Coulomb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Coulomb er den vanlige enhet for måling av elektrisk ladning og betegnes med symbolet C. Den er oppkalt etter den franske fysikeren Charles Augustin Coulomb som fant Coulombs lov. En coulomb er en avledet SI-enhet definert som et amperesekund (As). En ladning på 1 C tilsvarer ladningen til 6,24150948×1018 protoner, hvilket er det samme som 6,24 milliarder milliarder protoner. Dette tilsvarer at et proton har den elementære ladningen

Et elektron har nøyaktig samme ladning med motsatt fortegn. Bare kvarker har mindre ladninger, men de opptrer ikke som frie partikler.

Ladningen til et elektrisk batteri oppgis vanligvis i enheter av amperetimer (Ah) hvor 1Ah = 60×60 As = 3600 C eller milliamperetimer (mAh) med 1mAh = 3.6 C. Et typisk litium-ionbatteri i en mobiltelefon kan inneholde 2000 mAh - 3000 mAh, mens større og mer gammeldagse batterier i biler kan lagre mange hundre Ah som betyr av størrelsesorden en million C.

Innen elektrokjemien brukte man tidligere en ladningsenhet som tilsvarer Faradays konstant

hvor NA er Avogadros konstant. Siden både denne og verdien til F var kjent i siste halvdel av 18-århundretallet, kunne man derfor allerede da finne en ganske nøyaktig verdi for elementærladningen e uten at man visste noe om eksistensen av elektroner eller protoner.

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.