Hu Feng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hu Feng
Hu feng and his wife.jpg
Hu Feng med kone, 1933
Født1. november 1902
Huanggang
Død15. januar 1986 (83 år)
Beijing
Utdannet ved Tsinghuauniversitetet, Keiouniversitetet
Beskjeftigelse Oversetter, litteraturkritiker, skribent
Nasjonalitet Kina, Kina

Hu Feng (kinesisk: 胡风, pinyin: Hú Fēng, født 2. november 1902 i Qichun i provinsen Hubei i Kina, død 8. juni 1985 i Beijing) var en kinesisk forfatter og kunst- og litteraturteoretiker.

I 1929 dro han til Japan for studier. Han ble involvert i venstreorienterte kretser og ble utvist derfra i 1933. Tilbake i Kina sluttet han seg til Venstrefløyforfatternes forbund (Zhongguo zuoyi zuojia lianmeng, 中国左翼作家联盟) i Shanghai. Han ble venn med Lu Xun.

Han bodde også i Wuhan og Chongqing.

Hans virkelighetsoppfatning sammenfalt ikke med Mao Zedongs i Yan'an. Han kritiserte Maos holdning til realisme i kunst og litteratur var overpolitiserende, og dermed var blitt irrelevant for de proletære bøndenes daglige virkelighet, på en måte som stred mot hvordan kunst og kultur skulle fungere i et marxistisk organisert samfunn.[1] Dette gjorde ham selv til en skyteskive for kritikk. Senere, i 1954, publiserte han en «Rapport om statens praksis vedrørende kunst og litteratur i de siste årene» (Guanyu ji nianlai wenyi shijian qingkuang de baogao, 关于几年来文艺实践情况的报告), også kjent som «De 300 000 skrifttegns skriv» (Sanshiwan yan shu, 三十万言书). I 1955 ble han arrestert som kontrarevolusjonær og fengslet. Han ble ikke løslatt før i 1979. Han ble rehabilitert i 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liu Kang: Aesthetics and Marxism: Chinese Aesthetic Marxists and Their Western Contemporaries, Durham: Duke University Press, s. 91-93.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]