Liste over asteroider med måner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nærjordsasteroider[rediger | rediger kilde]

Radarbilde av asteroiden 1999 KW4 og dens måne. Strekene på bildet er månens bane ettersom den beveger seg mens bildet ble tatt.
Et møte med asteroiden 1994 CC i juni 2009 viste to måner.
Asteroidenavn Type Diameter (km)
(eller dimensjon)
Månenavn Månens diameter (km)
(eller dimensjon)
Avstand (km)
1862 Apollo Apollo 1.7 S/2005 (1862) 1 0.08 3
3671 Dionysus Amor 1.5 S/1997 (3671) 1 0.4 2.2
5381 Sekhmet Aten 1 S/2003 (5381) 1 0.3 1.54 ± 0.12
7088 Ishtar Amor 1.5? S/2006 (7088) 1  ?  ?
(31345) 1998 PG Amor 0.9 S/2001 (31345) 1 0.3 1.5
(35107) 1991 VH Apollo 1.2 S/2001 (35107) 1 0.5 3.2
65803 Didymos Amor 0.8 S/2003 (65803) 1 0.15 ± 0.05 1.1
(66063) 1998 RO1 Aten 0.9 S/2001 (66063) 1 0.36 0.8
(66391) 1999 KW4 Aten 1.2 S/2001 (66391) 1 > 0.36 2.6
69230 Hermes Apollo 0.4 S/2003 (69230) 1 0.4 1
(85938) 1999 DJ4 Apollo 0.7 S/2004 (85938) 1 0.35 1.5
(88710) 2001 SL9 Apollo 1 S/2001 (88710) 1 0.31 1.8
(136617) 1994 CC  ? 0.7  ? 2 both ~0.05  ?
(137170) 1999 HF1 Aten 3.5 S/1999 (137170) 1 0.8 7.0
(162000) 1990 OS Apollo 0.3 S/2003 (1990 OS) 1 0.045 0.6
(164121) 2003 YT1 Apollo 1 S/2004 (2003 YT1) 1 0.18 ~2.7
(175706) 1996 FG3 Apollo 1.4 S/2001 (1996 FG3) 1 0.43 2.4
(185851) 2000 DP107 Apollo 0.80 (± 0.16) S/2000 (2000 DP107) 1 0.30 (± 0.15) 2.622 ± 0.162
1994 AW1 Amor 0.9 S/2001 (1994 AW1) 1 0.5 2.1
1994 XD Apollo 1? S/2005 (1994 XD) 1  ?  ?
1998 ST27 Aten 0.8 S/2002 (1998 ST27) 1 0.12 4.5 ± 0.5
2000 UG11 Apollo 0.23 ± 0.06 S/2001 (2000 UG11) 1 0.10 0.337 ± 0.013
2002 BM26 Amor 0.6 S/2002 (2002 BM26) 1 0.1 1.5
2002 CE26 Apollo 3 S/2004 (2002 CE26) 1 0.2 5
2002 KK8 Amor 0.5 S/2003 (2002 KK8) 1 0.1  ?
2003 SS84 Apollo 0.12 S/2004 (2003 SS84) 1 0.06 0.3?
2004 DC Apollo 0.3 S/2006 (2004 DC) 1  ?  ?
2005 AB Amor 1.2? S/2005 (2005 AB) 1 0.3 2.5?
2005 NB7 Apollo 0.5 ± 0.1 S/2008 (2005 NB7) 1 0.2 ± 0.1 ≥ 0.6
2006 GY2 Apollo 0.45 S/2006 (2006 GY2) 1  ?  ?

Mars-kryssere[rediger | rediger kilde]

Navn Diameter (km)
(eller dimensjon)
Månenavn Månens diameter (km)
(eller dimensjon)
Avstand (km)
1139 Atami 7 S/2005 (1139) 1 5 15?
2044 Wirt 7 S/2006 (2044) 1 2  ?
(5407) 1992 AX 4 S/2001 (5407) 1 1.2 6.8
(34706) 2001 OP83 4? S/2005 (34706) 1 1? 8?
(114319) 2002 XD58 3? S/2005 (114319) 1  ?  ?

