Ludvig Munthe (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vinterlandskap i kveldslys (1896)

Ludvig Munthe (født 1841 i Sogndal - død 1896 i Paris) var en norsk maler.

Munthe var det tredje av de åtte barna bonden Gerhard Munthe fra Aarøen i Sogndal fikk med sin kone Sigrid Urnæs. Han fikk sin første opplæring i Bergen hos Franz W. Schiertz (1858), og da han var 20, dro Munthe til Tyskland der han studerte hos Albert Flamm ved Kunstakademie Düsseldorf. Han var en av de siste norske malerne som studerte hos Sophus Jacobsen. Fra 1863 og frem til sin død i 1896 var han medlem av kunstnerforeningen «Malkasten» i Düsseldorf. Han flyttet etter hvert til Paris (1880) og ble boende der.

I sin samtid var han, sammen med Johan Christian Clausen Dahl og Hans Gude, en av de mest kjente norske malerne i utlandet. Munthe malte hovedsakelig høst- og vinterlandskap fylt av en melankolisk stemning, og dessuten strandscener med fiskere. Hans enkle høst- og vinterstemninger slo godt an. Bildene er dels preget av Düsseldorfs komposisjonslære, dels av malemåten til Barbizonskolen.

Munthe var medlem av kunstakademiene i Stockholm og København samtidig.

1. juni 1872 giftet han seg med rederdatteren Lene Wilhelmina Vlierboom fra Rotterdam i Holland i Düsseldorf, og fikk fire barn med henne.

Nasjonalgalleriet har flere av hans verker.

Ordner og æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Store norske»
  • katalog fra Griegsamlingen.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]