Damokloide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Damokloider er en kategori av asteroider som karakteriseres av en omløpsbane som ligner den hos Halleys komet eller langperiodiske kometer med høy eksentrisitet, men som mangler den komaen og halen. Et typisk eksempel på damokloider er asteroidene 5335 Damocles og 1996 PW.

Damokloider antas å ha sin opprinnelse fra kometer av samme type som Halleys komet, men som har tapt alt materie som kan dampe bort, og dermed bare består av en tørr kjerne. Slike kometer antas å stamme fra Oorts sky. Denne hypotesen forsterkes av det faktum at et antall objekter som man i starten trodde var damokloider, og derfor fått betegnelsen som småplaneter, senere har vist frem en koma og dermed bekreftet å være kometer. En annesn sterk indikator er at visse damokloider har en retrograd (med klokken) omløpsbane rundt Solen, ulikt alle andre typer asteroider.

I september 2008 hadde 39 damokloider blitt funnet. Den gjennomsnittlige radiusen er åtte kilometter. Albedoen på fire damkloider har blitt målt, og disse har vist seg å være blant de mørkeste kjente objektene i solsystemet. Damokloider er rødaktige i fargen, men ikke så røde som mange objekter i Kuiperbeltet eller Kentaurer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]