Lumen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lumen er en avledet SI-enhet for måling av lysfluks eller «lysmengde». SI-symbolet for lumen er lm.

Definisjon[rediger | rediger kilde]

Definisjonen av en lumen er:

1 lm = 1 cd·sr = 1 lx·m2

Lumen i tradisjonelle glødepærer[rediger | rediger kilde]

Da det var vanlig med glødepærer ble det i dagligtale ofte indirekte refert til lysstyrken (i lumen) ved å istedet bruke strømforbruket (i watt). Dette kan føre til forvirring, både ettersom det varierer hvor energieffektive glødepærer er, men kanskje enda mer i dagens marked fordi det stadig kommer mer energieffektive alternativer. Man kan for eksempel komme ut for forpakninger på lyspærer med «oppklarende» utsagn (som egentlig er matematisk absurde) som at «1 W = 7 W». Derfor bør man i dag, når man handler inn erstatningspærer med lysdioder (LED), istedet forholde seg til lumen.

Følgende tabell angir forventet lysmengde ut ifra strømforbruk på en tradisjonell glødepære:[1]

Tradisjonelle glødepærer
Effekt Lysstyrke
15 W 120–135 lm
25 W 220–250 lm
40 W 410–470 lm
60 W 700–805 lm
75 W 910–1055 lm
100 W 1330–1520 lm
150 W 2140–2450 lm
200 W 3010–3450 lm

Lumen i lommelykter[rediger | rediger kilde]

På moderne lommelykter angis ofte lumen i produktspesifikasjonene, og denne verdien er ofte bestemt av hvilken lysdiode som brukes. Lumentallet sier imidlertid ingenting om hvordan dette lyset gjøres nytte av i resten av lommelyktdesignet. Optikken i linsen til lommelykten er en viktig parameter som ikke hensynstas av lumentallet, men kan ofte bedre kan beskrives av lysstyrken (candelatallet), og kan si noe om hvordan lyset spres eller fokuseres (for eksempel i en tynn eller bred stråle). Optikken er med andre ord en svært viktig del av hvordan en lommelykt gjør seg nytte av lumenmengden til å faktisk lyse opp omgivelsene, og sier noe om hvordan lommelykten klarer å gjøre seg nytte av den lysmengden som kommer ut fra lysdioden. Litt flåsete kan man si at «amatører ser på lumen, mens eksperter studerer candela». Begge deler er viktige for å få en god lommelykt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Atom editor logo black.svgDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.