Lyefjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lyefjell
Lyefjell.jpg
Lyefjell.
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneTime
Areal0,92 km²
Befolkning2 297[a] (2020)
Bef.tetthet2 496,7 innb./km²
Høyde over havet208 meter
Postnummer4347 Lye

Lyefjell
58°44′00″N 5°44′00″Ø

Lyefjell er et tettsted i Time kommune i Rogaland. Tettstedet har 2 297[1] innbyggere per 1. januar 2020, med bebyggelsen liggende opp i mot ei fjellside (Njåfjell). Lyefjell ligger omtrent seks kilometer øst for kommunesenteret Bryne. I nord og vest grenser Time til Klepp, i nordøst til Sandnes, i øst til Gjesdal og Bjerkreim og i sør til Hå.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Feltet ble etablert på begynnelsen av 1980-tallet. Hensikten var at nybygging rundt Bryne ikke skulle gå ut over verdifullt flatt jordbruksområde. Det er kjent for å ha særdeles god utsikt over Jæren og kyststripa langs jærkysten.

Lyefjell har den korteste historien av tettstedene i Time. Først på slutten av 1970-tallet startet boligutbyggingen i dette området av kommunen. I dag er det 700 husstander på Lyefjell. Tar vi med Vestly og de nærmeste bygdene, har denne delen av Time 2900 innbyggere.

På feltet ligger barneskolen Lye skole, Lye ungdomsskole, tre større barnehager (Lyefjell barnehage, Monsanuten barnehage og Ragnastølsberget barnehaget, sammen med flere mindre familiebarnehager. I tillegg er det idrettshall, idrettsanlegg med gressbane, friidrettsanlegg, eget idrettslag, fritidsklubb, mekkeklubb, bilverksted, gatekjøkken, dagligvarebutikk og forsamlingshus.

Lyefjell blir ofte omtalt som bare Lye. Lye er også navnet på en del av det området som ligger nedenfor fjellsida.

Utsikten mot Bryne fra toppen av Lyefjell.

Time prestegjeld het tidligere Lye prestegjeld og omfattet deler av Gjesdal. Forfatteren Jens Zetlitz var peronsalkapellan i Lye prestegjeld 1790-1804 og diktet mange av sine mest kjente sanger her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]