Leivur Øssursson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leivur Øssursson
Født980Rediger på Wikidata
Hov
Død1047Rediger på Wikidata
Skúvoy
FarØssur Havgrímsson
NasjonalitetFærøyene

Leivur Øssursson, Leif Øssursson, Leiv Ossursson, (født ca. 980 – død før 1047) var hersker over Færøyene, da han fikk de i len av Norge i 1035. Samtidig markerer begynnelsen av Leivurs regjeringstid slutten på vikingtiden på Færøyene, og dermed slutten på den færøyske republikken. Leivur var sønn av Ossur Havgrimsson og omtales i Færøyingesagaen.

Det er uklart hvor og når Leivur ble født, men man vet at det må ha vært før 983. I 983 døde hans far som 23-åring. Fødested var sannsynligvis enten i Gøta, hvor hans far bodde hos Tróndur i Gøta, i Hov, hvor faren fikk Havgrímurs gård, eller på Skúvoy, hvor faren også fikk gården ved Brestir og Beinir.

Han giftet seg med Tóra Sigmundsdóttir, datteren av Sigmundur Brestisson og Turið Torkilsdóttir.

Olav den hellige oppfordret noen viktige menn fra Færøyene, lagmann Gille, Tórolvur Sigmundsson og Leivur Øssursson, om å komme til Norge for å bli hans hirdmenn i 1024. Men så lenge Tróndur i Gøta levde klarte ikke Olav den hellige å få full kontroll over Færøyene. Men etter Tróndur i Gøtas død i 1035, tok Leivur Øssurson Færøyene i len til den norske kongen Magnus den gode samme år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Færøyingesagaen, Flatøybok, Saga bok, bd. 1 (2014), s 257
  • Soga om færøyingane, Aschehoug (1964)