DHARMA Initiative

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Dharma Initiative (Department of Heuristics And Research on Material Applications Initiative) er en fiktiv organisasjon i den amerikanske TV-serien Lost.

Dharma er grunnlagt og finansiert av danske Alvar Hanso. Hanso brukte i en årrekke øya til å bygge og utvikle et laboratorium for avanserte eksperimenter innenfor områder som generell kjernefysikk og elektromagnetisme, med vekt på anvendelse av teoretisk forskning på en faktisk tilnærming til forutsetningene for tidsreiser. Initiativet står bak konstruksjonen og anvendelsen av øyas stasjoner, som gradvis avdekkes i løpet av serien. Begrepet Dharma er hentet fra Sanskrit. Tilflukten i de tre juvelene Buddha (Lyset), Dharma (Opplysningen) og Sangha (det opplyste samfunnet) er en tradisjonell måte folk som tror på Dharma anser hverandre på, det være seg buddhister eller hinduer. Dharma kan sammenlignes med Logos på gresk, og det er ingen tvil om at seriens skapere er klare over denne linken. Det spekuleres mye i bruken av dette begrepet mellom fans og kommentatorer, medieforskere osv.

Dharma-initiativet har minst 8 stasjoner rundt om på øya, alle funnet av de overlevende.

Stasjonene[rediger | rediger kilde]

The Arrow[rediger | rediger kilde]

The Arrow ble funnet av de som satt i bakdelen av flyet, og er den første stasjonen som ble funnet. Den ble laget for å utvikle måter å forsvare seg på for The Others

The Swan[rediger | rediger kilde]

Stasjonen var tidligere bebodd av Desmond og Kelvin, helt til de overlevende fant luka, og deretter selve stasjonen. De overlevende bodde der gjennom hele 2. sesong. I The Swan er det en datamaskin hvor tallene 4, 8, 15, 16, 23, 42 må tastes inn hvert 108. minutt, ellers vil, ifølge en video kun merket "Orientering", verden gå under. Stasjonen ble sprengt i luften da Desmond vred om fail-safe-nøkkelen, og blir ikke brukt lenger.

The Staff[rediger | rediger kilde]

The Staff er den medisinske stasjonen på øya. Den ble først funnet av Claire som ble brakt dit av Ethan for å bli undersøkt, og senere besøkte hun den med Kate og Rousseau for å finne medisiner til Aaron. Hun finner ikke noe, for alt er borte. I sesong 3 drar Juliet med Sun for å sjekke statusen på babyen til Sun. Da får vi se at alt medisinsk utstyr er gjemt i et hemmelig rom bak en hylle.

The Pearl[rediger | rediger kilde]

Inngangen til The Pearl er en luke som ligger gjemt i bakken under det nigerianske flyet med broren til Eko i. Eko og Locke finner denne stasjonen først i sesong 2, men senere, i sesong 3, får vi vite at Paulo var den første som var i stasjonen for å gjemme diamantene. Det er en overvåkningsstasjon for mange av de andre stasjonene, der de som bodde i The Pearl skulle skrive ned hva de i de andre stasjonene gjorde. Her ble det også funnet en orienteringsfilm.

The Hydra[rediger | rediger kilde]

Denne stasjonen ser vi første gang i sesong 3, og Kate, Jack og Sawyer blir holdt til fange her. Stasjonen ligger på en mindre øy, litt utenfor "hovedøya". I The Hydra er finnes det bur hvor isbjørner blir holdt, og tanker med haier i. Den har også operasjonssal, klasserom, dusjrom og overvåkningsrom med bl.a. våpen.

The Flame[rediger | rediger kilde]

The Flame er stasjonen for kommunikasjon med omverdenen. Locke sprenger stasjonen i luften, som gjør at The Others sliter med å få kontakt med de utenfor øya.

The Looking Glass[rediger | rediger kilde]

The Looking Glass er en stasjon under vann som blokkerer signaler fra øya, så ingen kan fange dem opp. Charlie fant stasjonen i slutten av sesong 3. Det blir vanligvis brukt ubåt for å komme seg til og fra stasjonen. Greta og Bonnie var stasjonert der.

The Tempest[rediger | rediger kilde]

Denne ble funnet av Daniel og Charlotte, da de var på vei dit for å deaktivere den giftige gassen som blir laget der. Det er en stasjon som produserer og kontrollerer giftig gasser, som kan brukes til å ta livet av alle på øya. Dette ble brukt i "The purge".

The Orchid[rediger | rediger kilde]

Dette er en stasjon som tilsynelatende ser ut til å være en botanisk stasjon. I realiteten er det en stasjon for tidsreise og forflytting på grunnlag av Casimir-effekten. Den egentlige stasjonen ligger under den botaniske delen (drivhuset) og man tar heis ned. Der finner man diverse utstyr til eksperimenter. Ben sprengte en vegg i stasjonen, og fikk adgang til en (tilsynelatende) eldgammel hule som gikk videre til et kaldere sted med is, med et stort hjul, som han brukte til å flytte øya. Etter dette er resten uvisst, med unntak av at Ben våknet opp i Sahara-ørkenen etterpå. Her ble det også funnet en orienteringsfilm.

