Liste over svenske mestre i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Örgryte IS i 1896, første lag til å vinne Svensk mesterskap i fotball.

Liste over svenske mestre i fotball er en liste over fotballklubber som har vunnet Svensk mesterskap i fotball (svensk: Svenska mästare i fotboll). Tittelen Svensk mester i fotball innehas av vinnerne av serien på høyeste nivå innen svensk fotball, Allsvenskan.[1] IFK Göteborg innehar rekorden for flest titler, med 18. Nåværende Svensk mester i fotball er IF Elfsborg, som vant Allsvenskan i 2012. Tittelen, som har eksistert siden 1896, har gjennom tidene blitt avgjort gjennom ulike turneringer. Örgryte IS ble første klubb til å vinne tittelen, da de i 1896 vant turneringen Svenska Mästerskapet. Sveriges fotballforbund (SvFF) ble ikke stiftet før i 1904, men forbundet har i ettertid anerkjent vinnerne av Svenska Mästerskapet fra 1896 til 1904 som tittelinnehavere. Etter stiftelsen av Sveriges fotballforbund, ble tittelen tildelt vinnerne av Svenska Mästerskapet, fram til 1925, til tross for at Sveriges første nasjonale serie på øverste nivå, Svenska Serien, pågikk fra 1910 av. Svenska Mästerskapet opphørte i 1925.

I 1924 startet en ny nasjonal serie i Sverige, Allsvenskan, men tittelen Svensk mester i fotball ble ikke tildelt klubben før sesongen 1930/31.[2] Fra da av har vinnerne av Allsvenskan, med noen få unntak, blitt betraktet som Svensk mester i fotball. Fra 1982 til 1990 ble imidlertid tittelen tildelt vinnerne av en play-off som ble avholdt etter at Allsvenskan var avsluttet. I 1991 og 1992 ble tittelen tildelt vinnerne av Mästerskapsserien, en egen serie med de beste lagene fra inneværende Allsvenskan-sesong.[3]

Tittelholderne vil holde Lennart Johanssons pokal, en vandrepokal som har vært i bruk siden 2001, da Hammarby IF vant tittelen. Johansson selv overleverte trofeet i Sundsvall 27. oktober 2001. Det første trofeet, som var i bruk fra 1904 til 2000, von Rosens pokal, oppkalt etter Sveriges fotballforbunds første leder, Clarence von Rosen, ble ikke tildelt etter at det i november 2000 var kjent at von Rosen hadde vært aktiv innen en svensk nasjonalsosialistisk bevegelse før og under andre verdenskrig.[4]

Mestere[rediger | rediger kilde]

Key
double-dagger Vinnerne vant også Svenska Cupen samme sesong.
(antall mesterskapstitler) En løpende telling av antall vunnede mesterskap står i parentes.

Svenska Mästerskapet (1896–1925)[rediger | rediger kilde]

År Vinner Andreplass
1896 Örgryte IS (1) IS Idrottens Vänner
1897 Örgryte IS (2) Örgryte IS 2[nb 1]
1898 Örgryte IS (3) AIK
1899 Örgryte IS (4) Göteborgs FF
1900 AIK (1) Örgryte IS
1901 AIK (2)[nb 2] Örgryte IS 2
1902 Örgryte IS (5) Jönköpings AIF
1903 Göteborgs IF (1) Göteborgs FF
1904 Örgryte IS (6) Djurgårdens IF
1905 Örgryte IS (7) IFK Stockholm
1906 Örgryte IS (8) Djurgårdens IF
1907 Örgryte IS (9) IFK Uppsala
1908 IFK Göteborg (1) IFK Uppsala
1909 Örgryte IS (10) Djurgårdens IF
1910 IFK Göteborg (2) Djurgårdens IF
1911 AIK (3) IFK Uppsala
1912 Djurgårdens IF (1)[nb 3] Örgryte IS
1913 Örgryte IS (11) Djurgårdens IF
1914 AIK (4) Hälsingborgs IF
1915 Djurgårdens IF (2) Örgryte IS
1916 AIK (5) Djurgårdens IF
1917 Djurgårdens IF (3) AIK
1918 IFK Göteborg (3) Hälsingborgs IF
1919 GAIS (1) Djurgårdens IF
1920 Djurgårdens IF (4) IK Sleipner
1921 IFK Eskilstuna (1) IK Sleipner
1922 GAIS (2) Hammarby IF
1923 AIK (6) IFK Eskilstuna
1924 Fässbergs IF (1)[nb 4] IK Sirius
1925 Brynäs IF (1) BK Derby

