Lin Xiling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lin Xiling
Lin Xiling.jpg
Født1935
Shanghai
Død22. september 2009
Paris
Utdannet ved Renminuniversitetet
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kina

Lin Xiling, pseudonym for Cheng Haiguo (født i Shanghai eller i Wenling i provinsen Zhejiang i Kina i 1935, død 21. september 2009) var en kinesisk kommunistisk soldat og student som ble forfulgt og utstøtt under Anti-høyre-kampanjen i Folkerepublikken Kina, og som senere endte i Frankrike.

Foreldrene var kunstnere. Lin Xiling var overbevist kommunist, men konverterte senere til katolisismen.

Som 14-åring sluttet hun seg til Folkets frigjøringshær og deltok i kommunistenes kamp mot Kuomintang frem til seieren i 1949.

I 1957, under Hundre blomster-kampanjen, benyttet hun innbydelsen til å kritisere partiet til å sette søkelyset på urettferdige arrestasjoner. Hun studerte da jus ved Renda (Folkeuniversitetet), og kritiserte i en tale forsvinningen av Hu Feng, og av stalinismen (dette var etter Nikita Khrusjtsjovs «hemmelige» tale i Moskva). Hun kritiserte også det kinesiske kommunistparti som hun mente ikke var sant sosialistisk idet det ikke lenger var demokratisk. Hun ble med dette fordømt som «høyreavviker», arrestert den 11. august 1958 og dømt til 15 års forvisning og fem års tap av borgerrettigheter.

Hun ble satt fri etter ordre fra Mao Zedong i 1973. I 1978 trakk man tilbake merkelappen «høyreavviker», men Deng Xiaoping motsatte seg at hun skulle bli rehabilitert. Hun arbeidet så fra 1979 med jordbruksmaskiner i Wuyi i Zhejiang. I 1983 kom hun seg til Frankrike. Noen rehabilitering fikk hun aldri innvilget.

Litteratur[rediger | rediger kilde]