Måneteori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Måneteori forsøker å gjøre rede for månens bevegelser. Det er mange irregulariteter (eller perturbasjoner) i månens bevegelse, og mange forsøk har blitt gjort opp gjennom historien for å forklare disse. Etter å ha vært problematisk i århundrer, er bevegelsene til månen i dag modellert til en svært høy grad av nøyaktighet. Flere områder av måneteorien har dermed blitt om historie. De nyere nivåene av nøyaktighet har også gjort måneteori til et sensitivt instrument for nye tester av fysiske teorier.

Måneteori inkluderer

  • bakkgrunnen for generell teori; inkludert matematiske teknikker brukt til å analysere månens bevegelse og til å generere formler og algoritmer for å forutsi bevegelsene; og også
  • kvantitative formler, algoritmer og geometriske diagrammer som kan brukes for å beregne månens posisjon for en gitt tid med hjelp av tabeller basert på algoritmene.

Måneteori har også en historie på over 2000 år med undersøkelser. Den mer moderne utviklingen har blitt brukt over de siste tre tiårene for grunnleggende vitenskap og teknologiske formål, og brukes fortsatt med samme formål.

Litteratur[rediger | rediger kilde]