Dobbelplanet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vårt jorden-månen-system noen ganger uformelt referert til som en dobbeltplanet.[1]

Innen astronomien er en dobbeltplanet eller binærplanet uformelle begrep brukt for å beskrive et binærsystem med to astronomiske objekter som hver for seg tilfredsstiller definisjonen av en planet og er tilstrekkelig nær hverandre til å ha betydelig gravitasjonell påvirkning på hverandre sammenlignet med effekten fra stjernen(e) de går i bane rundt. Per 2010 finnes det ingen offisielle klassifiserte dobbeltplaneter i solsystemet. En uoffisiell definisjon er at objektene går i bane rundt et felles gravitsjonssentrum, massefellespunkter, som ligger over deres overflater.

Tilsvarende er det også binærasteroider (også kjent som doble småplaneter), slik som 90 Antiope, og binære Kuiper-legemer som (79360) 1997 CS29 og 1998 WW31. Den europeiske romfartsorganisasjon har referert til jorden-månen-systemet som en slags dobbeltplanet.[1] Den internasjonale astronomiske unions generalforsamling i 2006 vurderte et forslag om at Pluto og Charon skulle klassifiseres som en dobbeltplanet, men forslaget ble ikke vedtatt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Welcome to the double planet» (engelsk). ESA. 5. oktober 2003. Besøkt 29. desember 2011. 
  2. ^ «The IAU draft definition of "planet" and "plutons"» (engelsk). Den internasjonale astronomiske union. 16. august 2006. Besøkt 29. desember 2011. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata