Leonhard Nilsen & Sønner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonhard Nilsen & Sønner
LandNorge

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) er et norsk, familieeid entreprenørselskap. Selskapet har base på Strandland ved Risøyhamn i Andøy kommune i Nordland. Selskapet driver blant annet tunnelbygging og veibygging, og det har vært driftsentreprenør i flere gruveselskaper i Nord-Norge. Leonhard Nilsen & Sønner AS ble etablert i 1961. Til sammen har LNS-konsernet rundt 850 ansatte. Administrerende direktør i selskapet er Frode Nilsen.

Blant prosjektene selskapet har vært engasjert i er Steigentunnelen og Korgfjelltunnelen. Selskapet har også vært engasjert i arbeidet med Lofotens fastlandsforbindelse. Siden 2004 har Leonhard Nilsen & Sønner eid gruveselskapet Skaland Graphite AS på Senja. Selskapet er også engasjert i gruvedrift på Svalbard.

Siden 2004 har selskapet vært engasjert av Kongsberg Satellite Service AS, for å utføre arbeid på Trollstasjonen i Antarktis. Arbeidet er bare i drift i den antarktiske sommersesong, dvs. mellom november og februar. Trollstasjonen er imidlertid bemannet hele året. Transport av personel til og fra stasjonen skjer med fly fra Sør-Afrika, på en egen flyplass av is som planeres på nytt hvert år. LNS bygger infrastruktur i form av kabelgater og veier, samt fundamentering og montering av antenner. Disse antennene benyttes bl.a. av NASA og EUMETSAT. EUMETSAT forsker blant annet på miljø- og klimaendringer

LNS har også vært entreprenør for Svalbard globale frøhvelv, som ble åpnet februar 2008. Prosjektet er finansiert som et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, miljøverndepartementet og landbruks- og matdepartementet. Frøhvelvet er bygget inn i fjellet, og holder en konstant temperatur på minus 18 grader. Frøhvelvet er bygget for å bevare frø fra de vekster som er aller viktigst for den globale matsikkerheten.

Frøhvelvet ble kåret til "Årets anlegg 2008" av den norske byggebransjen.

Foruten flere byggeprosjekter innenlands har LNS drevet prosjekter på Island (Almannaskardtunnelen i 2004) og ekspanderte i 2008 til Chile, hvor selskapet har drevet tunneler, fjellhaller og gruvedrift.

(Kilde: LNS' hjemmeside)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]