Hopp til innhold

Litteraturgarasjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Litteraturgarasjen er en kulturformidler og et forlag som holder til i Porsgrunn. Litteraturgarasjen ble etablert i oktober 2011 av Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund. Motivasjonen for etableringen var «å fremme lese- og skrivelyst i Telemark». Dette har Litteraturgarasjen gjort gjennom å starte Porsgrunn litteraturfestival - Bjørg Vik-dagene, krimfestivalen Døden på Høyers, holde skrivekurs, arrangere forfattersamtaler og konserter, gi ut magasiner og bøker samt publisere redaksjonelle saker og anmeldelser på sin nettside.

Navnet Litteraturgarasjen[rediger | rediger kilde]

Litteraturgarasjen var ved etableringen tenkt å ha en fri og uavhengig rolle, et garasjeband som gjorde livet litt artigere. I tillegg hadde Per Erik i tjuefem år drevet byggefirmaet Norsk Tre AS som blant annet produserte og leverte Pors-Garasjen i Telemark og på Østlandet. Garasjen ble derfor et naturlig varemerke å bygge litteraturformidlingen på.

Intiativtakerne[rediger | rediger kilde]

Astrid og Per Erik møttes for å lese egne tekster under arrangementet «Knekkprosa» under «Kulturnatta» i Porsgrunn i 2011. Som følge av felles interesser, bestemte de seg for å etablere Litteraturgarasjen.

Astrid Borchgrevink Lund[rediger | rediger kilde]

Astrid Borchgrevink Lund (f. 1966) er utdannet journalist, og har jobbet som reportasjeleder, nyhetsleder og redaktør blant annet i Varden, TA og NRK. Bidragsyter til boka «Ibsens kvinner», Kunnskapsforlaget og jubileumsboka «En dag i Porsgrunn» (Porsgrunn kommune). Mottok homofrydprisen i Grenland og Porsgrunn kommunes byggeskikkpris i 2008. Har jobbet som spesialrådgiver kommunikasjon i Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse frem til oktober 2017. Fungerer nå som redaktør i Litteraturgarasjen sammen med Per Erik Buchanan Andersen.

Per Erik Buchanan Andersen[rediger | rediger kilde]

Per Erik Buchanan Andersen (f. 1969) har bakgrunn med tjuefem år som leder og bedriftsutvikler i næringslivet. Har jobbet med skjønnlitterære tekster i over tjue år, og har holdt en rekke litterære skrivekurs sammen med Astrid Borchgrevink Lund i regi av Litteraturgarasjen. Arbeider nå som redaktør i Litteraturgarasjen sammen med Astrid Borchgrevink Lund.

Døden på Høyers[rediger | rediger kilde]

Den 18. desember i 1934 døde Sven Elvestad, alias Stein Riverton på Høyers hotell i Skien. Elvestad var profilert journalist og forfatter, og som krimforfatteren Stein Riverton var han en av Norges superkjendiser. Det sies at han var på en pilegrimsreise til Palestina, da han overnattet og endte sitt liv i Skien. Om hendelsene på Høyers har forfatteren Bernt Rougthvedt skrevet i sin biografi om Elvestad.

Åtti år senere, i 2014 startet Litteraturgarasjen sammen med Thon Hotel Høyers og Litteraturhuset i Skien krimfestivalen Døden på Høyers. Festivalen har blitt videreført i 2015, 2016, 2017 og videre som et samarbeid mellom Litteraturgarasjen og Thon Hotel Høyers. Festivalen fikk økonomisk støtte av Telemark fylkeskommune i 2015.

Døden på Høyers - Forfattere 2014[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2015[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2016[rediger | rediger kilde]

Døden på Høyers - Forfattere 2017[rediger | rediger kilde]


Døden på Høyers - Forfattere 2018[rediger | rediger kilde]

Porsgrunn Litteraturfestival - Bjørg Vik-dagene[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med forfatteren Bjørg Viks 80-årsjubileum, tok Litteraturgarasjen og Porsgrunn bibliotek initiativet til å etablere en novelle- og poesifestival i Porsgrunn. Festivalen har hvert år blitt støttet av Telemark fylkeskommune. I forbindelse med festivalen ble det også etablert en litteraturpris på kr. 30 000. Bjørg Vik-prisen - Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend.