Hovedbelteasteroider[rediger | rediger kilde]

Navn Diameter (km)
(eller dimensjon)
Månenavn Månens diameter (km)
(eller dimensjon)
Avstand (km)
22 Kalliope (215×180×150) Linus 38 ± 6 1,065 ± 8
45 Eugenia (305×220×145) Petit-Prince (Eugenia I) 13 ± 1 1,184 ± 12
S/2004 (45) 1 ~6 ~700(?)
87 Sylvia (385×265×230) Remus (Sylvia II) 7 ± 2 706 ± 5
Romulus (Sylvia I) 18 ± 4 1,356 ± 5
90 Antiope 110±16 S/2000 (90) 1 110 ± 16 170 ± 1
93 Minerva 140 S/2009 (93) 1 4 630?
S/2009 (93) 2 3 380?
107 Camilla (285×205×170) ± 20 S/2001 (107) 1 11 ± 2 1,235 ± 16
121 Hermione (254×125) S/2002 (121) 1 12 ± 4 768 ± 11
130 Elektra (215×155) S/2003 (130) 1 6 ± 2 1,252 ± 30
216 Kleopatra 217×94×81 Alexhelios (Kleopatra I) 5 650
Cleoselene (Kleopatra II) 3 380
243 Ida (59.8×25.4×18.6) Dactyl (Ida I) (1.6×1.4×1.2) 108
283 Emma 148.1 ± 4.6 S/2003 (283) 1 12 596 ± 3
379 Huenna 92.3 ± 1.7 S/2003 (379) 1 7 3,400 ± 11
702 Alauda 194.73 ± 3.2 S/2007 (702) 1 5.5 900
762 Pulcova 137.1 ± 3.2 S/2000 (762) 1 20 810
809 Lundia ~7 - 10 S/2005 (809) 1 ~7 - 10 ~10 – 20
854 Frostia 13.7 ± 5.6 S/2004 (854) 1 10 ~25
1089 Tama 12.9 S/2003 (1089) 1 9 20
1313 Berna 11 S/2004 (1313) 1 11 35
1338 Duponta 8 - 19 S/2007 (1338) 1 ~3?  ?
1509 Esclangona 12 S/2003 (1509) 1 4 140
1717 Arlon 9? S/2006 (1717) 1  ? 18?
2006 Polonskaya 10 S/2005 (2006) 1  ?  ?
2478 Tokai 10? S/2007 (2478) 1 7?  ?
2486 Metsähovi[1] 12? S/2007 (2486) 1  ?  ?
2754 Efimov 7? S/2006 (2754) 1  ? 12?
3073 Kursk 8? S/2007 (3073) 1  ?  ?
3309 Brorfelde 6? S/2005 (3309) 1  ?  ?
3703 Volkonskaya 3 S/2003 (3703) 1 1.2  ?
3749 Balam 7 S/2002 (3749) 1 1.5 310 ± 20
S/2008 (3749) 1 3 ~20
3782 Celle 6 S/2003 (3782) 1 2.5 30
3982 Kastel  ? S/2005 (3982) 1  ?  ?
4029 Bridges 10 S/2006 (4029) 1  ?  ?
4492 Debussy 10 S/2004 (4492) 1  ? 25
4674 Pauling 8 S/2004 (4674) 1 2.5 250
4786 Tatianina 8? S/2006 (4786) 1  ?  ?
(5477) 1989 UH2 ~7 S/2005 (5477) 1 2.5 15
5905 Johnson 5 S/2005 (5905) 1 2  ?
6084 Bascom 9? S/2006 (6084) 1 3.5? 32?
6244 Okamoto 7? S/2006 (6244) 1 1.7? 15?
9069 Hovland 3 S/2004 (9069) 1 0.9  ?
9260 Edwardolson ~4 S/2005 (9260) 1  ?  ?
9617 Grahamchapman 5? S/2006 (9617) 1 1.4?  ?
11264 Claudiomaccone 4 S/2003 (11264) 1 1.2  ?
(17246) 2000 GL74 4.5 S/2004 (17246) 1 2 ~230
(17260) 2000 JQ58 6? S/2006 (17260) 1 1.5? 10?
(22899) 1999 TO14 4.5 S/2003 (22899) 1 1.5 ~170
(76818) 2000 RG79 3.6 S/2005 (76818) 1 1.1  ?

Jupitertrojanere[rediger | rediger kilde]

Navn Diameter (km)
(eller dimensjon)
Månenavn Månens diameter (km)
(eller dimensjon)
Avstand (km)
617 Patroclus 121.8 ± 3.2 Menoetius (Patroclus I) 112.6 ± 3.2 685 ± 40
624 Hektor (363×207) S/2006 (624) 1 15 1,000?

