Liste over ordførere i Drammen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artikkelen inngår i serien om

Politikk i Drammen

Drammen rådhus
Kommunevalg

Drammen bystyre 2019−2023

Drammens ordfører og ledelse

Nærutvalg

Ordfører lister

Liste over ordførere i Drammen

Liste over ordførere i Nedre Eiker

Liste over ordførere i Skoger

Kommunal eiendom og eierskap

Eierskap

Drammen rådhus

Drammen rådhus
Historisk bilde av rådhuset i Drammen.
Lise Christoffersen var ordfører i Drammen fra 1995 til 2003, varaordfører fra 1992 til 1995 og medlem av Drammen bystyre fra 1980 til 2003.
Tore Opdal Hansen var ordfører i Drammen kommune fra 2003 til 2020.
Monica Myrvold Berg er den første ordføreren i Drammen kommune etter sammenslåingen med Svelvik og Nedre Eiker. Hun var leder for Drammen Arbeiderparti fra 2018 til 2019.

Liste over ordførere i Drammen viser navn, parti og funksjonsperiode for ordførere i Drammen kommune fra innføringen av formannskapslovene i 1837. Drammen har hatt 40 ordførere (inkludert fem under andre verdenskrig). Funksjonstiden var fra 1. januar til 31. desember i de angitte år, med mindre noe annet er anmerket. Fra 1995 ble kalenderåret forlatt til fordel for valgperioden, slik at den nye ordføreren tiltrer umiddelbart etter kommunevalget. Nederst i artikkelen finnes ordførerlister for tidligere kommuner som er slått sammen med Drammen kommune. Strømsgodset kommune hadde kun en ordfører i perioden 1838-43 Gårdbruker Gabriel Smith.

Navn Startår Sluttår Yrke Parti
Andreas Garman Album 1837 1837 Kjøpmann
Hans Nicolai Lange 1838 1838 Kateket
Jens Lauritz Arup 1839 1841 Sogneprest
Hans Nicolai Lange 1842 1847 Kateket
Peter Albert Midelfart 1848 1848 Prokurator
John Collett Postumus Elieson 1849 1850 Prokurator
Fredrik Messel Olsen 1851 1851 Rektor
John Collett Postumus Elieson 1852 1852 Prokurator
John Collett Falsen 1853 1854 Prokurator
John Collett Postumus Elieson 1855 1855 Prokurator
Jacob Krog Borch 1856 1857 Rittmester
John Collett Postumus Elieson 1858 1858 Prokurator
Fredrik Messel Olsen 1859 1859 Rektor
Tollef Lem Ravn 1860 1860 Byfogd
John Collett Falsen 1861 1861 Prokurator
Johan Jørgen Schwartz 1862 1862 Stadshauptmann
Tollef Lem Ravn 1863 1863 Byfogd
Johan Jørgen Schwartz 1864 1866 Stadshauptmann
Bernhard Aabye Broch 1867 1868 Kjøpmann
Jacob Krog Borch 1869 1869 Rittmester
Ole Ambrosius Rolfsen 1870 1871 Overrettssakfører
Abraham Siemers Kiøsterud 1872 6. januar 1872 Skipsreder
Ole Ambrosius Rolfsen 6. januar 1872 1872 Overrettssakfører
Abraham Siemers Kiøsterud 1873 1873 Skipsreder
Svend Adolf Solberg 1874 1874 Kjøpmann, cand. jur.
Albert Emil Hangeland 1875 1882 Dispasjør
Georg August Thilesen 1883 1884 Overrettssakfører
Thomas Nils Emil Gamborg 1885 1890 Politimester H
Thomas Bang (Drammen) 1891 1891 Overrettssakfører H
Søren Anton Poulsson 1892 4. juni 1894 Direktør H
Thomas Bang (Drammen) 4. juni 1894 1894 Ekspedisjonssjef H
Poul Lauritz Aass 1895 1896 Stadshauptmand, bryggerieier H
Hans Hansen 1897 1898 Kjøpmann H
Carl Christian August Jacob Bonnevie 1898 1901 Stadsfysikus H
Hans Severin Fürst 1902 1907 Statsadvokat H
Carl Otto Lund 1908 1913 Overrettssakfører H
Otto Knoph Rømcke 1914 1918 Trelasthandler, grosserer H
Ole Ulfert Brunbas Lied 1919 1925 Overlege H
Olaf Berger 1926 1928 Overrettssakfører H
Ole Ulfert Brunbas Lied 1929 1929 Overlege H
Hans Olaf Nilsen 1930 1934 Disponent H
Karl Gunderssen 1935 1940 Distriktsmaterialforvalter Ap
Bjarne Berg 1941 1941 Politimester NS
Odd Viig 1. januar 1942 24. mai 1943 Overlærer, cand. oecon. NS
Petter Thomas Sandborg 24. mai 1943 29. juni 1943 Rådmann NS
Johan Dahl 29. juni 1943 august 1944 Brigadefører i Arbeidstjenesten NS
Ola Norstad august 1944 8. mai 1945 Disponent NS
Karl Gunderssen 8. mai 1945 1957 Distriktsmaterialforvalter Ap
Kornelius Ingebrigtsen 1958 1963 Glassliper Ap
Hagbart Kylland 1964 1975 Verksmester Ap
Erik Dalheim 1976 1979 Dreier Ap
Einar Hafland 1980 23. mars 1987 Konsulent H
Turid Wickstrand Iversen 23. mai 1987 10. oktober 1995 Sykepleier H
Lise Christoffersen 10. oktober 1995 14. oktober 2003 Forsker Ap
Tore Opdal Hansen 2003 2019 Informasjonssjef H
Monica Myrvold Berg 2019 2023 Rektor Ap

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]