De to foreldreløse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De to foreldreløse
orig. Orphans of the Storm
De to foreldreløse
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1921
Prod.landUSA
Lengde150 min.
SpråkStum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegissørD. W. Griffith
ProdusentD.W. Griffith
ManusforfatterD.W. Griffith
SjeffotografBilly Bitzer
Eksterne lenker

De to foreldreløse (originaltittel: Orphans of the Storm) er et amerikansk historisk drama fra 1921 regissert av D. W. Griffith med Lillian og Dorothy Gish i hovedrollene. Filmen er basert på teaterstykket Les Deux Orphelines av Adolphe d'Ennery og Eugène Cormon, og har handlingen satt til den franske revolusjonen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kort tid før den franske revolusjonen bryter løs, reiser Henriette sammen med sin adopterte søster Louise til Paris - i håp om å finne en kur mot hennes blindhet. En rik aristokrat de Praille møter dem utenfor Paris. Han blir umiddelbart forelsket i Henriette`s skjønnhet, og får henne derfor ført til hans enorme eiendom hvor det pågår en overdådig fest. Men dette etterlater Louise hjelpeløs i den ukjente storbyen. En hederlig og snill aristokrat, Chevalier de Vaudrey, hjelper Henriette med å unnslippe de Praille og hans gjester ved å slåss i en duell mot ham.

En skurk, Mor Frochard, som øyner en mulighet til å tjene penger, lurer Louise inn i det underjordiske huset hans for å holde henne fanget. Senere gir Henriette ly til en politiker, Danton, som er en nær venn av den revolusjonære Robespierre. Mor Frochard tvinger Louise til å tigge for penger på gaten. I mellomtiden ønsker de Vaudrey å gifte seg med Henriette, men hun nekter. Kong Louis XVI beordrer arrestasjon av Henriette, på grunn av hans misbilligelse av de Vaudrey`s valg av kone. Henriette blir arrestert, og sendt til et fengsel for kvinner. Men kort tid senere begynner den franske revolusjonen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]