Allsvenskan (1931–1981)[rediger | rediger kilde]

År Vinner Sølvplass Toppscorer (klubb) Mål
1930/31 GAIS (3) AIK John Nilsson (GAIS) 26
1931/32 AIK (7) Örgryte IS Carl-Erik Holmberg (Örgryte IS) 29
1932/33 Hälsingborgs IF (1) GAIS Torsten Bunke (Hälsingborgs IF) 21
1933/34 Hälsingborgs IF (2) GAIS Sven Jonasson (IF Elfsborg) 20
1934/35 IFK Göteborg (4) AIK Harry Andersson (IK Sleipner) 23
1935/36 IF Elfsborg (1) AIK Sven Jonasson (IF Elfsborg) 24
1936/37 AIK (8) IK Sleipner Olle Zethlerlund (AIK) 23
1937/38 IK Sleipner (1) Landskrona BoIS Curt Hjelm (IK Sleipner) 13
1938/39 IF Elfsborg (2) AIK Erik Persson (AIK)
Ove Andersson (Malmö FF)
Yngve Lindgren (Örgryte IS)
16
1939/40 IF Elfsborg (3) IFK Göteborg Anders Pålsson (Hälsingborgs IF) 17
1940/41 Hälsingborgs IF (3)double-dagger Degerfors IF Stig Nyström (IK Brage) 17
1941/42 IFK Göteborg (5) GAIS Sven Jacobsson (GAIS) 20
1942/43 IFK Norrköping (1)double-dagger IF Elfsborg Gunnar Nordahl (Degerfors IF) 16
1943/44 Malmö FF (1)double-dagger IF Elfsborg Leif Larsson (IFK Göteborg) 19
1944/45 IFK Norrköping (2)double-dagger IF Elfsborg Gunnar Nordahl (IFK Norrköping) 27
1945/46 IFK Norrköping (3) Malmö FF Gunnar Nordahl (IFK Norrköping) 25
1946/47 IFK Norrköping (4) AIK Gunnar Gren (IFK Göteborg) 18
1947/48 IFK Norrköping (5) Malmö FF Gunnar Nordahl (IFK Norrköping) 18
1948/49 Malmö FF (2) Hälsingborgs IF Carl-Johan Franck (Hälsingborgs IF) 19
1949/50 Malmö FF (3) Jönköpings Södra IF Ingvar Rydell (Malmö FF) 22
1950/51 Malmö FF (4)double-dagger Råå IF Hasse Jeppson (Djurgårdens IF) 17
1951/52 IFK Norrköping (6) Malmö FF Karl-Alfred Jacobsson (GAIS) 17
1952/53 Malmö FF (5)double-dagger IFK Norrköping Karl-Alfred Jacobsson (GAIS) 24
1953/54 GAIS (4) Hälsingborgs IF Karl-Alfred Jacobsson (GAIS) 21
1954/55 Djurgårdens IF (5) Halmstads BK Kurt Hamrin (AIK) 22
1955/56 IFK Norrköping (7) Malmö FF Sylve Bengtsson (Halmstads BK) 22
1956/57 IFK Norrköping (8) Malmö FF Harry Bild (IFK Norrköping) 19
1957/58 IFK Göteborg (6) IFK Norrköping Bertil Johansson (IFK Göteborg)
Henry Källgren (IFK Norrköping)
27
1959 Djurgårdens IF (6) IFK Norrköping Rune Börjesson (Örgryte IS) 21
1960 IFK Norrköping (9) IFK Malmö Rune Börjesson (Örgryte IS) 24
1961 IF Elfsborg (4) IFK Norrköping Bertil Johansson (IFK Göteborg) 20
1962 IFK Norrköping (10) Djurgårdens IF Leif Skiöld (Djurgårdens IF) 21
1963 IFK Norrköping (11) Degerfors IF Lars Heinermann (Degerfors IF)
Bo Larsson (Malmö FF)
17
1964 Djurgårdens IF (7) Malmö FF Krister Granbom (Hälsingborgs IF) 22
1965 Malmö FF (6) IF Elfsborg Bo Larsson (Malmö FF) 28
1966 Djurgårdens IF (8) IFK Norrköping Ove Kindvall (IFK Norrköping) 20
1967 Malmö FF (7)double-dagger Djurgårdens IF Dag Szepanski (Malmö FF) 22
1968 Östers IF (1) Malmö FF Ove Eklund (Åtvidabergs FF) 16
1969 IFK Göteborg (7) Malmö FF Reine Almqvist (IFK Göteborg) 16
1970 Malmö FF (8) Åtvidabergs FF Bo Larsson (Malmö FF) 16
1971 Malmö FF (9) Åtvidabergs FF Roland Sandberg (Åtvidabergs FF) 17
1972 Åtvidabergs FF (1) AIK Ralf Edström (Åtvidabergs FF)
Roland Sandberg (Åtvidabergs FF)
16
1973 Åtvidabergs FF (2) Östers IF Jan Mattsson (Östers IF) 20
1974 Malmö FF (10)double-dagger AIK Jan Mattsson (Östers IF) 22
1975 Malmö FF (11)double-dagger Östers IF Jan Mattsson (Östers IF) 31
1976 Halmstads BK (1) Malmö FF Rutger Backe (Halmstads BK) 21
1977 Malmö FF (12) IF Elfsborg Reine Almqvist (IFK Göteborg)
Mats Aronsson (Landskrona BoIS)
15
1978 Östers IF (2) Malmö FF Tommy Berggren (Djurgårdens IF) 19
1979 Halmstads BK (2) IFK Göteborg Mats Werner (Hammarby IF) 14
1980 Östers IF (3) Malmö FF Billy Ohlsson (Hammarby IF) 19
1981 Östers IF (4) IFK Göteborg Torbjörn Nilsson (IFK Göteborg) 20

