Liste over presidentene for Frankrikes nasjonalforsamling etter 1800

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Presidenten for Frankrikes nasjonalforsamling er leder for underhuset i parlamentet. Frankrike har til tider også hatt ettkammersystem.

Konsulatet 1799–1804[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Presidenter for Corps législatif
No image.png Jean-Baptiste Perrin des Vosges
(1754–1815)
1. januar 1800–21. januar 1800
No image.png Jean-Pierre Duval
(1754–1817)
21. januar 1800–5. februar 1800
Henri Gregoire.jpg Henri Jean-Baptiste Grégoire
(1750–1831)
5. februar 1800–20. februar 1800
Jean-Baptiste Girot de Pouzol.jpg Jean-Baptiste Girot-Pouzol
(1753–1822)
20. februar 1800–7. mars 1800
Claude-Pierre Dédelay d'Agier (1750-1827).JPG Claude-Pierre de Delay d'Agier
(1750–1827)
7. mars 1800–22. mars 1800
No image.png Isaac Tarteyron
(1769–1814)
22. mars 1800–31. mars 1800
No image.png Pierre-Jacques-Samuel Chatry-Lafosse
(1737–1814)
22. november 1800–7. desember 1800
No image.png Alexis Pison du Galland
(1747–1826)
7. desember 1800–22.desember 1800
No image.png Antoine Bourg-Laprade
(1736–1816)
22 desember 1800–6. januar 1801
Jean-Jacques Bréard
(1751–1840)
6. januar 1801–21. januar 1801
No image.png Jean-François Rossée
(1745–1832)
21. januar 1801–5. februar 1801
No image.png Jacques Poisson de Coudreville
(1746–1821)
5. februar 1801–20. februar 1801
No image.png Jean-Baptiste Leclerc
(1756–1826)
20. februar 1801–7. mars 1801
No image.png François-Joseph Lefebvre-Cayet
(1748–1811)
7. mars 1801–21. mars 1801
Charles-François Dupuis.JPG Charles-François Dupuis
(1742–1809)
22. november 1801–7. desember 1801
No image.png Jean-François Barailon
(1743–1816)
7. desember 1801–22. desember 1801
No image.png Pierre-Louis Lefebvre-Laroche
(?–?)
22. desember 1801–6. januar 1802
Nicolas-Bernard Belzais-Courménil.jpg Nicolas-Bernard Belzais-Courménil
(1747–1804)
6. januar 1802–21. januar 1802
Dejabin Collection - Joseph Pémartin (1754-1842).jpg Joseph Pemartin
(1754–1842)
21. januar 1802–5. februar 1802
No image.png Denis Couzard
(1746–1818)
5. februar 1802–20. februar 1802
Louis Ramond de Carbonnières.jpg Louis Ramond de Carbonnières
(1755–1827)
20. februar 1802–7. mars 1802
Berthélemy - Portrait de Jacques François Laurent Devisme.jpg Jacques François Laurent Devisme
(1749–1830)
7. mars 1802–22. mars 1802
No image.png Jean-François Joseph Marcorelle
(1760–1829)
5. april 1802–21. april 1802
No image.png François Lobjoy
(1743–1807)
21. april 1802–6. mai 1802
No image.png Pierre-Antoine Rabaut-Dupuis
(1746–1808)
6. mai 1802–20. mai 1802
No image.png François-Pascal Delattre
(1749–1834)
21. februar 1803–7. mars 1803
No image.png Jean-François Méric
(1756–1816)
7. mars 1803–22. mars 1803
No image.png Jean-Louis Girod de l'Ain
(1753–1839)
22. mars 1803–6. april 1803
No image.png Marie-Félix Faulcon
(1758–1843)
6. april 1803–21. april 1803
Comte de Vaublanc.JPG Vincent-Marie Viénot de Vaublanc
(1756–1845)
21. april 1803–7. mai 1803
No image.png François Lagrange
(1754–1816)
7. mai 1803–21. mai 1803
BONNEFOY(1895) p1.453 REYNAUD de BOULOGNE, Baron de LASCOURS (Jérôme-Annibal-Joseph).jpg Jérôme Reynaud de Lascours
(1761–1835)
21. mai 1803–28. mai 1803

Keiserdømmet 1804–1814[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Presidenter for Corps législatif
Louis de Fontanes.jpg Louis de Fontanes
(1757–1821)
10. januar 1804–24. januar 1810
No image.png Pierre de Montesquiou-Fezensac
(1764–1834)
24. januar 1810–23. november 1813
Robert Lefèvre, "Claude Ambroise Régnier, Duc de Massa" (1808).jpg Claude Ambroise Régnier
(1736–1814)
23. november 1813–4. juni 1814

Den første restaurasjonen 1814–1815[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
President for Departementenes deputertkammer
Joseph Henri Joachim Lainé.JPG Joseph-Henri-Joachim Lainé
(1768–1835)
11. juni 1814–20. mars 1815

De 100 dagene 1815[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Representantkammerets president
Jean Denis, comte Lanjuinais (1753-1827).jpg Jean-Denis Lanjuinais
(1753–1827)
4. juni 1815–13. juli 1815

Den andre restaurasjon 1815 – 1830[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Presidenter for Departementenes deputertkammer
Joseph Henri Joachim Lainé.JPG Joseph-Henri-Joachim Lainé
(1768–1835)
12. oktober 1815–5. september 1816
Étienne-Denis Pasquier.jpg Étienne-Denis Pasquier
(1767–1862)
12. november 1816–13. november 1817
Pierre, comte de SERRE (1776-1824).jpg Hercule de Serre
(1776–1824)
13. november 1817–11. desember 1818
Kinson - Portrait du comte Ravez.jpg Auguste Ravez
(1770–1849)
11. desember 1818–5. november 1827
Pierre-Paul Royer-Collard.jpg Pierre-Paul Royer-Collard
(1763–1845)
25. februar 1828–16. mai 1830

Julikongedømmet 1830–1848[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Deputertkammerets presidenter
Desnos - Casimir Pierre Perier.jpg Casimir Perier
(1777–1832)
6. august 1830–21. august 1830
Jacques Laffitte.jpg Jacques Laffitte
(1767–1844)
21. august 1830–11. november 1830
Desnos - Casimir Pierre Perier.jpg Casimir Perier
(1777–1832)
11. november 1830–31. mai 1831
Girod de l'Ain.jpg Louis Girod de l'Ain
(1781–1847)
1. august 1831–28. april 1832
Dupin, Procureur général à la Cour de cassation.JPG André-Marie Dupin
(1783–1865)
29. april 1832–2. februar 1839
Passy, Hippolyte.jpg Hippolyte Passy
(1793–1880)
16. april 1839–12. mai 1839
Paul Jean Pierre Sauzet.jpg Paul-Jean Sauzet
(1800–1876)
24. desember 1839–24. februar 1848

Den andre republikk 1848–1852[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Politisk tendens
Presidenter for Den konstituerende nasjonalforsamlingen
Philippe Buchez by Charles Bour.jpg Philippe Buchez
(1796–1865)
5. mai 1848–5. juni 1848 Républicain
Catholique social
Antoine Sénard.jpg Antoine Sénard
(1800–1885)
5. juni 1848–29. juni 1848 Républicain modéré
Pierre Alexandre Thomas Amable Marie de Saint-Georges (1848).jpg Alexandre Marie
(1795–1870)
29. juni 1848–19. juli 1848 Républicain modéré
Marrast, Armand.jpg Armand Marrast
(1801–1852)
19. juli 1848–26. mai 1849 Républicain modéré
President for Den nasjonale lovgivende forsamling
Dupin, André.jpg André Marie Dupin
(1783–1865)
1. juni 1849–2. desember 1851 Conservateur
Orléaniste

