Skogkappefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lithomoia solidaginis»)
Skogkappefly
Nomenklatur
Lithomoia solidaginis
Hübner, 1803
Populærnavn
skogkappefly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Skogkappefly (Lithomoia solidaginis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes nord til Nordland i Norge, men bestandene svinger fra år til år.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogkappefly

Et ganske stort (vingespenn 41 – 47 mm), litt smalvinget, grått nattfly. Forvingen er noe tilspisset og litt tannete langs ytterkanten, grå på farge, midtfeltet ofte litt mørkere. Den har en markert, lys siksak-linje (bølgelinje) langs ytterkanten, denne er kraftig tannet og særlig har den to markerte tenner i midten. Her er det også 2-3 innover-rettede, svarte pileflekker. Lenger inne i vingene er det to lyse siksak-tverrstriper (mellomlinjer) som avgrenser vingens midtfelt. Nyremerket er markert, i alle fall delvis fylt med hvitt, mens det lyse ringmerket er nokså lite og ofte nesten helt borte. Bakvingen er silkeaktig lysgrå, lysest ved roten. Larven er naken bortsett fra noen få korte børster, rødlig brun med smale, lyse lengdestriper og en bred, gulhvit sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skogkappeflyet lever i ulike typer skog, der larvene lever på blåbær, tyttebær og blokkebær (alle i slekten Vaccinium), trolig også på andre lave busker. Det latinske artsnavnet skulle tyde på at den var knyttet til gullris (Solidago virgauraea), men dette er sannsynligvis uriktig. Arten overvintrer som egg, og larvene utvikler seg om våren og forsommeren. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juli – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Mellom- og Nord-Europa og videre østover like til Kamtsjatka og Japan. I Norge forekommer den nord til Rana i Nordland, men bestandene varierer sterkt fra år til år.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Skogkappefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Lithomoia solidaginis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]