Anders Celsius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anders Celsius
Anders-Celsius-Head.jpg
Født 30. november 1701
Uppsala
Død 25. april 1744
Uppsala
tuberkulose
Yrke astronom, fysiker, matematiker, universitetsprofessor
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Royal Society
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelser Fellow of the Royal Society
Alma mater Uppsala universitet

Anders Celsius (født 27. novembersve./ 7. desember 1701greg., død 25. apriljul./ 6. mai 1744greg.)[1] var en svensk astronom (til dels også geograf og kjemiker). Han er likevel hovedsakelig kjent som fysiker, fordi han i 1742 oppfant temperaturskalaen som i dag bærer hans navn (Celsius).

Anders Celsius var i mange år ansatt som professor i astronomi ved Universitetet i Uppsala, men store deler av denne tiden tilbrakte han på utenlandsreiser.

1700-tallet hadde vitenskapsmenn for første gang greid å lage nøyaktige termometre. Den første som lagde et tilfredsstillende termometer, var Daniel Gabriel Fahrenheit. Men mange, og spesielt Celsius, mente at Fahrenheit-skalaen var ulogisk. Celsius ville lage en bedre skala for måling av temperaturer, og han valgte å fastsette nullpunktet til kokepunktet til vann under normalt trykk ved havoverflaten. Han definerte smeltepunktet for vann som 100 °C, og intervallet mellom disse temperaturene delte han inn i 100 like trinn, eller celsiusgrader.

Celsius døde i Uppsala i 1744 av tuberkulose.

I 1747 foreslo Carl von Linné at man byttet om på skalaen, slik at smeltepunktet ble 0 °C og kokepunktet 100 °C. Slik ble det, og Linné og Celsius' skala ble snart standard i mange land.


Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Datoene er oppgitt på et epitaf i Gamla Uppsala kyrka.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • N.V.E. Nordenmark: Anders Celsius, Uppsala 1936.