Leopold IIs orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for kommandører av Leopold IIs orden

Leopold IIs orden (nederlandsk: Orde van Leopold II, fransk: Ordre de Léopold II) er en belgisk orden innstiftet 24. august 1900 av kong Leopold II av Belgia i egenskap av statsoverhode for Fristaten Kongo. Ordenen ble opprinnelig tildelt av kongen som tegn på hans anerkjennelse, men omgjort til en belgisk husorden etter at Kongofristaten i 1909 gikk fra å være kongens personlige eiendom til å bli en belgisk koloni. Leopold IIs orden kom til å bli tildelt som belønning for sivil og militær innsats for kongen, men tildeles nå også for lang og tro offentlig tjeneste. Ordenen rangerer som nummer tre i Belgias ordensvesen, etter Leopoldsordenen og Kroneordenen. Kongen er ordenens stormester. Ordenen administreres av det belgiske utenriksdepartementet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn for de fem gradene av Leopold IIs orden sammen med medaljene tilknyttet ordenen

Ved innstiftelsen fikk Leopold IIs orden tre grader: gull, sølv og bronse. Den ble i 1903 omorganisert i fem grader med en medalje i tre valører tilknyttet ordenen. Ordenens fem trinn er:

  • Storkors (Grootkruis / Grand Croix)
  • Storoffiser (Grootofficier / Grand officier)
  • Kommandør (Commandeur / Commandeur)
  • Offiser (Officier / Officier)
  • Ridder (Ridder / Chevalier)

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensstjerne for storoffisergraden

Ordenstegnet for Leopold IIs orden hadde den første tiden Fristaten Kongos riksvåpen og motto, «TRAVAIL ET PROGRES» (arbeid og fremskritt) som motiv. Dette ble endret da ordenen i 1909 ble overført til Belgia og den belgiske løve ble gjort til det sentrale motiv. Ordenstegnet for Leopold IIs orden består deretter av et malteserkors med kuler ytterst i de åtte korsendene. Korset er i sølv for riddere, i gull for høyere grader. Korset er lagt på en palmekrans. Midtmedaljongen er svart og bærer den kronede løven fra Belgias riksvåpen i midten. Løven er i gull. Medaljongen er omgitt av en blå bord der innskriften «L'UNION FAIT LA FORCE» (samhold gir styrke) er plassert. Dette er mottoet fra Belgias riksvåpen. Fra 1951 skrives mottoet også på nederlandsk, «EENDRACHT MAAKT MACHT», slik at borden bærer innskrift på både fransk og nederlandsk. Reversen bærer bokstavene «LL» i speilmogram, til minne om ordenens innstifter. Ordenstegnene er like for de forskjellige grader, men er i ulik størrelse og er opphengt i bånd av forskjellig utforming. Ordenstegnet er opphengt i båndet i et element utformet som en kongekrone. Ordensbåndet er blått med en svart midtstripe.

Når ordenen tildeles militære for innsats i krigstid, kan båndet utstyres med palme, kongemonogram, stjerner eller sverd. Sivil innsats i krigstid markeres ved at båndet utstyres med kantstriper eller midtstripe i gull.

Ordensstjernen for storkors har ti grupper av stråler, vekselvis i sølv og gull, mens ordensstjernen for storoffisergraden har fem grupper av tagger og er i sølv med gullstråler mellom sølvstrålene. Ordensstjernene har ordenskorset med krone i midten.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen tildeles både sivile og militære, og både belgiere og utenlandske borgere kan motta ordenen. Tildeling finner sted to ganger i året, 8. april og 15. november.

I første verdenskrig ble ordenen i stor utstrekning benyttet til å dekorere offiserer og soldater. Underoffiserer og soldater som falt på slagmarken ble posthumt utnevnt til riddere av Leopold IIs orden.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Harald Juell ble utnevnt til kommandør av Leopold IIs orden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rolf Christensen: Kongeriget Belgiens ordner, hæderstegn og medaljer 1830-1995, Næstved: Devantier, 1995
  • Pat van Hoorebeke: «Belgium» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 880–882
  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966