Anders Celsius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anders Celsius
Anders-Celsius-Head.jpg
Født 30. nov. 1701, 27. nov. 1701
Uppsala
Død 25. april 1744
Uppsala
tuberkulose
Yrke astronom, fysiker, matematiker
Statsborger i Sverige
Medlem av Royal Society
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelse Fellow of the Royal Society
Alma mater Uppsala universitet
Statsborgerskap Sverige

Anders Celsius (født 27. novembersve./ 7. desember 1701greg., død 25. apriljul./ 6. mai 1744greg.)[1] var en svensk astronom (til dels også geograf og kjemiker). Han er likevel hovedsakelig kjent som fysiker, fordi han i 1742 oppfant temperaturskalaen som i dag bærer hans navn (°C).

Anders Celsius var i mange år ansatt som professor i astronomi ved Universitetet i Uppsala, men store deler av denne tida var han på utenlandsreiser.

1700-tallet hadde vitenskapsmenn for første gang greid å lage nøyaktige termometre. Den første som lagde et tilfredsstillende termometer, var Daniel Gabriel Fahrenheit. Men mange, og spesielt Celsius, mente at Fahrenheit-skalaen var ulogisk. Celsius ville lage en bedre skala for måling av temperaturer, og han valgte å fastsette nullpunktet til kokepunktet til vann under normalt trykk ved havoverflaten. Han definerte smeltepunktet for vann som 100 °C, og intervallet mellom disse temperaturene delte han inn i 100 like trinn, eller celsiusgrader.

Celsius døde i Uppsala i 1744 av tuberkulose.

I 1747 foreslo Carl von Linné at man byttet om på skalaen, slik at smeltepunktet ble 0 °C og kokepunktet 100 °C. Slik ble det, og Linné og Celsius' skala ble snart standard i mange land.


Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Datoene er oppgitt på et epitaf i Gamla Uppsala kyrka.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • N.V.E. Nordenmark: Anders Celsius, Uppsala 1936.