Levitasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det skotske spiritistiske mediet Daniel Dunglas Home (1833–1886) ble særlig kjent for å kunne levitere (sveve). Illustrasjon fra Louis Figuier: Les Mystères de la science (1887).

Levitasjon (fra latin levitas, «letthet») er en måte å få gjenstander til å sveve stabilt uten å være i noen form for fysisk kontakt med noe annet objekt, samtidig som det er utsatt for gravitasjonskrefter. I parapsykologi er levitasjon en form for psykokinese (telekinese), det vil si bevegelse av gjenstander ved overnaturlig, sjelelig påvirkning uten fysisk kontakt, av personer.[1] Det er da gjerne spiritistiske medier som leviterer (svever) som del av en oppvisning.

Paranormal levitasjon[rediger | rediger kilde]

Den «ekte» levitasjonen innebærer en tilsynelatende oppheving av tyngdekraften uten bruk av fysisk energi. Fenomenet er beskrevet i religioner, parapsykologi, spiritisme og magi.

De fleste religioner omtaler levitasjon som en vanlig evne hos hellige kvinner og menn.[2] Dette omfatter for eksempel fakirer og personer i transendental meditasjon.

Også innen spiritismen forekom angivelig levitasjon. Den mest kjente utøveren innen denne bransjen var antagelig skotten Daniel Dunglas Home (1833–1886). Han ble aldri avslørt for fusk, men opptrådte vanligvis som hedersgjest i fornemme selskaper. Illusjonisten Milbourne Christopher har påvist hvordan Home kan ha utført levitasjonen.[3] «Ekte» levitasjon er aldri vitenskapelig bevist.[4] De troende har heller ikke fremlagt noen vitenskapelig akseptert teori for hvordan det er mulig å oppheve tyngdekraften.

Levitasjon er ellers et vanlig triks blant tryllekunstnere og illusjonister, der objekter eller mennesker tilsynelatende svever i luften.

Levitasjon i fysikk[rediger | rediger kilde]

En grafittbrikke leviterer over magneter, ved magnetisk levitasjon

Innen teknologi brukes begrepet om teknikker som får objekter til å sveve uten mekanisk kontakt med andre objekter. Eksempler er magnetisk levitasjon (forkortet maglev og også kalt diamagnetisme) og akustisk levitasjon, der magnetfelt eller lydbølger får objekter, for eksempel svevetog, til å sveve ved å utøve en motsatt kraft som tilsvarer tyngdekraften.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Psykokinese (telekinese), «overnaturlig» bevegelse av ting uten synlige eller forståelige grunner
  • Ut av kroppen-opplevelse, opplevelse av å flyte ut av sin egen kropp og sveve, astralreiser og åndevandringer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oppslagsordet «telekinese» i Store norske leksikons nettutgave
  2. ^ http://illvit.no/spor-oss/finnes-det-eksempler-pa-ekte-levitasjon, besøkt 24. juli 2010
  3. ^ Christopher, Milbourne (1971) ESP,Seer & Psychics: What the Occult Really Is. Thomas Y. Crowell Company ASIN: B000O8Z6AC
  4. ^ http://illvit.no/spor-oss/finnes-det-eksempler-pa-ekte-levitasjon, besøkt 24. juli 2010