Allsvenskan, tittel avgjort med play-off (1982–1990)[rediger | rediger kilde]

År Vinner Sølvplass Toppscorer (klubb) Mål
1982 IFK Göteborg (8)double-dagger
1.-plass i serien: IFK Göteborg
Hammarby IF Dan Corneliusson (IFK Göteborg) 12
1983 IFK Göteborg (9)double-dagger
1.-plass i serien: IFK Göteborg
Östers IF Thomas Ahlström (IF Elfsborg) 16
1984 IFK Göteborg (10)
1.-plass i serien: AIK
IFK Norrköping Billy Ohlsson (Hammarby IF) 14
1985 Örgryte IS (12)
1.-plass i serien: Malmö FF
IFK Göteborg Sören Börjesson (Örgryte IS)
Peter Karlsson (Kalmar FF)
Billy Lansdowne (Kalmar FF)
10
1986 Malmö FF (13)double-dagger
1.-plass i serien: Malmö FF
AIK Johnny Ekström (IFK Göteborg) 13
1987 IFK Göteborg (11)
1.-plass i serien: Malmö FF
Malmö FF Lasse Larsson (Malmö FF) 19
1988 Malmö FF (14)
1.-plass i serien: Malmö FF
Djurgårdens IF Martin Dahlin (Malmö FF) 17
1989 IFK Norrköping (12)
1.-plass i serien: Malmö FF
Malmö FF Jan Hellström (IFK Norrköping) 16
1990 IFK Göteborg (12)
1.-plass i serien: IFK Göteborg
IFK Norrköping Kaj Eskelinen (IFK Göteborg) 10

Mästerskapsserien (1991–1992)[rediger | rediger kilde]

År Vinner Andreplass Toppscorer (klubb) Mål
1991 IFK Göteborg (13)double-dagger
1.-plass i serien: IFK Göteborg
IFK Norrköping Kennet Andersson (IFK Göteborg) 13
1992 AIK (9)
1.-plass i serien: IFK Norrköping
IFK Norrköping Hans Eklund (Östers IF) 16

Allsvenskan (1993- )[rediger | rediger kilde]

