Liste over ordførere i Kvænangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvænangens kommunevåpen

Liste over ordførere i Kvænangen. Med formannskapslovene av 1837 var Kvænangen en del av Skjervøy formannskapsdistrikt (kommune). I 1863 ble Kvænangen utskilt som egen kommune. Nordreisa ble utskilt fra Skjervøy i 1886.[1]

Periode Navn[2] Stilling Parti[a]
1863–1888 Peder B. Giæver Kjøpmann Høyre
1889–1910 Henrik Giæver Kjøpmann Høyre
1911–1916 Gjert Rasch Kjøpmann Høyre
1917–1919 Johan Storvik Kjøpmann Partiløs[b]
1920–1925 Gjert Rasch Kjøpmann Høyre
1926–1928 Lars Larsen Vassnes Gårdbruker og fisker Høyre
1929–1934 Johan Storvik Kjøpmann Arbeiderpartiet[c]
1935–1937 Eli Vassnes Fisker
1938–1942 Øivind Storvik Kjøpmann Arbeiderpartiet
1943–1944 Reidar Paulsen[d] Gårdbruker NS[3]
1945–1947 Peder Olsen Kjøpmann Venstre[4]
1948–1951 Hedley Kristiansen Småbruker og fisker Arbeiderpartiet
1952–1955 Peder Olsen Kjøpmann Venstre
1956–1959 Hedley Kristiansen Småbruker og fisker Arbeiderpartiet[e]
1960–1963 Kristoffer Borkenhagen Poståpner Arbeiderpartiet
1964–1965 Kristian Kjelsberg[6] Bygningsarbeider Arbeiderpartiet[7]
1965–1971 Kristoffer Borkenhagen Poståpner Arbeiderpartiet
1972–1975 Odd Følstad Agronom Arbeiderpartiet[8]
1976–1979 Ingulv Wiik Kjøpmann Høyre[9]
1979 Øivind Eilertsen Poståpner og ekspeditør Høyre[10]
1980–1983 Harald Olsen Disponent Høyre[11]
1984–1991 Sigvald Johnsen Bygningsarbeider Arbeiderpartiet[12]
1992–1995 Eva Jørstad Disponent Arbeiderpartiet
1995–2007 Harald Olsen Disponent Høyre[13]
2007–2011 John Helland Trygdesjef Høyre
2011–2015 Jan Helge Jensen Lærer og omsorgsarbeider Kystpartiet
2015– Eirik Losnegaard Mevik Omsorgsarbeider Arbeiderpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolonnen angir partitilhørighet, ikke nødvendigvis hvilken liste de ble valgt på i kommunen.
  2. ^ Storvik ble valgt på Fiskernes og småbrukernes liste, en partiløs, sosialistisk liste.
  3. ^ Storvik var partiløs, men sluttet seg til Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe ved konstitueringen, se Nordlys, 31. august 1929.
  4. ^ Paulsen ble oppnevnt som ordfører av okkupasjonsstyret.
  5. ^ Kristiansen brøt med Arbeiderpartiet og stilte på egen liste, men ble ikke gjenvalgt som ordfører.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 80–83. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ Bjørklund, Ivar (1985). Fjordfolket i Kvænangen. Fra samisk samfunn til norsk utkant 1550–1980. Oslo: Universitetsforlaget. 
  3. ^ «NS-ordføreren i Kvenangen fikk fengsel i et år». Tromsø: 4. 29. oktober 1948. 
  4. ^ Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 396. 
  5. ^ «Ordføreren i Kvenangen bryter med Arbeiderpartiet og stiller egen liste». Nordlands Avis: 3. 25. august 1959. 
  6. ^ «Ordfører Kristian Kjelsbergs gravferd». Nordlys: 6. 3. mai 1965. 
  7. ^ «Kristian Kjelsberg ny ordfører i Kvænangen». Nordlys: 12. 28. desember 1963. 
  8. ^ «A-ordfører i Kvænangen». Nordlys: 8. 21. desember 1971. 
  9. ^ Krane, Bjørn Aage (9. desember 1975). «Etter ordførerskiftet i Kvænangen: Neppe noe omfattende kursskifte». Nordlys: 5. 
  10. ^ «Kvænangen H. med «familielister»». Nordlys: 7. 29. mars 1979. 
  11. ^ «Høyre fikk Kvænangen-ordføreren». Nordlys: 5. 19. desember 1979. 
  12. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 255. ISBN 978-82-7242-483-0. 
  13. ^ Mogård, Lars Egil (12. juni 2007). «Høyre-ordføreren trekker seg». NRK Troms. Besøkt 1. november 2017.