Liste over kulturminner i Drammen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Drammen er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Drammen. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
13191 Skogerveien Helleristningene i Skogerveien
Skogerveien
Bergkunst Steinalder
Eldre steinalder
59°43′31″N 10°13′04″Ø Q11974882 Drammen
42863 Åskollen Åskollen
Åskollen
Bergkunst Steinalder 59°43′04″N 10°15′36″Ø Drammen
86461 Engene 19 Engene 19 Boligeiendom Etterreformatorisk tid
1800-tallet
59°44′38″N 10°12′34″Ø Drammen
86455 Bangegården (Tollbugata 62/banggården) Bangegården
Bangegården (Tollbugata 62/banggården)
Bygårdsanlegg 1600-tallet, fjerde kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, første kvartal
59°44′06″N 10°12′49″Ø Drammen
86462 Lærumgården (Gyldenløves plass 1/Tollbugata 50) Lærumgården
Lærumgården (Gyldenløves plass 1/Tollbugata 50)
Bygårdsanlegg 1700-tallet, første kvartal
1700-tallet, tredje kvartal
59°44′10″N 10°12′43″Ø Drammen
87634 TOLLBUGATA 54 (CAPPELENGÅRDEN) Cappelengården
TOLLBUGATA 54 (CAPPELENGÅRDEN)
Bygårdsanlegg 1700-tallet
1800-tallet
59°44′09″N 10°12′47″Ø Drammen
120067 Duegården (Tollbugata 19) Duegården
Duegården (Tollbugata 19)
Bygårdsanlegg 1700-tallet 59°44′18″N 10°12′22″Ø Drammen
86463 Norges banks bygning Norges Bank (Drammen)
Norges banks bygning
Finansinstitusjon 1800-tallet 59°44′23″N 10°12′06″Ø Q11992018 Drammen
42419 Andorsrud Andorsrud forsvarsanlegg Forsvarsanlegg Jernalder 59°41′13″N 10°06′56″Ø Drammen
155652 Vannverksdammen 4 Gårdstufter Etterreformatorisk tid 59°43′57″N 10°08′09″Ø Drammen
113821 TOENSTUA (TON), Friluftsmuseet ToenstuaDrammens Museum
TOENSTUA (TON), Friluftsmuseet
Gårdstun 1700-tallet, første kvartal 59°45′24″N 10°12′00″Ø Drammen
121207 VINNASTUA (VINNA NEDRE), Friluftsmuseet VinnastuaDrammens Museum
VINNASTUA (VINNA NEDRE), Friluftsmuseet
Gårdstun 1700-tallet, fjerde kvartal 59°45′28″N 10°11′43″Ø Drammen
151807 Schwartze-gården Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°43′47″N 10°14′30″Ø Drammen
151819 Drammens Museum Grøntområder 1700-tallet, fjerde kvartal 59°44′18″N 10°11′58″Ø Drammen
151834 Kobbervik Grøntområder 1800-tallet, andre kvartal 59°43′44″N 10°13′46″Ø Drammen
151839 Hotvedt Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°45′02″N 10°10′37″Ø Drammen
151848 Solbakken Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°44′37″N 10°13′24″Ø Drammen
151856 Søndre Brantenborg Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°44′39″N 10°13′17″Ø Drammen
151865 Bacheparken
Bacheparken
Grøntområder 1800-tallet, andre kvartal 59°44′59″N 10°09′54″Ø Drammen
151868 Strøtvedt Grøntområder 1700-tallet, fjerde kvartal 59°45′01″N 10°13′17″Ø Drammen
151991 Store Solum Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°42′29″N 10°15′06″Ø Drammen
155202 Frydenhaug Grøntområder 1800-tallet, andre kvartal 59°43′43″N 10°13′06″Ø Drammen
86456 Bergh-berskog Bergh-Berskog gård
Bergh-berskog
Herregård-lystgård 1800-tallet, første kvartal 59°45′08″N 10°07′30″Ø Drammen
86457 Sommerfryd (Bergstien 65) Sommerfryd gård
Sommerfryd (Bergstien 65)
Herregård-lystgård 1800-tallet, første kvartal 59°44′49″N 10°12′42″Ø Drammen
86458 Anker-berskog (berskog nedre) Anker-Berskog gård