Det andre keiserdømme 1852–1870[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Presidenter for Corps législatif
Billault, Adolphe - 1.jpg Adolphe Billault
(1805–1863)
9. mars 1852–12. januar 1854
Duc-de-Morny-01.jpg Charles de Morny
(1811–1865)
12. november 1854–10. mars 1865 †
AlexandreWalewski.jpg Alexandre Colonna-Walewski
(1810–1868)
1. september 1865–29. mars 1867
Eugène Schneider.jpg Eugène Schneider
(1805–1875)
2. april 1867–4. September 1870

Den tredje republikk 1870–1940[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Nasjonalforsamlingens presidenter
Bonnat Portrait of Jules Grevy cropped.jpg Jules Grévy
(1807–1891)
16. februar 1871–2. april 1873 Modéré
Gauche républicaine
Buffet.jpg Louis Buffet
(1818–1898)
4. april 1873–2. mars 1875 Monarchiste modéré
Gaston d'Audiffret-Pasquier.jpg Gaston Audiffret-Pasquier
(1823–1905)
15. mars 1875–6. mars 1876 Monarchiste modéré
Deputertkammerets presidenter
Bonnat Portrait of Jules Grevy cropped.jpg Jules Grévy
(1807–1891)
13. mars 1876–30. januar 1879 Modéré
Gauche républicaine
Léon Gambetta 1870 Nadar.jpg Léon Gambetta
(1838–1882)
31. januar 1879–27. oktober 1881 Union républicaine
Henri Brisson.jpg Henri Brisson
(1835–1912)
3. november 1881–7. april 1885 Gauche radicale
Floquet.jpg Charles Floquet
(1828–1896)
8. april 1885–3. april 1888 Gauche radicale
Jules Méline 1898.jpg Jules Méline
(1838–1925)
4. april 1888–11. november 1889 Modéré
Union des gauches
Floquet.jpg Charles Floquet
(1828–1896)
16. november 1889–10. januar 1893 Gauche radicale
Jean Casimir-Perier.jpg Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
10. januar 1893–3. desember 1893 Modéré
Union des gauches
Modérée
Républicains de gouvernement
Dupuy.jpg Charles Dupuy
(1851–1923)
5. desember 1893–30. mai 1894 Modéré
Républicains de gouvernement
Jean Casimir-Perier.jpg Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
2. juni 1894–27. juni 1894 Modéré
Républicains de gouvernement
Auguste Burdeau.jpg Auguste Burdeau
(1851–1894)
5. juli 1894–12. desember 1894 † Modéré
Républicains de gouvernement
Henri Brisson.jpg Henri Brisson
(1835–1912)
18. desember 1894–31. mai 1898 Gauche radicale
Paul Deschanel 01.jpg Paul Deschanel
(1855–1922)
2. juni 1898–31. mai 1902 Républicains progressistes
Alliance démocratique
Léon Bourgeois.jpg Léon Bourgeois
(1851–1925)
10. juni 1902–12. januar 1904 Parti radical
Henri Brisson.jpg Henri Brisson
(1835–1912)
12. januar 1904–10. januar 1905 Parti radical
Paul Doumer.jpg Paul Doumer
(1857–1932)
10. januar 1905–31. mai 1906 Parti radical
Henri Brisson.jpg Henri Brisson
(1835–1912)
8. juni 1906–13. april 1912 Parti Radical
Paul Deschanel 01.jpg Paul Deschanel
(1855–1922)
23. mai 1912–10. februar 1920 Alliance démocratique
Raoul Péret 01.jpg Raoul Péret
(1870–1942)
12. februar 1920–31. mai 1924 Alliance démocratique
Paul Painlevé 01.jpg Paul Painlevé
(1863–1933)
9. juni 1924–21. april 1925 PRS
Édouard Herriot 01.jpg Édouard Herriot
(1872–1957)
22. april 1925–20. juli 1926 Parti radical
Raoul Péret 01.jpg Raoul Péret
(1870–1942)
22. juli 1926–10. januar 1927 PRS
Fernand Bouisson 1931.jpg Fernand Bouisson
(1874–1959)
11. januar 1927–31. mai 1936 PRS
Édouard Herriot 01.jpg Édouard Herriot
(1872–1957)
4. juni 1936–9. juli 1940 Parti radical

