Litoria moorei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Litoria moorei
Nomenklatur
Litoria moorei
Copland, 1957
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseAmfibier
OrdenSpringpadder
FamilieLøvfrosker
SlektLitoria
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: Sumper, innsjøer, dammer og vassdrag med vegetasjon langs breddene.
Utbredelse: Sørvestlige Australia
Litoria mooreis utbredelse i Australia.

Litoria moorei, populært kalt «motorsykkelfrosk» (engelsk: motorbike frog), er en art av løvfrosker som hører hjemme i det sørvestlige Australia. Selv om frosken er en god klatrer og ofte blir omtalt som en «trefrosk», lever den hovedsakelig på bakken. Den klatrer sjelden høyere enn 1–2 meter. Artens folkelige navn stammer fra hannfroskens paringsrop, som kan minne om en motorsykkel som akselererer og skifter gir. Litoria moorei er oppkalt etter biolog John Moore, som studerte australske frosker på 1950-tallet. Derfor er den også kjent som Moore's frog. Andre engelske navn er western bell frog, western green and golden bell frog og western green tree frog.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Litoria mooreis nattlige paringsrop.
Ung Litoria moorei.

L. moorei er i stand til å kamuflere seg godt, og varierer i farger fra mørkbrun, gjennom grønn til gull. Magen er merkbart lysere, og varierer vanligvis fra lysegrønn til lysebrun. Det lysegrønne området i lysken og på låret skiller denne arten fra sin slektning, Litoria cyclorhyncha, som er mørkere og flekket med gult der. Arten kan bli opptil 7,5 cm lang.[2]

Enden av fingrene og tærne har puter, og på de krafige bakbena har tærne delvis svømmehud. Som typisk er for trefrosker, gjør tåputene det mulig å klatre på jevne, vertikale overflater.

Paringstiden er fra tidlig vår til sensommeren. Hannene finner et passende sted blant siv eller andre vannplanter hvor han kan lokke på hunnen. I paringstiden utvikler hannene en svart knute på forbenets innerste finger som gjør det mulig å holde seg fast til hunnens rygg under paringen. Store klumper av egg, innkapslet i en transparent gele, blir festet til flytende vegetasjon. Rumpetrollets kropp er ensfarget mørk brun på oversiden, med en sølvmetallisk glans på undersiden. I utgangspunktet er de små i størrelse, men vokser til en svært stor lengde, opp til 80 mm. Rumpetrollene gjemmer seg vanligvis blant vegetasjon i vann. Mesteparten av tiden som rumpetroll tilbringes i grupper.

Froskens føde består stort sett av leddyr, i tillegg til mindre frosker, også unge dyr av samme art. Rumpetrollet spiser alger, men kan også sette til livs animalsk føde når det er tilgjengelig. Rumpetrollene gjør som de voksne froskene; de ligger i sola en til to timer hver dag for en sunn vekst. Froskene kan leve uten vann i lengre perioder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

L. moorei er i slekt med Litoria aurea. I motsetning til de østlige medlemmene av slekten (Litoria aurea, Litoria raniformis og Litoria castanea) har ikke L. moorei hatt noen dramatisk nedgang i bestanden.

L. moorei finnes i Vest-Australia[1], med nordlig utbredelse opp til Geraldton Sandplains og sørøstlig utbredelse til Esperance Plains på sørkysten av Vest-Australia. En bestand finnes også på Rottnest Island utenfor Perth. Frosken er vanlig i de urbane områdene rundt Perth.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Frogs of Australia». Besøkt 4. november 2018. 
  2. ^ «Motorbike Frog | Western Australian Museum». Western Australian Museum (engelsk). Besøkt 3. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]