Allsvenskan champions since 1993
Sesong Vinner Andreplass Tredjeplass Toppscorer Mål
1993 IFK Göteborg (14) IFK Norrköping AIK Bertilsson, HenrikHenrik Bertilsson (Halmstads BK)
Lilienberg, MatsMats Lilienberg (Trelleborgs FF)
18
1994 IFK Göteborg (15) Örebro SK Malmö FF Kindvall, NiclasNiclas Kindvall (IFK Norrköping) 23
1995 IFK Göteborg (16) Helsingborgs IF Halmstads BK Skoog, NiklasNiklas Skoog (Västra Frölunda IF) 17
1996 IFK Göteborg (17) Malmö FF Helsingborgs IF Andersson, AndreasAndreas Andersson (IFK Göteborg) 19
1997 Halmstads BK (3) IFK Göteborg Malmö FF Lilienberg, MatsMats Lilienberg (Halmstads BK)
Mattiasson, ChristerChrister Mattiasson (IF Elfsborg)
Sahlin, DanDan Sahlin (Örebro SK)
14
1998 AIK (10) Helsingborgs IF Hammarby IF Stavrum, ArildArild Stavrum (Helsingborgs IF) 18
1999 Helsingborgs IF (4) AIK Halmstads BK Allbäck, MarcusMarcus Allbäck (Örgryte IS) 15
2000 Halmstads BK (4) Helsingborgs IF AIK Berglund, FredrikFredrik Berglund (IF Elfsborg) 18
2001 Hammarby IF (1) Djurgårdens IF AIK Selakovic, StefanStefan Selakovic (Halmstads BK) 15
2002 Djurgårdens IF (9)double-dagger Malmö FF Örgryte IS Ijeh, PeterPeter Ijeh (Malmö FF) 24
2003 Djurgårdens IF (10) Hammarby IF Malmö FF Skoog, NiklasNiklas Skoog (Malmö FF) 22
2004 Malmö FF (15) Halmstads BK IFK Göteborg Rosenberg, MarkusMarkus Rosenberg (Halmstads BK) 14
2005 Djurgårdens IF (11)double-dagger IFK Göteborg Kalmar FF Heiðar Þorvaldsson, GunnarGunnar Heiðar Þorvaldsson (Halmstads BK) 16
2006 IF Elfsborg (5) AIK Hammarby IF da Silva Ferreira, AriclenesAriclenes da Silva Ferreira (Kalmar FF) 15
2007 IFK Göteborg (18) Kalmar FF Djurgårdens IF Berg, MarcusMarcus Berg (IFK Göteborg)
Omotoyossi, RazakRazak Omotoyossi (Helsingborgs IF)
14
2008 Kalmar FF (1) IF Elfsborg IFK Göteborg Ingelsten, PatrikPatrik Ingelsten (Kalmar FF) 19
2009 AIK (11)double-dagger IFK Göteborg IF Elfsborg do Carmo, WandersonWanderson do Carmo (GAIS)
Hysén, TobiasTobias Hysén (IFK Göteborg)
18
2010 Malmö FF (16) Helsingborgs IF Örebro SK Gerndt, AlexanderAlexander Gerndt (Gefle IF / Helsingborgs IF) 20
2011 Helsingborgs IF (5)double-dagger AIK IF Elfsborg Ranégie, MathiasMathias Ranégie (BK Häcken / Malmö FF) 21
2012 Elfsborg (6) BK Häcken Malmö FF Majeed, WarisWaris Majeed (BK Häcken) 23

Statistikk[rediger | rediger kilde]

Titler vunnet per klubb[rediger | rediger kilde]

Nitten klubber har innehatt tittelen svensk mester i fotball.


Circle frame.svg

Titler vunnet per klubb (%)

██ IFK Göteborg – 18 (16%)

██ Malmö FF – 16 (14%)

██ IFK Norrköping – 12 (11%)

██ Örgryte IS – 12 (11%)

██ AIK – 11 (10%)

██ Djurgårdens IF – 11 (10%)

██ Andre klubber (28%)