Transneptunske-objekt[rediger | rediger kilde]

Navn Type Diameter (km)
(eller dimensjon)
Månenavn Månens diameter (km)
(eller dimensjon)
Avstand (km)
134340 Pluto Plutino 2306±20 Charon (Pluto I) 1207±3 19,571±4
Nix (Pluto II) 44-130 48,675±120
Hydra (Pluto III) 44-130 64,780±90
(26308) 1998 SM165 Plutino 221? S/2001 (26308) 1 88 11,310 ± 110
42355 Typhon SDO 134 Echidna (Typhon I) 78 1,300?
(47171) 1999 TC36 Plutino A1=286 +45
−38

A2=265 +41
−35
S/2001 (47171) 1 139 +22
−18
7411 ± 12
(48639) 1995 TL8 SDO 352 S/2005 (48639) 1 161 420
50000 Quaoar Cubewano <1100 Weywot (Quaoar I) 96?  ?
(55637) 2002 UX25 Cubewano 649 S/2007 (55637) 1 205  ?
58534 Logos Cubewano 80 Zoe (Logos I) 66 8,010 ± 80
(60458) 2000 CM114 SDO 150? S/2006 (60458) 1 119? 2,200?
(60621) 2000 FE8 2:5 resonans 151? S/2007 (60621) 1 115? 1,200
65489 Ceto SDO 172 Phorcys (Ceto I) 134 1,840
66652 Borasisi Cubewano 166 Pabu (Borasisi I) 137 4,660 ± 170
(79360) 1997 CS29 Cubewano 305 S/2005 (79360) 1 292 2300
(80806) 2000 CM105 Cubewano 224 S/2005 (80806) 1 129 2700
(82075) 2000 YW134 SDO 431 S/2005 (82075) 1 237 1900
88611 Teharonhiawako Cubewano 176 ± 20 Sawiskera (Teharonhiawako I) 122 ± 14 27,300 ± 343
90482 Orcus Plutino 946 Vanth (Orcus I) 262 ± 170 8,700
(119979) 2002 WC19 1:2 resonance 420? S/2007 (119979) 1  ?  ?
(120347) 2004 SB60 Cubewano 580? S/2006 (120347) 1  ? 3,500?
(123509) 2000 WK183 Cubewano 221? S/2007 (123509) 1  ?  ?
(134860) 2000 OJ67 Cubewano 253? S/2003 (134860) 1 175? 2,300?
136108 Haumea Cubewano 1400 Hiʻiaka (136108 Haumea I) 310 49,500 ± 400
Namaka (136108 Haumea II) 170 39,300
136199 Eris SDO 2,800 Dysnomia (Eris I) 150-250 30,000-36,000
(139775) 2001 QG298 Plutino 171? S/2004 (139775) 1 171? 240?
148780 Altjira Cubewano 340? S/2007 (148780) 1 246? 5,800?
(182933) 2002 GZ31 SDO 187? S/2007 (2002 GZ31) 1 118? ~2,060 ± 270
(208996) 2003 AZ84 Plutino 686 +99/-96 S/2007 (2003 AZ84) 1 68 ± 20 7,200
1998 WW31 Cubewano 133 ± 15 S/2000 (1998 WW31) 1 110 ± 12 22,300 ± 800
1999 OJ4 Cubewano? 168 S/2005 (1999 OJ4) 1 93 2,200
1999 RT214 Cubewano 120? S/2006 (1999 RT214) 1  ? 3,300?
2000 CF105 Cubewano 170 S/2001 (2000 CF105) 1 120 23,000
2000 CQ114 Cubewano 164? S/2004 (2000 CQ114) 1 133 5,880 ± 200
2000 QL251 Cubewano? 176? S/2006 (2000 QL251) 1 176? 7,000?
2001 FL185 Cubewano 144? S/2007 (2001 FL185) 1 100? 1,900?
2001 QY297 Cubewano 282? S/2007 (2001 QY297) 1 233? 2,800?
2001 RZ143 Cubewano 201? S/2007 (2001 RZ143) 1 192? 1,400?
2001 QC298 Cubewano 189 S/2002 (2001 QC298) 1 155 3,690 ± 70
2001 QW322 Cubewano 86 S/2003 (2001 QW322) 1 86 ~130,000
2003 QW111 Plutino 265? S/2006 (2003 QW111) 1  ? 10,000?
2003 QY90 SDO 196 S/2003 (2003 QY90) 1 178 10,000
2003 UN284 Cubewano 127 S/2003 (2003 UN284) 1 97 60,000
2004 PB108 Cubewano 210? S/2007 (2004 PB108) 1 121? 5,400
2005 EO304 Cubewano 240 S/2005 (2005 EO304) 1  ? 85,000

Referanser[rediger | rediger kilde]