Provisoriske institusjoner 1943–1946[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
President for Den provisoriske konsultative forsamlingen
Logo de l'Assemblée nationale française.svg Félix Gouin
(1884–1977)
10. november 1943–3. august 1945 SFIO
Den konstituerende nasjonalforsamlingens presidenter
Logo de l'Assemblée nationale française.svg Félix Gouin
(1884–1977)
8. november 1945–22. januar 1946 SFIO
VincentAuriol.png Vincent Auriol
(1884–1966)
31. januar 1946–27. november 1946 SFIO

Den fjerde republikk 1946–1958[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Nasjonalforsamlingens presidenter
VincentAuriol.png Vincent Auriol
(1884–1966)
3. desember 1946–20. januar 1947 SFIO
Édouard Herriot 01.jpg Édouard Herriot
(1872–1957)
21. januar 1947–11. januar 1954 Radical
Logo de l'Assemblée nationale française.svg André Le Troquer
(1884–1963)
12. januar 1954–10. januar 1955 SFIO
Logo de l'Assemblée nationale française.svg Pierre Schneiter
(1905–1979)
11. januar 1955–2. desember 1956 MRP
Logo de l'Assemblée nationale française.svg André Le Troquer
(1884–1963)
24. januar 1956–4. oktober 1958 SFIO

Den femte republikk 1958–[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Nasjonalforsamlingens presidenter
Jacques Chaban-Delmas-1.jpg Jacques Chaban-Delmas
(1915–2000)
9. desember 1958–20. juni 1969 UNR
Achille Peretti (cropped).jpg Achille Peretti
(1911–1983)
25. juni 1969–1. april 1973 UDR
Edgar Faure.jpg Edgar Faure
(1908–1988)
2. april 1973–2. april 1978 UDR
RPR
Jacques Chaban-Delmas-1.jpg Jacques Chaban-Delmas
(1915–2000)
3. april 1978–21. mai 1981 RPR
Louis MERMAZ.jpg Louis Mermaz
(1931–)
2. juli 1981–1. april 1986 PS
Jacques Chaban-Delmas-1.jpg Jacques Chaban-Delmas
(1915–2000)
2. april 1986–12. juni 1988 RPR
Laurent Fabius 2009.jpg Laurent Fabius
(1946–)
23. juni 1988–21. januar 1992 PS
Emmanuelli.jpg Henri Emmanuelli
(1945–2017)
22. januar 1992–1. april 1993 PS
Philippe Seguin 2005.jpg Philippe Séguin
(1943–2010)
2. april 1993–21. april 1997 RPR
Laurent Fabius 2009.jpg Laurent Fabius
(1946–)
12. juni 1997–27. mars 2000 PS
Raymondforni.jpeg Raymond Forni
(1941–2008)
29. mars 2000–18. juni 2002 PS
Jean-Louis Debré 2012.jpg Jean-Louis Debré
(1944–)
25. juni 2002–4. mars 2007 UMP
Patrick Ollier.jpg Patrick Ollier
(1944–)
7. mars 2007–19. juni 2007 UMP
Bernard Accoyer Senate of Poland 01.JPG Bernard Accoyer
(1945–)
26. juni 2007–19. juni 2012 UMP
Claude Bartolone.jpg Claude Bartolone
(1951–)
26. juni 2012–20. juni 2017 PS
François De Rugy - Assemblée Nationale - 20111025-02 (cropped).jpg François de Rugy
(1973–)
27. juni 2017–4. september 2018 LaREM
Richard Ferrand.jpg Richard Ferrand
(1962–)
12. september 2018– LaREM

Kilder[rediger | rediger kilde]