Anker-berskog (berskog nedre)
Herregård-lystgård 1700-tallet, fjerde kvartal 59°45′03″N 10°07′58″Ø Drammen |wikidata=
86586 Smithestrøm (smith-strøm) Smithestrøm gård
Smithestrøm (smith-strøm)
Herregård-lystgård 1700-tallet, tredje kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
59°44′25″N 10°11′09″Ø Drammen
86591 Austad gård Austad gård
Austad gård
Herregård-lystgård 1800-tallet, første kvartal 59°43′48″N 10°12′21″Ø Q11959696 Drammen
86592 Gulskogen gård Gulskogen gård
Gulskogen gård
Herregård-lystgård 1800-tallet, første kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, fjerde kvartal
59°44′46″N 10°09′55″Ø Q5617893 Drammen
86459 Børneasylet (Tollbugata 48/rørbygården) Børneasylet (Drammen)
Børneasylet (Tollbugata 48/rørbygården)
Humanitær institusjon 1700-tallet, tredje kvartal 59°44′11″N 10°12′38″Ø Q12156618 Drammen
148687 Bergstien 24 - Drammen sykehus
Bergstien 24 - Drammen sykehus
Humanitær institusjon 1900-tallet, første kvartal
1900-tallet, andre kvartal
59°44′57″N 10°12′01″Ø Drammen
148690 Habiliteringsavdelingen Valbrottveien 17
Habiliteringsavdelingen Valbrottveien 17
Humanitær institusjon 1900-tallet, tredje kvartal 59°45′16″N 10°08′25″Ø Drammen
83937 Bragernes kirkested Bragernes kirkested
Bragernes kirkested
Kirkested 162
1700-tallet, første kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°44′48″N 10°12′24″Ø Q4955390 Drammen
84815 Konnerud kirkested Konnerud gamle kirke
Konnerud kirkested
Kirkested 1700-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
1900-tallet, fjerde kvartal
59°43′02″N 10°09′12″Ø Q11981744 Drammen
84889 Landfalløya kirkested Landfalløya kirkested
Landfalløya kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 59°45′00″N 10°09′45″Ø Q19378807 Drammen
84987 Strømsgodset kirkested Strømsgodset kirkested
Strømsgodset kirkested
Kirkested 1800-tallet, andre kvartal 59°44′33″N 10°11′13″Ø Q15305533 Drammen
84989 Strømsø kirkested Strømsø kirkested
Strømsø kirkested
Kirkested 1600-tallet, tredje kvartal 59°44′10″N 10°12′31″Ø Q12003692 Drammen
85473 Skoger kirkested Skoger gamle kirke
Skoger kirkested
Kirkested Førreformatorisk tid
Middelalder
59°40′39″N 10°12′31″Ø Q12001113 Drammen
85607 Tangen kirkested Tangen kirke (Drammen)
Tangen kirkested
Kirkested 1600-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°43′48″N 10°14′06″Ø Q12005178 Drammen
86001 Åssiden kirkested Åssiden kirkested
Åssiden kirkested
Kirkested 1900-tallet, tredje kvartal 59°45′08″N 10°09′41″Ø Q12011698 Drammen
86460 Drammen handelsgymnasium (Tollbugata 42) Drammen handelsgymnasium
Drammen handelsgymnasium (Tollbugata 42)
Offentlig institusjon 1800-tallet, første kvartal 59°44′13″N 10°12′33″Ø Drammen
117595 Drammen tollsted Drammen tollsted
Drammen tollsted
Offentlig institusjon 1800-tallet, andre kvartal
1800-tallet, fjerde kvartal
59°43′58″N 10°13′20″Ø Q16948005 Drammen
155632 Vannverksdammen 2 Steinbrudd Etterreformatorisk tid 59°43′57″N 10°08′03″Ø Drammen
155634 Vannverksdammen 3 Steinbrudd Etterreformatorisk tid 59°44′01″N 10°07′50″Ø Drammen
71062 Olavskilden Tradisjonslokalitet Førreformatorisk tid 59°40′37″N 10°12′29″Ø Drammen

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]