Liberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Croatia Serbia border Backa Baranja-hun.svg

Liberland, eller Den frie republikken Liberland (tsjekkisk: Svobodná republika Liberland), er en selverklært mikronasjon som hevder å gjøre krav på et området på vestsiden av Donau, på grensen mellom Kroatia og Serbia. Den ble utropt 13. april 2015 av tsjekkeren Vít Jedlička.

På nettsiden til Liberland sier Jedlička at nasjonen kunne opprettes på grunn av den uløste grensetvisten mellom Kroatia og Serbia.[1][2][3]

Området kontrolleres av Kroatia, som har blokkert adgang til området siden mai 2015.[4]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Liberland hevder å være basert på den største grønne landparsellen, merket som Siga på kartet. På grunn av forskjeller mellom grensen mellom Kroatia og Serbia slik den ble trukket i 1945 og slik den ble som følge av Jugoslavia-krigene, ligger det noen serbiskkontrollerte områder som Kroatia gjør krav på øst for Donau (gul farge på kartet), mens noen kroatiskkontrollerte områder på vestbredden av Donau etter kroatisk syn egentlig tilhører Serbia (grønn farge).

Liberland er rundt 7 km² stort, og er for det meste dekket av skog. Det bor ingen mennesker i området. Et flagg ble heiset i Liberland av Vít Jedlička og noen kollegaer dagen nasjonen ble erklært uavhengig.[5][6]

Siden Jugoslavia-krigene har noen deler av grensen mellom Serbia og Kroatia vært omstridt, slik som Vukovarska ada og Šarengradska ada. Det er manglende sammenfall mellom den de facto grensen som følger Donaus løp, etablert etter krigen som fulgte ved Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia i 1991, og grensen som ble fastsatt mellom Kroatia og Serbia i 1945, da begge var en del av Jugoslavia.[7] Liberland baserer seg på et kroatiskkontrollert område, som Kroatia mener egentlig skulle tilhøre Serbia dersom grensen trekkes slik Kroatia mener er riktig.

Personene bak Liberland hevder at området er terra nullius, slik at det er fritt å erklære det som sitt.[8] De hevder at grensen til landet følger grensene til Serbia og Kroatia og ikke overlapper med territoriet til noen andre land.[1] Jedlička sa at i april 2015 skulle han sende et formelt brev til Serbia og Kroatia, og senere flere stater med en forespørsel om anerkjennelse.[9] Kroatias utenriksdepartement legger til grunn at selv om grensespørsmålet er uavklart innebærer ikke det at det finnes ingenmannsland (terra nullius) som en tredjepart kan gjøre krav på. Ifølge departementet kontrollerer Kroatia høyrebredden av Donau. Området patruljeres av kroatisk grensepoliti og de som ferdes i området er underlagt kroatisk lov.[10]

Ingen anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Ingen stater har anerkjent Liberland, men Liberland har blitt nevnt av noen staters regjering.

 • KroatiaKroatia: Liberland har blitt nevnt av det kroatiske utenriksdepartementet, men har blitt forkastet som en vits uten flere kommentarer.[11][12] 29. juni 2015 sa det kroatiske utenriksdepartemanget at de anså området om Liberland består av til å ikke være terra nullius, med at det tilhører enten Serbia eller Kroatia, og at det vil bli bestemt senere hvem området tilhører, men at det ikke vil bli gitt til en tredjepart.[13]
 • SerbiaSerbia: Det serbiske utenriksdepartementet har sagt at Liberland ikke overtrer grensen til Serbia, men at prosjektet er useriøst.[11]
 • EgyptEgypt: Det egyptiske utenriksdepartementet har advart folk mot muligheter om svindel fra og om Liberland, og «At folk skal søke informasjon fra utenriksdepartementet istedenfor sosiale medier når det gjelder å søke jobb utenlands».[14]
 • TsjekkiaTsjekkia: Det tsjekkiske utenriksdepartementet ønsker ikke å bli assosiert med Jedličkas aktiviteter, og har sagt at de har ingenting med det å gjøre. Departementet har også sagt at «Jedlička, så vel som alle andre tsjekkere, som er i enten Kroatia eller Serbia må følge loven. Tsjekkia mener at det Jedlička gjør er både upassende og potensielt farlig».

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Liberland». Besøkt 15. april 2015. 
 2. ^ Martínek, Jan (15. april 2015). «Člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát» (Czech). Novinky.cz. Právo. Besøkt 15. april 2015. 
 3. ^ «Balkans: Czech man claims to establish 'new state'». BBC News. Besøkt 17. april 2015. 
 4. ^ «My Way News - Microstate tax haven in the Balkans? Not that easy». apnews.myway.com. Besøkt 5. juli 2015. 
 5. ^ «On to myslí vážně! Vít Jedlička, zakladatel nového státu Liberland, promluvil. Zavádí elektřinu, internet, všechno. A lidé se k němu hrnou | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran». www.parlamentnilisty.cz. Besøkt 5. juli 2015. 
 6. ^ https://www.youtube.com/watch?v=I74R1tDxdto. Besøkt 5. juli 2015. 
 7. ^ Mladen Klemenčić og Clive Schofield: War and Peace on the Danube: The Evolution of the Croatia-Serbia Boundary, Boundary and Territory Briefing, vol. 3, nr. 3, 2001.
 8. ^ Czech declares new nation Republic of Liberland in no man's land between Croatia and Serbia International Business Times, 16. april 2015 (engelsk).
 9. ^ «Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske - B92.net». Besøkt 5. juli 2015. 
 10. ^ On Virtual Narratives at Croatia’s Borders, Kroatias utenriksdepartement, 29. juni 2015, via Kroatias ambassade i Nederland.
 11. ^ a b «Is Liberland the world's newest micronation? - CNN.com». CNN. Besøkt 6. juli 2015. 
 12. ^ «Svjetski mediji dosta ozbiljno shvaćaju onog tipa koji pokušava osnovati mikrodržavu na Dunavu - Telegram». Besøkt 6. juli 2015. 
 13. ^ «Mađarska - MVEP • On Virtual Narratives at Croatia’s Borders». hu.mvep.hr. Besøkt 18. februar 2016. 
 14. ^ «Foreign Min. warns Egyptians against emigrating to Liberland». Arkivert fra originalen 6. juli 2015. Besøkt 6. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]