Klubb Vinnere Andreplasser Vunne sesonger
IFK Göteborg
18
7
1908, 1910, 1918, 1934–35, 1941–42, 1957–58, 1969, 1982, 1983, 1984, 1987, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2007
Malmö FF
16
15
1943–44, 1948–49, 1949–50, 1950–51, 1952–53, 1965, 1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1986, 1988, 2004, 2010
IFK Norrköping
12
11
1942–43, 1944–45, 1945–46, 1946–47, 1947–48, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1960, 1962, 1963, 1989
Örgryte IS
12
6
1896, 1897, 1898, 1899, 1902, 1904, 1905, 1906, 1907, 1909, 1913, 1985
AIK
11
13
1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1931–1932, 1936–1937, 1992, 1998, 2009
Djurgårdens IF
11
11
1912, 1915, 1917, 1920, 1954–55, 1959, 1964, 1966, 2002, 2003, 2005
IF Elfsborg
6
5
1935–36, 1938–39, 1939–40, 1961, 2006, 2012
Helsingborgs IF
5
8
1932–33, 1933–34, 1940–41, 1999, 2011
GAIS
4
3
1919, 1922, 1930–31, 1953–54
Östers IF
4
3
1968, 1978, 1980, 1981
Halmstads BK
4
2
1976, 1979, 1997, 2000
Åtvidabergs FF
2
2
1972, 1973
IK Sleipner
1
3
1937–38
Hammarby IF
1
3
2001
IFK Eskilstuna
1
1
1921
Kalmar FF
1
1
2008
Göteborgs IF
1
1903
Fässbergs IF
1
1924
Brynäs IF
1
1925

Titler vunnet per by[rediger | rediger kilde]

De 19 klubbene som har vært svenske mestre i fotball, kommer fra totalt 13 byer. Den byen med flest titler, er Göteborg.

By Titler Klubber som har vært
svenske mestre i fotball
Göteborg
35
IFK Göteborg (18), Örgryte IS (12), GAIS (4), Göteborgs IF (1)
Stockholm
23
AIK (11), Djurgårdens IF (11), Hammarby IF (1)
Malmö
16
Malmö FF (16)
Norrköping
13
IFK Norrköping (12), IK Sleipner (1)
Borås
6
IF Elfsborg (6)
Helsingborg
5
Helsingborgs IF (5)
Växjö
4
Östers IF (4)
Halmstad
4
Halmstads BK (4)
Åtvidaberg
2
Åtvidabergs FF (2)
Eskilstuna
1
IFK Eskilstuna (1)
Kalmar
1
Kalmar FF (1)
Mölndal
1
Fässbergs IF (1)
Gävle
1
Brynäs IF (1)

Titler vunnet per landskap[rediger | rediger kilde]

Svensk mesterskap i fotball er en tittel innehatt av 19 klubber fra åtte landskap. Landskapet som flest ganger har tatt hjem tittelen, er Västergötland.

Landskap Titler Klubber som har vært
svenske mestre i fotball
Västergötland
42
IFK Göteborg (18), Örgryte IS (12), IF Elfsborg (6), GAIS (4), Göteborgs IF (1), Fässbergs IF (1)
Uppland
22
AIK (11), Djurgårdens IF (11)
Skåne
21
Malmö FF (16), Helsingborgs IF (5)
Östergötland
15
IFK Norrköping (12), Åtvidabergs FF (2), IK Sleipner (1)
Småland
5
Östers IF (4), Kalmar FF (1)
Halland
4
Halmstads BK (4)
Södermanland
2
Hammarby IF (1), IFK Eskilstuna (1)
Gästrikland
1
Brynäs IF (1)

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Örgryte IS 2 var Örgryte IS' reservelag.
  2. ^ AIK vant finalen på walkover, da kampen ikke kunne spilles på grunn av mørke. AIK var betraktet som et bedre lag, og ble derfor tildet tittelen.
  3. ^ Avgjort i en tredje kamp, etter to uavgjortkamper.
  4. ^ Ikke avgjort før våren 1925 på grunn av store nedbørsmengder høsten 1924.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Svenska mästare 1896-1925, 1931-», fra SvFFs hjemmeside. Besøkt 22. juli 2013 (sv)
  2. ^ Nylin (2004), s. 134.
  3. ^ Nylin (2004), s. 135.
  4. ^ «SM-pokalen ska skrotas», av Petra Thorén, Aftonbladet, 13. desember 2000. Besøkt 22. juli 2013 (sv)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nylin, Lars: Den nödvändiga boken om Allsvenskan: svensk fotboll från 1896 till idag, statistik, höjdpunkter lag för lag, klassiska bilder, Semic (Sundbyberg, 2004), ISBN 91-552-3168-3 (sv)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]