Hopp til innhold

Torderød gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovedbygningen på Torderød gård
Parken foran hovedbygningen på Torderød

Torderød gård er en herregård som ligger på Jeløya i Moss kommune. Det har vært gårdsdrift på Torderød siden jernalderen. Herregården slik den framstår i dag, med hovedbygning, sidebygning og park, er fra midten av 1700-tallet. Torderød gård eies av Moss kommune og første etasje i hovedbygningen leies ut som møte- og selskapslokale.

Torderød ble ryddet en gang i perioden 400-800 e.kr. Gården ble ryddet fra den første gården en kjenner til på Jeløya, som lå i området der Alby gård ligger i dag. Navnet Torderød kommer fra det gammelnorske «tordruga», som betyr gjødselhaug. Man antar att dette kommer av at opphavsgården brukte dette området til beite og hadde sommerfjøs her. Derfor har det sannsynligvis vært en gjødselhaug på stedet. Torderød er nevnt i et diplom fra 1338, og navnet skrives da «ha torghrufuu».

I middelalderen ble det området som opprinnelig utgjorde Torderød delt opp i flere gårder. Rundt år 1300 besto området av Orkerød, Grimsrød, Helgerød, Thorbjørnsrød, Krossern og Taraldrød, i tillegg til Torderød.

Bygninger

[rediger | rediger kilde]

Dagens hovedbygning er oppført i perioden 1758–1760. Byggherre var David Chrystie d.e. Familien Chrystie var av skotsk opprinnelse og hørte til landets fremste borgerfamilier på 1700-tallet. Bygningen er en toetasjes, laftet tømmerbygning med mansardtak. Utvendig er det malt panel. Over inngangsdøren er det en overbygning formet som en baldakin, båret av fire søyler med akantuslignende utskjæringer og kapitéler.

På nordsiden av hovedbygningene er det et enetasjes tilbygg.

Bygningen er omgitt av distriktets eneste rendyrkede barokkhage. Hovedbygningen på Torderød er fredet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Svendsen, Ola Øgar: Gamle hus i Østfold, Cappelen 1980
  • Andressen, Leif T.: Moss bys historie. Bind 1 Frem til 1700, Moss 1984
  • Johannessen, Arnulf: Torderød gård og andre Chrystie-hjem, Moss 2001

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]