Louisa Martindale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Louisa Martindale

Louisa Martindale (født 30. oktober 1872, død 5. februar 1966) var en engelsk lege, kirurg, og forfatter. Hun fungerte som sorenskriver på Brighton benken. I tillegg var hun en fengselskommisjonær og medlem av National Council of Women. Hun jobbet på de skotske Kvinners Sykehus på Royaumont Abbey i Frankrike under første verdenskrig, og som en kirurg i London under andre verdenskrig. Gjennom sine skrifter fremmet hun medisin som en karriere for kvinner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Louisa Martindale ble født i Leytonstone, Essex, og var det første barnet av William Martindale (ca. 1832-1874) og hans andre kone Louisa, født Spicer (1839–1914). Hennes mor, «en forkjemper for et bedre liv for kvinner», var en aktiv suffragist og medlem av Liberal Federation, og for den utøvende komité i National Union av kvinnekampen Societies.

I 1880-årene holdt fru Martindale åpent hus for Brighton butikk jenter på regelmessig basis, og dermed ville Lousia som ung ha vokst opp i et støttende miljø for hennes fremtidige karriere.

Etter døden av William Martindale familien flyttet til Cornwall, og derfra til Tyskland og Sveits, og endelig tilbake til England for å bo i Lewes, East Sussex. I 1885 flyttet familien igjen, denne gangen til Brighton, slik at Louisa og hennes søster Hilda kunne gå på Brighton High School for Girls. Fra en tidlig alder hadde det blitt bestemt at Louisa skulle bli lege, og da hun var 17 år ble hun sendt til Royal Holloway, University of London i Egham. Hun begynte på London School of Medicine for Women i 1893. I 1901 dro hun nordover til Hull som assistent for dr. Mary Murdoch (1864–1916), dette var begynnelsen av hennes profesjonelle liv.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter fem år i Hull, i 1906 tok Martindale doktorgraden i medisin og returnerte til Brighton. Der startet hun sin egen allmennpraksis og snart ble hun bedt om å bli med i Lewes Road Dispensary for kvinner og barn (som i 1911 ble Lady Chichester Hospital, Brighton Branch). I 1920 var hun medvirkende i opprettelsen av det nye Sussex Hospital og hadde stillingen som senior kirurg og overlege der til 1937. Hun forlot Brighton og Hove i 1922 og flyttet til London for å starte en kirurgisk konsulent skole men fortsatte å operere på deltid på det nye Sussex Hospital.

Martindales medisinske interesser var noen ganger kontroversielle, spesielt hennes studier av venerisk sykdom og prostitusjon; hennes bok Under the Surface (1909), snakket hun ganske åpenlyst om nettopp disse temaene. Tydeligvis forårsaket dette en bevegelse i Underhuset. Likevel ble hun tildelt CBE i 1931.

Hun hadde et langt og fremragende liv og en bra karriere i medisin. Hun utførte over 7000 operasjoner. Med arbeidet hennes førte respekt og anerkjennelse fra både kolleger og sine pasienter: Hun ble gjort til medlem av Royal College of Obstetricians i 1933, og var medlem av Royal Society of Medicine. Til slutt ble hun en spesialist i tidlig behandling av livmorhalskreft ved X-ray og hun senere foreleste hun i hele Storbritannia, USA og Tyskland.

Martindale ble pensjonert fra praksis i 1947 og døde den 5. februar 1966. Da hun døde var hun hele 93 år.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Louisa Martindale giftet seg aldri og levde over tretti år med en annen kvinne, Ismay FitzGerald. Ismay var datter av Baron FitzGerald av Kilmarnock. Noen forskere er skeptiske til å kalle Martindale lesbisk. Geoffrey Walford, for eksempel, ikke opplyse om Martindale er «kvinne-sentrert livsstil» spesifikt innebar en lesbisk forhold. Andre vil ikke engang nøle med å si at Martindale var lesbisk. Da refererer de for eksempel til hennes selvbiografi A Woman Surgeon, der hun skriver ganske åpent og ømt om sin kjærlighet for FitzGerald.