Dorothy Gish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dorothy Gish
FødtDorothy Elizabeth Gish
11. mars 1898[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dayton (Ohio)[5]
Død4. juni 1968[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Rapallo (Italia)
BeskjeftigelseFilmskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller, regissør, forfatter Rediger på Wikidata
EktefelleJames Rennie (19201935)[6]
FarJames Leigh Gish
MorMary Gish
SøskenLillian Gish (eldre søster)[6]
NasjonalitetUSA
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år19121963
IMDbIMDb

Dorothy Elizabeth Gish (1898–1968) var en amerikansk skuespiller, og den yngre søsteren til skuespilleren Lillian Gish. Hun spilte både i stumfilmer og senere i filmer med lyd.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Peppy Polly (1919).

Gish ble introdusert for regissøren D. W. Griffith i 1912, og hun og søsteren Lillian begynte snart som skuespillere for filmstudioet Biograph Studios. Dorothy og Lillian Gish debuterte begge to i D. W. Griffith sin kortfilm An Unseen Enemy. Dorothy kom til å ha en av hovedrollene i over 100 kortfilmer i løpet av sin karriere som skuespiller, i mange av disse filmene var også søsteren Lillian med.

I filmen Hearts of the World (1918), en film om den første verdenskrig og ødeleggelsen av Frankrike under krigen, fant Dorothy sitt første fotfeste innen komedier, noe som fanget essensen av hennes sans for humor. Hun ble senere en stor stjerne i mange komiske filmer i mellomkrigstiden. Dorothy spesialiserte seg på pantomime og lett komedie, mens hennes søster, Lillian, dukket som oftest opp i tragiske filmroller.

Mellom 1930 og frem til Gishs død i 1968, dukket hun bare opp i fem filmer. En av disse var filmen The Magnificent Yankee (1946) som presenterte Dorothy for Royale Theater. Hun har også gjort flere opptredener i forskjellige TV-serier i begynnelsen av 1950-årene. Hennes siste filmopptreden før hun døde var med filmen The Cardinal fra 1963, der portretterte hun moren til den kvinnelige hovedpersonen.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Dorothy var gift med den canadisk-fødte skuespilleren James Rennie (1890–1965) som hun møtte under en filminnspilling i 1920. De giftet seg senere samme år under en dobbel seremoni der også skuespilleren Constance Talmadge og forretningsmannen John Piagoglou giftet seg. De ble skilt i 1935. Dorothy giftet seg aldri på nytt etter dette.

Bortgang[rediger | rediger kilde]

Dorothy Gish døde i 1968 på grunn av lungebetennelse i en alder av 70 år på en klinikk i Rapallo i Italia hvor hun hadde vært en pasient i cirka to år før hun døde. Da hun døde hadde hun sin søster Lillian ved sin side. Dorothy Gish ble gravlagt i Saint Bartholomew's Episcopal Church i New York City. Hennes søster Lillian ble gravlagt ved siden av henne da hun døde av naturlige årsaker i 1993.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For hennes innsats som skuespiller ble Dorothy Gish tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6385 Hollywood Boulevard i Hollywood i California.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 23467[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID dorothygishd[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 151257326[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ books.google.es[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Dictionnaire mondial des comédiens[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]