 ikke er utstyrt med "heavy barrel" slik C8SFW er. FSK har 25 års erfaring med C8SFW, og valgte derfor å beholde dette som standard angrepsrifle.

Andre brukere[rediger | rediger kilde]

C7 er approbert som Gevær M/95 i det danske forsvaret hvor det er standardgevær, mens C8 er kalt Karabin M/96. C7 og C8 brukes også som standardvåpen i opprinnelseslandet Canada, av samt hæren og marinekorpset i Nederland. De britiske spesialstyrkene Special Air Service og Special Boat Service bruker kun C8, på samme måte som de norske spesialstyrkene.


-

C8
Danish AR M95.png
Basisdata
Opphavsland Canada
Type:Karabin
Produsent(er) Diemaco
Bruker(e):Canada, Danmark, Nederland, Norge, Storbritannia
Tekniske data
Kamring 5,56 x 45 mm NATORediger på Wikidata
Mekanisme:Gassdrevet, roterende sluttstykke
Vekt, uladet:3,2 kg
Lengde:840 mm
Magasinkapasitet:20 og 30