Hopp til innhold

Hu Feng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hu Feng
Hu Feng med kone, 1933
Født1. nov. 1902[1]Rediger på Wikidata
Qizhou
Død15. jan. 1986[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Beijing
BeskjeftigelseOversetter, litteraturkritiker, skribent Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the 1st Plenary Session of the Chinese People's Political Consultative Conference Rediger på Wikidata
Utdannet vedTsinghuauniversitetet
Keiouniversitetet
EktefelleZhi Mei
NasjonalitetRepublikken Kina
Kina
Medlem avVenstrefløyforfatternes forbund

Hu Feng (kinesisk: 胡风, pinyin: Hú Fēng, født 2. november 1902 i Qichun i provinsen Hubei i Kina, død 8. juni 1985 i Beijing) var en kinesisk forfatter og kunst- og litteraturteoretiker.

I 1929 dro han til Japan for studier. Han ble involvert i venstreorienterte kretser og ble utvist derfra i 1933. Tilbake i Kina sluttet han seg til Venstrefløyforfatternes forbund (Zhongguo zuoyi zuojia lianmeng, 中国左翼作家联盟) i Shanghai. Han ble venn med Lu Xun.

Han bodde også i Wuhan og Chongqing.

Hans virkelighetsoppfatning sammenfalt ikke med Mao Zedongs i Yan'an. Han kritiserte Maos holdning til realisme i kunst og litteratur var overpolitiserende, og dermed var blitt irrelevant for de proletære bøndenes daglige virkelighet, på en måte som stred mot hvordan kunst og kultur skulle fungere i et marxistisk organisert samfunn.[2] Dette gjorde ham selv til en skyteskive for kritikk. Senere, i 1954, publiserte han en «Rapport om statens praksis vedrørende kunst og litteratur i de siste årene» (Guanyu ji nianlai wenyi shijian qingkuang de baogao, 关于几年来文艺实践情况的报告), også kjent som «De 300 000 skrifttegns skriv» (Sanshiwan yan shu, 三十万言书). I 1955 ble han arrestert som kontrarevolusjonær og fengslet. Han ble ikke løslatt før i 1979. Han ble rehabilitert i 1980.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 134912587, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Liu Kang: Aesthetics and Marxism: Chinese Aesthetic Marxists and Their Western Contemporaries, Durham: Duke University Press, s. 91-93.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]