Lindsey Buckingham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindsey Buckingham
LindseyBuckingham.JPG
FødtLindsey Adams Buckingham
3. oktober 1949 (69 år)
San Francisco, California
Søsken Greg Buckingham
Utdannet ved San José State University
Beskjeftigelse Gitarist, sanger, komponist, plateprodusent, sanger-låtskriver
Nasjonalitet USA
Medlem av Fleetwood Mac
Musikalsk karriere
SjangerRock, pop, new wave
InstrumentVokal, gitar, bassgitar, keyboards, trommer
StemmetypeBaryton
Aktive år1968
PlateselskapReprise Records,
Polydor Records,
Mercury Records,
Elektra Records,
Asylum Records
Ensemble(r)
Fleetwood Mac
Tidligere band
Buckingham Nicks

Lindsey Buckingham (født 3. oktober 1949 i San Francisco i California) er en amerikansk musiker kjent som vokalist og gitarist i bandet Fleetwood Mac, som også ble tatt inn i The Rock and Roll Hall of Fame i 1998. Han er også kjent for sine fem soloutgivelser og deltakelse innen filmmusikk og veldedighetskonserter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Buckinghams musikalske karriere startet da han traff Stevie Nickshigh school, hvor de startet bandet Fritz Rabyne Memorial Band. Senere fikk dette paret en platekontrakt under bandnavnet Buckingham Nicks. De fikk sin første utgivelse i 1973 som ikke solgte etter forventningene. Til tross for dette fikk de et tilbud av Mick Fleetwood for å bli faste medlemmer av Fleetwood Mac på nyttårsaften 1974. Med Buckingham og Nicks som medlemmer fikk gruppen en stilendring, og deres neste utgivelse, Fleetwood Mac (1975) ble en storselger, mens den neste utgivelsen etter denne i Rumours (1977) ble en av de mest solgte platene gjennom tidene.

På midten av 1980-tallet forlot han Fleetwood Mac til fordel for soloprosjekter, hvor han blant annet gav ut for to soloutgivelser og var med på å lage musikken til filmen Hjelp, vi må på ferie. Han deltok også på veldedeighetsprosjektet USA for Africa og ble kreditert for låta «We Are the World». Han ble for øvrig fast medlem av Fleetwood Mac igjen i 1997, men deltok i 1992 på en konsert med bandet for å spille låta «Don't Stop», som var valgt av daværende president Bill Clinton som sin kampanjelåt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • 1981 – Law and Order
  • 1984 – Go Insane
  • 1992 – Out of the Cradle
  • 2006 – Under the Skin
  • 2008 – Gift of Screws

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]