Leontopolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leontopolis
LandEgypts flagg Egypt
Kart
Leontopolis
30°40′59″N 31°21′18″Ø

Iuput II hersket over Leontopolis fra 754 til 720/715 f.Kr.

Leontopolis (gammelegyptisk: Taremu) var en by i fortidens Oldtidens Egypt som befant seg nord ved Nildeltaet i Nedre Egypt. Stedet var antagelig lokalisering for en farao under det 23. dynasti

Den fungerte som en provinshovedstad og som metropolitanbispedømme, som har forblitt en romersk-katolsk titulært bispedømme.[1] Det arkeologiske stedet og bosetningen er i dag kjent som Tell al Muqdam. Stedet er hejret av plyndring ved gjentatte tilfeller av bevæpnete gjenger fra nabolandsbyene som søker oldtidsgjenstander for salg på det ulovlige markedet.[2]

Stedets navn[rediger | rediger kilde]

Stedet er kjent i dag og i akademiske forskning ved dets tradisjonelle greske navn Leontopolis, Λεόντων πόλις,[3] bokstavelig «byen med løver», eller Leonto, Λεοντώ, «løve».[4] Byens demografi endret seg kulturelt og lingvistisk over dens lange historie, og det greske navnet ble i økende grad brukt mer og mer på bekostning av det innfødte egyptiske navnet Taremu, bokstavelig «landet med fisk».[5] Etter annekteringen av ptolemeiske Egypt av Romerriket og omgjort til en romersk provins beholdt byen sitt greske navn og ble referert til i latinske kilder som oppidum Leontos,[6] skjønt det egyptiske navnet fortsatte å bli brukt av koptiske egyptere til ut i senantikken. I dag er stedet i seg selv referert til på arabisk som Tell el-Muqdam, «byens haug». Jf. tell i arkeologiske forstand.

Byens greske navn, «byen med løver», er et vitnemål til oldtidstemplene for løvegudinnene Bast og Sekhmet, og deres sønn Maahes, guddom framstilt med løvehode. Levende løver ble holdt ved templene selv under den greske tidsepoken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Talbert, Richard: Barrington Atlas of the Greek and Roman World, ISBN 0-691-03169-X, s. 74.
  • Bonnet, Hans (2000): «Leontopolis (2.)» i: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte, Hamburg, ISBN 3-937872-08-6, s. 423.
  • Küchler, Max (2002): «Leontopolis» i: Religion in Geschichte und Gegenwart. Handwörterbuch für Theologie und Religionswissenschaft. (RGG) 4. Auflage, Mohr Siebeck, Tübingen, s. 274.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]