Ludvig Munthe (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vinterlandskap i kveldslys (1896)
Düsseldorfs Stadttheater og Alleestraße (1891).
Hollandsk fiskerfolk (ca 1896)

Ludvig Munthe (født 11. mai 1841 i Sogndal, død 30. mars 1896 i Paris) var en norsk maler. Han vant internasjonalt ry med sina elegiske høst- og vinterlandskap, enkle motiver med fint samstemte gråværs- og solnedgangstoner. De viser ofte påvirkning fra den franske Barbizonskolen og han henter også motiver fra Nederland, hvofra hans hustru kom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Munthe var det tredje av de åtte barna bonden Gerhard Munthe fra Aarøen i Sogndal fikk med sin kone Sigrid Urnæs.

Han fikk sin første opplæring i Bergen hos den tyske kunstmaler og arkitekt Franz W. Schiertz (1858) som hadde bodsatt seg i Norge. Da han var 20 år gammel, dro Munthe til Tyskland der han studerte hos Albert Flamm ved Kunstakademie Düsseldorf. Han var en av de siste norske malerne som studerte hos Sophus Jacobsen.

Maler[rediger | rediger kilde]

Fra 1863 og frem til sin død i 1896 var han medlem av kunstnerforeningen «Malkasten» i Düsseldorf. Han flyttet etter hvert til Paris (1880) og ble boende der.

I sin samtid var han, sammen med Johan Christian Clausen Dahl og Hans Gude, en av de mest kjente norske malerne i utlandet. Munthe malte hovedsakelig høst- og vinterlandskap fylt av en melankolisk stemning, og dessuten strandscener med fiskere. Hans enkle høst- og vinterstemninger slo godt an. Bildene er dels preget av Düsseldorfs komposisjonslære, dels av malemåten til Barbizonskolen.

Munthe var medlem av kunstakademiene i Stockholm og København samtidig.

Den 1. juni 1872 giftet han seg med rederdatteren Lene Wilhelmina Vlierboom (1853-1901) fra Rotterdam i Holland i Düsseldorf, og fikk fire barn med henne. Et av dem var den senere marinemaler Gerhard Morgenstjerne Munthe (1875–1927).

Nasjonalgalleriet har flere av hans verker.

Ordner og æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Store norske»
  • katalog fra Griegsamlingen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]