Diskusjon:Lumen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nokså ujevn[rediger kilde]

Denne artikkelen er litt ujevn på den måten at den (på den éne siden av skalaen) opplyser at definisjonen er «1 lm = 1 cd·sr = 1 lx·m2», noe som sikkert kan være riktig, men helt uforståelig når de enkelte faktorene ikke er forklart, til (på den andre siden av skalaen) å inneholde flere (grensende til polemiske) synspunkter. Jeg kunne tenke meg i alle fall å "nøytralisere" artikkelen litt, dvs å fjerne unyttige synspunkter.

Jeg er ikke kvalifisert til å skrive om lumen, men synes nok at hva lumen, candela osv. ER er adskillig bedre forklart andre steder på nettet, f.eks. denne artikkelen i Teknisk ukeblad: Dette er forskjellen på lumen, lux og candela - Tu.no hvor jeg forstår det slik at lumen er den lysmengden som forlater en lyskilde, mens candela er den lysmengden som treffer en flate.

Synspunkter?

JHB007 (diskusjon) 8. des. 2023 kl. 09:05 (CET)[svar]

OK, ingen merknader mottatt. Jeg har endret slik jeg har beskrevet ifm. endringen, og tror artikkelen fremstår som mer forklarende for lesere som lurer på dette. Tabellen som var i artikkelen har jeg tatt vekk fordi det er litt inkonsistens om disse sammenligningene andre stede på nettet, og det synes som om tabellen som var valgt her ga litt «eldre» info (uten noen kildeangivelse). Teksten om lommelykter var for omfattende, og ble på den måten litt "på siden", men jeg innarbeidet poenget i resten av teksten. Jostein Bakke, 01.01.2024