Skrivergården (Lillesand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skrivergården (Lillesand)
Skrivergården i Lillesand ca. 1919
LandNorge
StedLillesand
Kart
Kart
Skrivergården
58°14′54″N 8°22′37″Ø

Skrivergården er et kulturminne i Lillesand kommune. Den ble reist i 1810 av ukjent byggmester. Bindingsverket kan tyde på en dansk byggmester. Opprinnelig var huset malt grått med beige midtfelt og trolig hvite karmer. Baksiden var, som de fleste hus på den tiden, rødmalt. Bygget ble fredet så tidlig som 1916.

Danske Niels Møller, muligens fra Kalundborg, var byggherren til Skrivergården i Lillesand. Huset har tydelige franske trekk, via danske forbilder, med sin Louis-seize-stil. Innenfor kledningen er huset bygget i bindingsverk, det eneste kjente i Lillesand by bygget med denne teknikken. Huset kjennetegnes av rette linjer, symmetri, høye smårutede vinduer, og en høyreist og slank fasade. Dekorasjonen preges av medaljonger og girlandere, flagrende bånd og antikke border. Dette gjelder både innendørs og utendørs. Andre bygg i denne stilarten i Norge er Møglestu i samme kommune, Stiftsgården i Trondheim og Eidsvollsbygningen. Louis Seize-stilen er sjelden i Norge, den påfølgende Empirestilen er atskillig mer utbredt.

Skrivergården huser idag[når?] et galleri.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Michelsen, Kari (2011): «Skrivergården» i Det var en gang. Årsskrift nr 12, Vestre Moland og Lillesand Historielag, s. 83-86.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]