The Lamp Post[rediger | rediger kilde]

Dette er den eneste stasjonen som ikke befinner seg på øya. Den er plassert i en kjeller i Los Angeles. Denne stasjonen er bemannet av Eloise Hawkings, Daniel Faradays mor og blir først vist i sesong 5 når Jack og Ben prøver og komme seg tilbake til øya. Stasjonen er laget for nettopp dette, å finne ut hvor øya befinner seg i tid.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]


Under følger det en liste over alle medlemmene i The Dharma Initiative som har blitt introdusert i serien.

Navn Rolle Oversikt
Alvar Hanso Fremstående Grunnlegger av Initiativet.
Gerald DeGroot Fremstående Medgrunnlegger av Initiativet
Karen DeGroot Fremstående Medgrunnlegger av Initiativet
Pierre Chang/Marvin Candle/Mark Wickmund/Edgar Halliwax Fremstående Presentereren i DHARMAs orienteringsfilmer i The Barracks, The Swan, The Pearl og The Orchid. Var også i datamaskin-menyen i The Flame. Han identifiserer seg selv som Marvin Candle i filmen fra The Swan, Mark Wickmund i filmen fra The Pearl og Edgar Halliwax i filmen fra The Orchid.
Olivia Mindre betydelig DHARMA Initiative barneskolelærer.
Opal Mindre betydelig DHARMA Initiative sykepleier.
Casey Mindre betydelig DHARMA Initiative forsker. Ønsket nye DHARMA-medlemmer velkommen til øya.
Mike Mindre betydelig DHARMA Tekniker. Hadde på seg The Pearl-logoen.
June Mindre betydelig DHARMA Tekniker. Ønsket nye DHARMA-medlemmer velkommen til øya.
Annie Fremstående Gikk på DHARMA Initiative-skolen på øya sammen med Ben.
Benjamin Linus Fremstående Gikk på skolen på øya og ble tilslutt vaktmester i The Dharma Initiative. Han allierte seg med «The Hostiles».
Horace Goodspeed Fremstående, men død Matematiker i The Dharma Initiative. Hadde en uniform med The Arrow-logoen på. Brakte Roger og Ben Linus til øya. Ble drept under The Purge.
Roger Linus Fremstående, men død Vaktmester som hadde på seg The Swan logo og betjente en Dharma-van. Han var faren til Ben Linus. Drept under the Purge med nervegass av Ben. Kroppen hans og Dharma-vanen ble flere år senere funnet av Hurley.
Radzinsky Død Medlem av teamet i The Swan. Døde før 2001.
Kelvin Inman Død Medlem av teamet i The Swan. Tidligere amerikansk miltæroffiser. Desmond drepte ham ved et uhell i 2004.
Skjelettene i isbjørnhula Døde To skjeletter ble funnet i isbjørnhula med Dharma-uniform med The Pearl-logoen på.

The Purge[rediger | rediger kilde]

The Purge var en krig på øya. Det var en krig der The Dharma Initiative sloss mot de de kalte The Hostiles (fiendene) eller The Natives (de innfødte). I The Man Behind the Curtain får vi vite at Ben egentlig var en Dharma, men gikk over på The Hostiles' side og hjalp dem med å utrydde The Dharma Initiative. De ble utryddet ved hjelp av gass som ble sluppet over The Barracks, så de falt døde om. Ben ble nødt til å drepe faren sin, Roger Linus, i Dharma-vanen som Hurley senere fant med liket av Roger inne i.

Alle de døde ble slengt i en åpen massegrav, stedet hvor Locke ble skutt av Ben. Det er usikkert hvor mange av Dharma'er som døde og om det bare var Ben som byttet side, men Ben er sannsynligvis det siste gjenlevende medlemmet på øya, det nest siste var Kelvin som ved et uhell ble drept av Desmond før kræsjet.

Status[rediger | rediger kilde]

I episoden The Man Behind the Curtain får vi vite at de fleste av medlemmene i DHARMA Initiative er døde. De gikk til krig mot øyas innfødte, The Hostiles, og tapte krigen som ble kalt The Purge. The Hostiles drepte sannsynligvis alle DHARMA-medlemmene bortsett fra Ben ved å gasse ned The Barracks (brakkene), der hvor DHARMA'ene bodde. Alle stasjonene unntatt The Swan og The Arrow, inkludert The Barracks er under the Others' kontroll. De som døde under The Purge, ble slengt i en massegrav i nærheten av Jacobs hus, der Locke ble skutt av Ben, og ble liggende der.

Det siste gjenlevende DHARMA-medlemmet på øya, er sannsynligvis Bejamin Linus, som er lederen for The Others.

Dog eksisterer selve organisasjonen fremdeles. På 90-tallet ble Kelvin Inman ansatt av Dharma etter å ha vendt hjem fra golfkrigen, og ble installert i den eneste gjenværende stasjonen Dharma fremdeles hadde kontroll over; The Swan. Etter at partneren begikk selvmord, ventet han på en avløser, som tilsynelatende aldri kom. Locke bosatte seg i ettertid i The Swan, som i serien er i 2004, og det ble da oppdaget at forsyningene i den var i ferd med å ta slutt. Kort tid etter ble et stort lass nye forsyninger sluppet ned i fallskjerm like ved stasjonen, hvorav hvert produkt var utstyrt med logen til Dharma, hvilket bekrefter organisasjonens fortsatte eksistens.


Lost
Sesong 1 | Sesong 2 | Sesong 3 | Sesong 4 | Sesong 5 | Sesong 6
The Others | Rollefigurer | DHARMA Initiative