Å, for et bryllup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å, for et bryllup
orig. A Wedding
Generell informasjon
Utgivelsesår1978
Prod.landUSA
Lengde125 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Altman
ProdusentRobert Altman
Distributør20th Century Fox
Eksterne lenker

Å, for et bryllup (originaltittel: A Wedding) er en amerikansk komedie fra 1978 regissert av Robert Altman.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dino Corelli gifter seg med Muffin Brenner, og deltar i en sammenkomst ved Corelli-herskapshuset. Den sengeliggende matriarken Nettie Sloan, mor til Dinos mor Regina Sloan Corelli, blir tatt hånd om av den uærlige Dr. Jules Meecham. Samtidig som Nettie snakker med bryllupsplanlegger Rita Billingsley, dør Nettie plutselig. Meecham informerer Dinos far, Luigi Corelli, men Luigi ønsker ikke å fortelle kona Regina fordi hun er mentalt ustabil. Netties lik blir liggende i sengen hennes, samtidig som flere andre besøker rommet hennes uten å innse at hun har dødd. Men Toni oppdager dette, og planlegger å komme med en dramatisk kunngjøring. Men andre familie-medlemmer er stort sett ikke overrasket, eller lite opprørte over dødsfallet.

En rekke katastrofer utspiller seg i løpet av bryllupet mellom Corelli og Brenner, inkludert fremvisning av et pinlig naken-portrett av bruden. Mat-leverandør Ingrid Hellstrom blir plutselig syk, og en tornado slår til i det bryllupskaken skal kuttes, og tvinger alle gjestene til å finne ly i en kjeller. Folk ankommer også for sent: brudgommen og brudens misfornøyde tidligere kjærester, Tracy Farrell og Wilson Briggs.

Usmakelig familie-drama utspiller seg. Regina er en rusmiddelavhengig kvinne. Ekteskapet hennes ble arrangert av Nettie, etter at Luigi møtte Regina når hun arbeidet i Italia. Luigi ble tvunget til å endre navn, og hadde problemer med sin italienske familie i 22 år. Hans italiensk-talende bror dukker plutselig opp. Reginas søster Clarice har et romantisk forhold med sin afroamerikanske butler, Randolph. Hennes andre søster, Toni, er gift med Mack Goddard, som ved første øyekast blir forelsket i Tulip Brenner, moren til bruden, og forsøker umiddelbart å beile til henne.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]