Litteraturgarasjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Litteraturgarasjen er en kulturformidler og et forlag som holder til i Porsgrunn. Litteraturgarasjen ble etablert i oktober 2011 av Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund. Motivasjonen for etableringen var «å fremme lese- og skrivelyst i Telemark». Dette har Litteraturgarasjen gjort gjennom å starte Porsgrunn litteraturfestival - Bjørg Vik-dagene, krimfestivalen Døden på Høyers, holde skrivekurs, arrangere forfattersamtaler og konserter, gi ut magasiner og bøker samt publisere redaksjonelle saker og anmeldelser på sin nettside.

Navnet Litteraturgarasjen[rediger | rediger kilde]

Litteraturgarasjen var ved etableringen tenkt å ha en fri og uavhengig rolle, et garasjeband som gjorde livet litt artigere. I tillegg hadde Per Erik i tjue år drevet et byggefirma som bygde garasjer i Telemark og på Østlandet. Garasjen ble derfor et naturlig varemerke å bygge litteraturformidlingen på.

Intiativtakerne[rediger | rediger kilde]

Astrid og Per Erik møttes for å lese egne tekster under arrangementet «Knekkprosa» under «Kulturnatta» i Porsgrunn i 2011. Som følge av arbeidet bestemte de seg for å etablere Litteraturgarasjen.

Astrid Borchgrevink Lund[rediger | rediger kilde]

Astrid Borchgrevink Lund (f. 1966) er utdannet journalist, og har jobbet som reportasjeleder, nyhetsleder og redaktør blant annet i Varden, TA og NRK. Bidragsyter til boka «Ibsens kvinner», Kunnskapsforlaget og jubileumsboka «En dag i Porsgrunn» (Porsgrunn kommune). Mottok homofrydprisen i Grenland og Porsgrunn kommunes byggeskikkpris i 2008. Har jobbet som spesialrådgiver kommunikasjon i Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse frem til oktober 2017. Fungerer nå som redaktør i Litteraturgarasjen sammen med Per Erik Buchanan Andersen.

Per Erik Buchanan Andersen[rediger | rediger kilde]

Per Erik Buchanan Andersen (f. 1969) har bakgrunn med tjuefem år som leder og bedriftsutvikler i næringslivet. Har jobbet med skjønnlitterære tekster i over tjue år, og har holdt en rekke litterære skrivekurs sammen med Astrid Borchgrevink Lund i regi av Litteraturgarasjen. Arbeider nå som redaktør i Litteraturgarasjen sammen med Astrid Borchgrevink Lund.

Døden på Høyers[rediger | rediger kilde]

Den 18. desember i 1934 døde Sven Elvestad, alias Stein Riverton på Høyers hotell i Skien. Sven Elvestad var profilert journalist og forfatter, og som krimforfatteren Stein Riverton var han en av Norges superkjendiser. Det sies at han var på en pilgrimsreise til Palestina, da han overnattet og endte sitt liv i Skien. Om hendelsene på Høyers har forfatteren Bernt Rougthvedt skrevet i sin biografi om Elvestad.

Åtti år senere, i 2014 startet Litteraturgarasjen sammen med Thon Hotel Høyers og Litteraturhuset i Skien krimfestivalen Døden på Høyers. Festivalen har blitt videreført i 2015, 2016, 2017 og videre som et samarbeid mellom Litteraturgarasjen og Thon Hotel Høyers. Festivalen fikk økonomisk støtte av Telemark fylkeskommune i 2015.

Døden på Høyers - Forfattere 2014[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2015[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2016[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2017[rediger | rediger kilde]

Porsgrunn Litteraturfestival - Bjørg Vik-dagene[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med forfatteren Bjørg Viks 80-årsjubileum, tok Litteraturgarasjen og Porsgrunn bibliotek initiativet til å etablere en novelle- og poesifestival i Porsgrunn. Festivalen har hvert år blitt støttet av Telemark fylkeskommune. I forbindelse med festivalen ble det også etablert en litteraturpris på kr. 30 000. Bjørg Vik-prisen - Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend.

Bjørg Vik-prisen - vinnere[rediger | rediger kilde]

 • Ingvild H. Risøi, vinner 2015
  • Juryens begrunnelse:
   • Prisvinnerens tekster kjennetegnes ved en sjelden tilstedeværelse og nærhet, og et høyt språklig presisjonsnivå. Forfatteren har utviklet en tydelig og egenartet form i sitt forfatterskap, en form som er fastholdt i alle av forfatterens utgivelser. En grunntematikk i prisvinnerens bøker er skildringer av mennesker som utviser sterk overlevelsesevne i vanskelige hverdagssituasjoner. Tekstene har en eksistensiell og allmennmenneskelig gjenkjennelighet. «Å ha det vanskelig er ikke en sykdom», favner noe av forfatterens kompromissløse solidaritet med sine litterære personer. Bjørg Vik-prisen 2015 går til forfatter og novellist Ingvild Hedeman Rishøi for novellesamlingene «La stå» (2007), «Historien om fru Berg» (2011) og «Vinternoveller» (2014).
  • Jury: Margit Kiland og Astrid Aase Thorstensen fra Porsgrunn Bibliotek, Geddy Aniksdal fra Grenland friteater, Monika Lønnebakke fra Sparebanken Sør samt Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund fra Litteraturgarasjen.
 • Eldrid Lunden, vinner 2016
  • Juryens begrunnelse:
   • Eldrid Lunden (født 5. oktober 1940 i Naustdal) er en norsk lyriker og professor emerita i skrivekunst. Hun var med på å starte og var studieleder ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark i perioden 1982-2011. Eldrid Lunden har vært en ‘forfatternes forfatter’ og har stor betydning og innflytelse i det norske litterære miljøet de siste førti årene. Gjennom etableringen av Forfatterstudiet i Bø brøytet hun vei for nye litterære stemmer, og ga grobunn for et litterært utdanningsmiljø som i dag er et av landets viktigste. Hennes virke har inspirert og dyrket frem en hel generasjon av nye forfattere. Som fagperson og gjennom sine mange diktsamlinger og essays har Lunden påvirket litteraturen med en særegen og uredd stemme. Statuttene til Bjørg Vik-prisen sier: Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk. Eldrid Lunden er en forfatter som oppfyller alle disse kriteriene. Hennes arbeid som forfatter og for norsk litteratur er helt i tråd med Bjørg Vik-prisens grunntanke. Vi gratulerer!
  • Jury: Margit Kiland, Geddy Aniksdal, Astrid Borchgrevink Lund, Astrid Aase Thorstensen, Monika Lønnebakke og Per Erik Buchanan Andersen. 
 • Frode Grytten, vinner 2017
  • Juryens begrunnelse:
   • I en tid der romanen regjerer på bokmarkedet, så rendyrker årets vinner av Bjørg Vik-prisen, Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend, novellesjangeren. Og prisvinneren gjør det med tyngde. Det et trykk, en indre nødvendighet i prisvinnerens prosa som slår gjennom det ofte hverdagslige innholdet. 11 novellesamlinger har kommet til nå. Et gjennomgående tema er den unge mannen som vil ut, bort, vekk herifra. Språket er konkret, ofte forankra i en røff, urban virkelighet, men også poetisk. Prisvinnerens noveller er ikke først og fremst fortellinger, de er stemninger, bilder, poesi. Vinneren av Bjørg Vik-prisen 2017 er Frode Grytten. Grytten er også en mann for andre medier enn boka. Han opptrer som salongpoet i NRK. Og han gjør det samme med rockemusikken som Jan Erik Vold gjør med jazzen, han mikser det høykulturelle med det popkulturelle og møter sitt publikum ansikt til ansikt på en scene. Juryen vil uttrykke at den gir prisen til en av de aller viktigste stemmene i det litterære Norge i dag. Det er vanskelig og kalle ham ung og lovende, og selv om han er godt etablert som forfatter er det fortsatt et særegent driv over Frode Gryttens forfatterskap som juryen finner stor glede i å belønne. 
  • Jury: Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Monika Lønnebakke, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2015[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2016[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2017[rediger | rediger kilde]

Forlag og redaksjonell virksomhet[rediger | rediger kilde]

Helt siden etableringen i 2011 har Litteraturgarasjen publisert redaksjonelle saker om kultur og litteratur i Grenland og Telemark. I 2014 ble det utgitt tre litterære magasiner.

I 2015 ga Litteraturgarasjen ut boka «Et måltid er mer enn mat - spiselige røverhistorier fra Grenland» av forfattere Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen

I 2017 ga Litteraturgarasjen ut «Gjenferdet i Brekkeparken - Mysteriet med den grå dame» av forfattere Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen. Historien var også grunnlaget for manus til Telemark Museums påskekrim i 2017 som ble iscenesatt på søndre Brekke Hovedgård 8. april 2017.

Litteraturgarasjen har også holdt et titalls litterære skrivekurs i Grenland de siste årene.

Blåfredag i Ælvespeilet[rediger | rediger kilde]

Fra og med vinteren 2016 arrangerte Litteraturgarasjen i samarbeid med kulturhuset Ælvespeilet konsertserien Blåfredag i Ælvespeilet. Serien besto av konserter, intervjue og fremføring av egne tekster av Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen, som også var programledere for blåfredagene. Prosjektet gikk over fire sesonger og ble avsluttet høsten 2017. Det ble arrangert tilsammen 16 blåfredager. Noen av artistene var Darling West. Mads With, Mads Vinding, Damer i blues, Music with Z, Paul Allen, John Olav Hovde,

Folkemeninga[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med Fritt ord og kulturhuset Ælvespeilet etablerte Litteraturgarasjen debattserien Folkemeninga i 2017. Debattserien tok for seg aktuelle temaer, lokalt og nasjonalt. I tillegg til et debattpanel, kan publikum delta i debatten ved å ytre sin mening i «Kommentarfeltet» på scenen. Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen var programledere. i 2017 ble Folkemeninga med følgende temaer: 23. mai, Byutviklingsdebatten, 4. oktober, Kirkedebatten og 21. november Byutviklingsdebatten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]