Bjørg Vik-prisen - vinnere[rediger | rediger kilde]

 • Ingvild H. Risøi, vinner 2015
  • Juryens begrunnelse:
   • Prisvinnerens tekster kjennetegnes ved en sjelden tilstedeværelse og nærhet, og et høyt språklig presisjonsnivå. Forfatteren har utviklet en tydelig og egenartet form i sitt forfatterskap, en form som er fastholdt i alle av forfatterens utgivelser. En grunntematikk i prisvinnerens bøker er skildringer av mennesker som utviser sterk overlevelsesevne i vanskelige hverdagssituasjoner. Tekstene har en eksistensiell og allmennmenneskelig gjenkjennelighet. «Å ha det vanskelig er ikke en sykdom», favner noe av forfatterens kompromissløse solidaritet med sine litterære personer. Bjørg Vik-prisen 2015 går til forfatter og novellist Ingvild Hedeman Rishøi for novellesamlingene «La stå» (2007), «Historien om fru Berg» (2011) og «Vinternoveller» (2014).
  • Jury: Margit Kiland og Astrid Aase Thorstensen fra Porsgrunn Bibliotek, Geddy Aniksdal fra Grenland friteater, Monika Lønnebakke fra Sparebanken Sør samt Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund fra Litteraturgarasjen.
 • Eldrid Lunden, vinner 2016
  • Juryens begrunnelse:
   • Eldrid Lunden (født 5. oktober 1940 i Naustdal) er en norsk lyriker og professor emerita i skrivekunst. Hun var med på å starte og var studieleder ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark i perioden 1982-2011. Eldrid Lunden har vært en ‘forfatternes forfatter’ og har stor betydning og innflytelse i det norske litterære miljøet de siste førti årene. Gjennom etableringen av Forfatterstudiet i Bø brøytet hun vei for nye litterære stemmer, og ga grobunn for et litterært utdanningsmiljø som i dag er et av landets viktigste. Hennes virke har inspirert og dyrket frem en hel generasjon av nye forfattere. Som fagperson og gjennom sine mange diktsamlinger og essays har Lunden påvirket litteraturen med en særegen og uredd stemme. Statuttene til Bjørg Vik-prisen sier: Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk. Eldrid Lunden er en forfatter som oppfyller alle disse kriteriene. Hennes arbeid som forfatter og for norsk litteratur er helt i tråd med Bjørg Vik-prisens grunntanke. Vi gratulerer!
  • Jury: Margit Kiland, Geddy Aniksdal, Astrid Borchgrevink Lund, Astrid Aase Thorstensen, Monika Lønnebakke og Per Erik Buchanan Andersen. 
 • Frode Grytten, vinner 2017
  • Juryens begrunnelse:
   • I en tid der romanen regjerer på bokmarkedet, så rendyrker årets vinner av Bjørg Vik-prisen, Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend, novellesjangeren. Og prisvinneren gjør det med tyngde. Det et trykk, en indre nødvendighet i prisvinnerens prosa som slår gjennom det ofte hverdagslige innholdet. 11 novellesamlinger har kommet til nå. Et gjennomgående tema er den unge mannen som vil ut, bort, vekk herifra. Språket er konkret, ofte forankra i en røff, urban virkelighet, men også poetisk. Prisvinnerens noveller er ikke først og fremst fortellinger, de er stemninger, bilder, poesi. Vinneren av Bjørg Vik-prisen 2017 er Frode Grytten. Grytten er også en mann for andre medier enn boka. Han opptrer som salongpoet i NRK. Og han gjør det samme med rockemusikken som Jan Erik Vold gjør med jazzen, han mikser det høykulturelle med det popkulturelle og møter sitt publikum ansikt til ansikt på en scene. Juryen vil uttrykke at den gir prisen til en av de aller viktigste stemmene i det litterære Norge i dag. Det er vanskelig og kalle ham ung og lovende, og selv om han er godt etablert som forfatter er det fortsatt et særegent driv over Frode Gryttens forfatterskap som juryen finner stor glede i å belønne. 
  • Jury: Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Monika Lønnebakke, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen.
 • Lars Saabye Christensen, vinner 2018
  • Juryens begrunnelse
   • Prisvinneren er en etablert romanforfatter - og en like etablert lyriker. Med årets pris vil juryen løfte fram novellisten Lars Saabye Christensen. Om novellene utgjør en liten del av det samla forfatterskapet, så vil juryen hevde at det er her vi finner basisen, selve grunnmuren under byggverket. Novellene gir stoffet en fortettet form, fokuset er skarpere. Det er i novellene fantasien får armslag, det er her det burleske slipper til, hele tida med mørke understrømmer som balanserer det hele. Det typiske persongalleriet, de klossete, litt mislykkede, fulle av selvironi, er enda mer tilstede i novellene. Forfatteren bekrefter den gamle sannhet: Det er i det korte formatet en prosaist viser sin storhet. Juryen har stor glede av å gi Bjørg Vik-prisen for 2018 til Lars Saabye Christensen.
   • Jury 2018: Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Frode Halvorsen, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen.
 • Anne Grete Preus
  • Juryens begrunnelse:
   • Originalitet og litterær kvalitet er to av bærebjelkene i Bjørg vik-prisens kriterier. Juryen leter etter sterke stemmer innenfor kortprosa, noveller og lyrikk. Årets prisvinner har levert tekster og verk etter disse kriteriene i fem tiår. Prisen har sitt navn etter en forfatter som var banebrytende i sin litteratur på seksti- og syttitallet. På samme måte har årets prisvinner pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, og har fått en nesten ikonisk posisjon innenfor sitt felt, både som låtskriver og formidler. Hun har vært en av de som har gått foran og vist vei. Det er til en av våre viktigste låtskrivere vi ønsker å gi årets Bjørg Vik-pris for sin sterke stemme. Prisvinneren startet med røff folkrock med sterk live-appell på slutten av syttitallet, rock på første halvdel av åttitallet, før hun debuterte som soloartist i 1988. Det er få artister som blir en del av vår musikk- og kulturhistorie på en tidløs måte slik at det føles som de alltid har vært der. Årets vinner av Bjørg Vik-prisen er absolutt en slik artist. Menneskelig varme og troverdighet kan beskrive mange av henne tekster. Hun har en bred katalog av utgivelser, med enkeltlåter som står som bautaer innfor norsk musikk og norsk lyrikk. «Ro meg over», «Jeg er en by», «Millimeter», «Fryd» og «Når himmelen faller ned» er alle eksempler på låter som er personlige også for lytteren, og som har blitt en naturlig del av grunnmuren i vår musikkarv. Med en naturlig autoritet og varme i sin formidling, har årets prisvinner vært toneangivende og vist stayerevne i en flyktig bransje. Mange av dagens unge, kvinnelige låtskrivere og vokalister står på hennes skuldre. Anne Grete Preus tildeles til Bjørg Vik-prisen 2019.   
   • Jury 2019: Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Frode Halvorsen, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2015[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2016[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2017[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene - Forfattere og artister 2018[rediger | rediger kilde]

