Lee Evans (komiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lee Evans
Lee Evans 2004-11-13.jpg
Født25. feb. 1964[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
BristolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skuespiller, komiker, stemmeskuespiller, stand-up-komiker, teaterskuespiller, filmskuespiller, manusforfatter, komponist, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved The Billericay SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1994
IMDbIMDb

Lee Evans (født 25. februar 1964) er en engelsk stand up-komiker og skuespiller.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Evans ble født i Avonmouth i Bristol. Han gikk på Billericay School i Billericay i Essex, og begynte deretter med boksing. Etter en kort periode som bokser studerte han i to år ved en kunstskole i Essex. Deretter valgte han å følge i sin fars fotspor i underholdningsbransjen.

Sent i tenårene flyttet han til Rhyl i Wales, hvor han spilte trommer i en punkbank. Ifølge ham selv var han ikke en god trommeslager. I 1981, bare sytten år gammel, giftet han seg med Heather Evans. Paret fikk datteren Molly i 1994.

I 1980-årene begynte han som stand up-komiker, og han fikk tidlig tilbud om å bli med i en talentkonkurranse i USA. Evans var den eneste engelskmannen som deltok der, og han endte opp med å vinne. I de neste fire årene turnerte han på herreklubber, og deretter fulgte fem år på alternative klubber. Som flere andre etablerte britiske komikere fikk han sitt gjennombrudd på Edinburghfestivalen i 1988.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1990-årene ble han kjent i sitt hjemland. Hans skilte seg ut fra mengden av stand up-komikere med en høylytt, opphetet, svett og energisk stil på scenen. Komikken hadde et preg fra de alternative kretsene han var i, og var svært fysisk orientert. Hans slapstick-innslag har blitt sammenlignet med Norman Wisdoms stil. I sine tidlig opptredener hadde han en figur som ofte ble brukt i showene, den dysfunksjonelle unge mannen Malcolm.

Et av hans kjennetegn er at han under opptredener er så hektisk at svetten spruter, noe han bevisst bruker. Han må gjerne ta en pause under lengre opptredener, og i løpet av disse pausene gjennomgår han en fullstendig forandring. Evans har selv sagt at det skyldes at han «er så nervøs som en nonne som venter på en graviditetstest».

Blant regelmessige innslag i hans show er «The Lee Evans Trio». Dette er ikke en virkelig trio, men Evans som står alene på scenen og mimer til opptak av forskjellige instrumenter (trommer, cello og piano), og flytter seg til forskjellige steder på scenen når lyskasterne blinker av og på.

Han bruker også nervøsiteten som et innslag ved å overdrive den kraftig. Han bruker sitt talent for fysisk komedie ved å surre seg inn i mikrofonledningen, og han later også som om mikrofonen ikke fungerer. Han pleier da å bevege munnen uten en lyd i noen sekunder, for så å komme med en løsrevet avslutning på en vits eller et spørsmål som ingen kjenner bakgrunnen for. Han har også ofte latt som om han ikke aner hvorfor han har kommet opp på scenen.

I november 2005 kom han under turnéen XL Tour inn i Guinness rekordbok ved å opptre for det største komediepublikummet noensinne. Han opptrådte da for 10 108 mennesker på Manchester Evening News Arena. Hans opptreden på Cardiff International Arena under denne turnéen er utgitt på DVD.

Som skuespiller har han opptrådt i flere filmer. Blant de mest kjente er Funny Bones, Mousehunt, There's Something About Mary, The Fifth Element, The Ladies Man, The Martins og The Medallion.

Evans har også vært med i flere TV-serier. I 1993 og 1994 var han både vert og gjesteartist i Channel 4s Viva Cabaret!. I 1996 spilte han i The World of Lee Evans, som ikke ble produsert i mer enn én episode. Det gikk bedre da han i 2001 skrev og spilte hovedrollen i So What Now?, en TV-komedie i seks episoder.

Hans første rolle som ikke involverte komedie kom i 2004, da han spilte en paranoid mordmistenkt i filmen Freeze Frame. Samme år debuterte han som sceneskuespiller i Endgame i Londons West End, og han fortsatte med en rolle i musikaloppsetningen av Mel Brooks' The Producers. Senere har han spilt i en nyoppsetning av Harold Pinters The Dumb Waiter.

I 2007 hadde han tittelrollen i ITVs filmatisering av The History of Mr. Polly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, oppført som Lee Evans (2), Discogs artist-ID 895704, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0262968, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]