Møglestu husmorskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Møglestu husmorskole. Hovedbygning

Møglestu husmorskole i Lillesand ble opprettet i 1912 sammen med Egelands Verk husmorskole i Gjerstad.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Husmorskolen holdt opprinnelig til i et annet, mindre hus i samme område, men ble i 1917 flyttet til Møglestu.

Da husmorskolen på Egelands VerkGjerstad ble lagt ned i 1927 fikk Møglestu noen flere plasser. Skolen ønsket i utgangspunktet å være en skole for bondepiker og i 1932 fikk de bygget fjøs med forsikringspenger etter en brann. Etter krigen ble økonomien til skolen bedre, og den ble en moderne husmorskole i 1951. Møglestu var som mange andre husmorskoler knyttet til et gårdsbruk og skolen hadde internat for elevene.

I 1953 tegnet arkitektkontoret Karen og Odd Brochmann og Dag Rognlien en utvidelse av husmorskolens bygningsmasse.[1]

I 1964/65 kom stortingsmelding 101 «om yrkesskoler i husstell» om utdanning til husmødre og tilrettelegging for videre utdanning i andre yrker. Stortingsmeldingen skapte debatt om husmorskolen skulle være en utdanning til husmødre eller et ledd mot videre utdanning. Resultatet av debatten ble et tosidig utdanningstilbud, ett til husmødrene og ett rettet mot videre utdanning. Familiekunnskapen ble ansett som viktig, og på bakgrunn av det skiftet husmorskolen navn til «fagskole i husstell».

I 1971 kom det undervisningsplaner som fokuserte på den videregående utdannelsen fremfor tradisjonell husmorsutdannelse. I 1974 kom stortingsmeldingen som styrket undervisningsplanen. Dermed ble husmorskolene inkludert i den videregående skolen som hotell- og næringsmiddelfag og de diverse helse- og omsorgsyrkene som tok over for de tradisjonelle husstellinjene.

På 1980-tallet ble murbygget fra 50-tallet påbygd i retning Vardåsen.

Møglestu fagskole i husstell ble en del av Møglestu videregående skole i 1990.[2]

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Møglestu husmorskole er avlevert til Kuben. Arkivet etter husmorskolen spenner seg fra 1911 til 1990 og utgjør om lag 8 hyllemeter. Arkivet inneholder bl.a. møtebøker, kopibøker, journaler, saksarkiv, elevdokumentasjon og regnskapsbøker.

Det eksisterer en rekke klassebilder fra husmorskolens første 40 år. Disse skal digitaliseres av Vestre Moland og Lillesand historielag.

Hovedbygningen[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen blir også kalt Gamle Møglestu. Den ble bygd av Steener Steenersen i 1806 og er fredet. Bygningen har også blitt brukt som både fattiggård og kommunehus. Den er i kommunal eie, men den ble vedtatt solgt i 2009.[3]

I 2018 ble bygninger og tomt solgt til Kari Tveranger og firmaet Atlagon AS, som starter firmaet Møglestu Herregård.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnarsjaa, Arne (1999). «Brochmanns arkitektkontor, Karen og Odd». Arkitekturleksikon. Oslo: Abstrakt forlag. s. 127. ISBN 8279350071. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. juli 2012. Besøkt 28. januar 2013. 
  3. ^ http://loype.kulturminneaaret2009.no/kulturminneloyper/kulturminneloeype-lillesand-omland-oest-1/husmorskolen/[død lenke]
  4. ^ «Lillesands-Posten 27. august 2018». Besøkt 24.11.2018. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]