Bjørg Vik-dagene 2010 - Forfattere og artister[rediger | rediger kilde]

Forlag og redaksjonell virksomhet[rediger | rediger kilde]

Helt siden etableringen i 2011 har Litteraturgarasjen publisert redaksjonelle saker om kultur og litteratur i Grenland og Telemark. I 2014 ble det utgitt tre litterære magasiner.

Utgivelser av Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen

Litteraturgarasjen #1 (2014)

Litteraturgarasjen #2 (2014)

Litteraturgarasjen #3 (2014)

Et måltid er mer enn mat - spiselige røverhistorier fra Grenland (2015) ISBN 9788299950510

Gjenferdet i Brekkeparken (2017) ISBN 978-82-999505-3-4

Jakten på tsarens egg (2018) ISBN 978-82-999505-4-1

Storgata - langs fortauet i en småby (2018) ISBN 978-82-999505-5-8

Napoleons magiske hatt (2019) ISBN 978-82-999505-6-5

Jul i Storgata - stemninger fra Porsgrunn og Bamble (2019) ISBN 978-82-999505-8-9

Andre utgivelser:

Sporene, Kari Nybakke Islann (2019) ISBN 978-82-999505-7-2.

Litteraturgarasjen har også holdt et titalls litterære skrivekurs i Grenland de siste årene.

Storgata - Alle hører til et sted[rediger | rediger kilde]

Komponist Guttorm Guttormsen har tonesatt 13 av tekstene i diktsamlingen Storgata - langs fortauet i en småby. Prosjektet har blitt til konsertforestillingen Storgata - alle hører til et sted som hadde urpremiere i kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn 22. november 2019.

Blåfredag i Ælvespeilet[rediger | rediger kilde]

Fra og med vinteren 2016 har Litteraturgarasjen i samarbeid med kulturhuset Ælvespeilet arrangert konsertserien Blåfredag i Ælvespeilet. Serien består av konserter, intervjue og fremføring av egne tekster av Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen, som også er programledere for blåfredagene. Vinteren 2019 er den åttende sesongen med Blåfredag-konserterf.

Folkemeninga[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med Fritt ord og kulturhuset Ælvespeilet etablerte Litteraturgarasjen debattserien Folkemeninga i 2017. Debattserien tok for seg aktuelle temaer, lokalt og nasjonalt. I tillegg til et debattpanel, kan publikum delta i debatten ved å ytre sin mening i «Kommentarfeltet» på scenen. Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen var programledere. fra og med 2018 har også Porsgrunns Dagblad vært samarbeispartner. Under kommunevalget 2019 Arrangerte Folkemeninga valgsen dinger i Ælvespeilet med Erik Enger og Per Erik Buchanan Andersen som programledere.

Priser[rediger | rediger kilde]

Gledesprisen for 2019 utdelt av Porsgrunn Kultursenter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata