Leptopterna dolabrata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Leptopterna dolabrata
Leptopterna dolabrata
Leptopterna dolabrata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leptopterna dolabrata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Leptopterna dolabrata
Hører til: bladteger,
teger,
nebbmunner
Habitat: på gressenger
Utbredelse: til Troms i Norge
sørover i Europa.

Leptopterna dolabrata (Linnaeus, 1758), er en tege tilhørende bladtegene (Miridae). Den blir av og til kalt for gresstege, men det er et navn som brukes på en stor gruppe teger (flere arter), som hovedsakelig lever på gress.

Den lever på tørre gressenger.

Leptopterna dolabrata finnes i hele Norge, unntatt lengs nord i Troms og Finnmark. Den er vanlig sør over i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Leptopterna dolabrata er ca. 8-10 millimeter lang har fint hår på kroppen, fargen er gulgrønn hos hunnen og mer brunlig hos hannen. Unge dyr er ikke så skarpt farget, mens eldre dyr har markerte tegninger og skarpere farger.

Pronotum er svart med brungul midt og sidestriper, som fortsetter som midtlinje over scutellum. Bakre del av scutellum er gult.

Hodet er mørkt og har to lysere, gule flekker bak på hver side. Antennene er grågrønn ved roten hos hunnen, men blir mer rødbrun og mørker svart ut mot spissen. Hannen har mørke antenner.

Hunnen mangler vinger og kan ikke fly, hun har bare noen korte anlegg til vinger, som dekker halve bakkroppen. Hannens dekkvinger er mørkebrunt og lysere gulbrunt farget. Hannens dekkvinger kan av og til få en sterk gul orange farge. <<<membranen hos hannen er mørk røkfarget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Leptopterna dolabrata lever tørre enger med gress og korn.

Hunnen kan ikke fly og kryper rundt på gressengen. Ofte sitter tegen i toppen av gresset og suger på frøakset. Hun legger, eller riktigere, stikker eggene inn i gresstråene ved roten.

Overvintringen er som egg. Eggene klekkes om våren. De voksne stadiene finnes fra juli og utover høsten.

Tegen har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere hudskift (nymfestadier). Nymfene ligner mer og mer på de voksne (imago) for hvert hudskifte.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Leptopterna dolabrata regnes som skadedyr da den lever av å suge ut saft fra korn. Den angriper blad og aks. Bladenes får mørke flekker mens aksene blir tynne og kornavlingen redusert.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norwegia Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Gaun, Sven 1974. Blomsterteger (Miridae). Danmarks Fauna 81, 279 sider

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]