Laurbærslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laurbærslekten
Laurus novocanariensis i skog nær Los Tilos ved La Palma
Laurus novocanariensis i skog nær
Los Tilos ved La Palma
Vitenskapelig(e)
navn
:
Laurus
L.
Norsk(e) navn: laurbærslekten
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: magnolider
Orden: laurbærordenen
Familie: laurbærfamilien
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: middelhavslandene, Makaronesia
Arter:

Laurbærslekten (Laurus) er en planteslekt i laurbærfamilien. Den er utbredt i middelhavslandene og på noen øyer i Atlanterhavet.

Artene er eviggrønne trær eller busker. Bladene sitter spredt og er fjærnervede, helrandede og med mange kjertler. Trærne er særbu med hann- og hunnblomster på ulike planter. Pollenbærerne har to pollensekker. Frukten er et rundt, svart bær, og frøene spres med fugler.

Fossiler fra før istidene viser at Laurus i eldre tider var vanlig rundt Middelhavet og nordover til Mellom-Europa og Kaukasus. Utbredelsen skrumpet inn da klimaet endret seg slik at sommerregnet forsvant, og vintrene ble kaldere. I dag har de en relikt utbredelse på fuktige steder.

Det er vanlig å regne med to eller tre arter i slekten, men genetiske studier tyder på det kan være riktigere å anerkjenne bare én art. De vestligste bestandene av Laurus nobilis er nærmere beslektet med Laurus i Makaronesia, enn med Laurus nobilis i det østlige middelhavsområdet. Det er heller ingen klare morfologiske trekk som skiller artene, og de hybridiserer lett.

Arter[rediger | rediger kilde]

Følgende arter er foreløpig anerkjent:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]